Kirjablogeja tutkaileva Rivien välissä


















Katja Jalkanen ja Hanna Pudas: Rivien välissä: kirjablogikirja
Kansi: Tarja Kettunen
Kustantaja: Avain, 2013
Sivuja: 168
Goodreads-tähdet: ★ liked it

Blogeilla on siis merkitystä kirjailijalle ja kommenteilla bloggaajille. Kirjailijalle lukija on välttämättömyys, kirjan vastaanottaja, tarinan kuulija ja tulkitsija. Bloggaaja on hyvä lukija, sillä blogeista kirjailija saa välitöntä palautetta. Bloggaja on itsekin kirjoittaja, ja hänelle palaute tulee ensisijaisesti kommenttien muodossa. Kommenttien ei tarvitse olla aina samanmielisiä, vaan toisinaan blogeissa on käyty kiivaitakin väittelyjä. 

Hei! Imaisin lukea Katja Jalkasen ja Hanna Putaan kirjablogikirjan Rivien välissä yhteen menoon lainattuani sen kirjastosta. Sen verran mielenkiintoinen kyseinen tietokirja on kirjapostauksia kirjoittavalle. Seuraavina päivinä tutustuin kirjaan rauhallisemmassa tahdissa.


Katja Jalkanen ja Hanna Pudas ovat tulleet monelle kirjabloggaajalle ja kirjablogeja lukevalle tutuksi blogiensa Lumiomenan ja Kirjainten virrassa kautta. Niin myös minúlle. Rivien välissä-tietokirja on koostettu pitkälti kirjabloggaajien ja blogia pitävien kirjailijoiden kyselytutkimuksella sekä kustantamoiden työntekijöitä haastattelemalla. Kirjan ansiosta Suomessa on ensimmäistä kertaa saatavilla tutkimustietoon perustuvaa tietoa kirjablogeista ja niiden merkityksestä.

Rivien välissä on hyvin asiallinen tietokirja. Kuiva se ei kuitenkaan ollut, kirjan kun luki yhtä kyytiä. Kansi houkutti värikkyydessään lukemaan, ja 168 sivua oli kirjalle mielestäni todella hyvä pituus. Laajempi aiheen käsittely olisi turruttanut ainakin minut. Mustavalkoiset (värikuvat olisivat tietysti olleet vieläkin herkullisempia) kuvat elävöittivät mukavasti tekstiä kirjabloggaajien ja kirjailijoiden tiuhasti toistuvien sitaattien ohella.

Uskoisin, että kirjablogit lähentävät kirjailijaa, kriitikkoa ja lukijaa. Blogissa on helppo kommentoida, osallistua keskusteluun, ja luultavasti tulevaisuudessa kirjailijat tulevat ottamaan enemmässä määrin osaa omasta kirjastaan annettuihin arvioihin. Onko tämä sitten hyvä vai huono asia, siihen vastatkoon joku minua viisaampi. 
- Kristiina Vuori

Kyselytutkimuksen, johon osallistui 61 bloggaajaa ja 14 kirjailijaa, tulosten perusteella kirja valottaa kirjabloggaajia ja -blogeja. Kirjassa tarkastellaan millaisia kirjabloggaajat ovat keskimäärin, mitkä ovat kirjabloggaajien yleisimmät motiivit, mistä blogataan ja mitä kirjablogien yhteisöllisyys merkitsee bloggaajille. Rivien välissä tutustuttaa lukijansa myös kirjablogien erilaisiin tempauksiin, pohtii ammattikritiikin ja kirjapostausten suhdetta ja antaa mielenkiintoista tietoa kirjailijoiden ajatuksista kirjablogien suhteen. Kirjailijat ovat antaneet luvan kommenttiensa julkaisuun omalla nimellään. Tämä toi kirjaan oman mielenkiintonsa (ovathan kirjailijat julkisuuden henkilöitä), mutta toisaalta anonyymin kyselytutkimuksen tulokset olisivat olleet varmasti varsin kutkuttavaa luettavaa. Kirjailijoiden anonyymiys olisi voinut mahdollisesti tuoda esiin myös kärkkäämpiä mietteitä kirjablogeista. Tai sitten ei. Se jäänee selvitettäväksi seuraavaan tutkimukseen.

Rivien välissä on luettu mm. täällä: Luettua elämää, Kirsin kirjanurkka ja Rakkaudesta kirjoihin.

Osallistun Rivien välissä-tietokirjalla Kansankynttiläin kokoontumisajot-haasteeseen kategoriassa kirjallisuustiede.

Kommentit

  1. Tämä oli ilo lukea ja sai pään kuhisemaan ideoita. Hienoa, että tällainen kirja on kirjoitettu.

    Kiitos linkityksestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja on tullut kyllä tarpeeseen. Uusia ilmiöitä syntyy ja asiat muuttuvat, niin myös kirjallisuuskentällä. Yksittäisenä bloggaajana on vähän vaikea hahmottaa kokonaisuutta, tämä kirja kokosi hyvin tietoa yhteen. :)

      Poista
  2. Minäkin luin tämän vauhdilla ja nyt harmittaa, että palautin kirjan saman tien kirjastoon: olisi tosiaan ollut mukava lukea vielä toisen (ja kolmannenkin) kerran, vähän hitaampaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitaammalla luvulla kirja avautui vielä entisestään. Minä jopa harkitsen kirjan hommaamista omaksi. Voisi myöhemminkin palata kirjan pariin ja nostalgisoida siinä samalla. :)

      Poista
  3. Täältä ilmoittautuu toinen pihistelevä ja downshiftannut äiti :) Oulusta tosin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska tutustua! :) Kävin heti vastavierailulla blogeissasi. Mainioita ideoita kuinka vanhasta saa uutta. Lisäilinkin heti blogisi blogilistalleni. :)

      Poista
  4. Pihi nainen, tämä kirja on meille tämän päivän todellisuuta, huomisen nostalgiaa. Uusille kirjabloggaajille taas oiva opas bloggaamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa olla osallisena kirjabloggaajien yhteisössä. Tämä kirja olisi mukava olla omassa kirjahyllyssä muistona tästä ajasta. :)

      Poista
  5. Taas kerran mielenkiintoinen uusi kirjatuttavuus blogissasi. Törmään näihin vanhoihin postauksiisi tuosta "You might also like" –kohdasta. En ole tällaisesta kirjasta kuullutkaan, mutta täytyy hankkia, ainakin, jos aion jatkaa bloggaamista vielä pidempään. Erityisen utelias olen lukemaan, mitä muut sanovat kommenteista. Juuri kommenttien puute omassa blogissani on saanut miettimään hanskojen tiskiin lyömistä. On turhauttavaa kirjoittaa ilman minkäänlaista palautetta ja merkkiä siitä, lukeeko tekstejä kukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nappasin tämän kirjan kirjastosta lainaan aikoinaan ja kannatti. Opas on mielenkiintoista luettavaa, vaikka olin lukemisen aikaan kirjablogannut jo pari vuotta. Tuoreemmille kirjabloggareille antaa varmasti hyvin tietoa. Kommentit ovat minustakin tärkeitä bloggausmotivaation kannalta. Ensimmäinen vuosi oli blogissani melko hiljainen, onneksi jatkoin sitkeästi ja kommentointi lisääntyi. Käyn myös muiden blogeissa kommentoimassa mahdollisimman paljon, jos vain keksin jotain pientäkin sanottavaa aiheesta. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit