Viehättävä Työväenasuntomuseo - aina vapaa pääsy


Hei! Jostain syystä en ole aiemmin hoksannut Työväenasuntomuseon olemassaoloa, vaikka Helsingin kaupunginmuseon muut kohteet ovat tulleet tutuksi. No, Työväenasuntomuseo oli sitten todellinen sokeri pohjalla. Kirstinkatu 4:ssä Linnanmäen lähistöllä sijaitseva museo suorastaan hurmasi.

Työväenasuntomuseo esittelee Pitkänsillan taakse 1800- ja 1900-luvun taitteessa työväestön tarpeisiin rakennettuja hellahuoneita. Nämä hellahuoneet olivat haluttua asuntokantaa aina 1950-luvun puoliväliin saakka. Hellahuoneet edustivat 1900-luvun alussa kehityksen kärkeä; huoneisiin tuli mm. alusta alkaen vesi.


Työväenasuntomuseossa kuljetaan aina oppaan johdolla. Olin 7-vuotiaan poikani kanssa liikenteessä perjantaina päiväsaikaan ja saimme jopa yksityisopastuksen, sillä museossa ei ollut muita kävijöitä. Opas kertoi kierroksen hellahuoneissa kestävän yleensä noin 45 minuuttia. Opas kuitenkin ehdotti, että lapsen kanssa sopiva kierros voisi kestää 30 minuuttia. Asiantunteva ja innostunut (ja jopa tyylillisesti museon henkeen puvustautunut) oppaamme teki kierroksesta lapsiystävällisen kysellen lapselta, minkä hän arveli kunkin vanhan esineen käyttötarkoituksen olevan. Työväenasuntomuseo tuntuu sopivan siis myös lapsiperheille (hellahuoneisiin ei kylläkään pääse rattailla).


Hellahuoneet on sisustettu kuvaamaan huoneessa asunutta perhettä. Muutamassa hellahuoneessa on jopa perheen alkuperäiset huonekalut ja tavarat, muut huoneet on sisustettu mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Kierroksella edetään huoneesta toiseen, vuosikymmeneltä aina seuraavalle. Lopuksi päädytään 1970-luvun henkeen sisustettuun huoneeseen, jossa tavaroihin saa myös koskea ja ikkunan alle pöydän ääreen vaikka istahtaa.

Kierroksen jälkeen voi ihastella museon pihalla kasvavia perinnekasveja. Itse innostuin perinnekasveista niin paljon, että opas vinkkasi perjantaina 14.6.2013 Työväenasuntomuseossa pidettävästä Puutarhajuhlasta, josta voi ostaa perinnekasvien taimia ja siemeniä. Klo 14-18 pidettävässä juhlassa voi lisäksi mm. punoa pajusta, valmistaa perhosille perhosbaarin ja askarrella koristeellisia kylvömerkkejä. Myytävänä on mehua ja pullaa, myös elävää musiikkia on luvassa. Puutarhajuhlaan on vapaa pääsy kuten on aina Työväenasuntomuseoonkin.

Kommentit

 1. Siis mitä, onko Helsingissäkin tällainen?!

  Oon Treella käynyt muutamaan otteeseen, on aika iso ja nähtävää piisaa pariksi tunniksi. Tokalla kerralla oli pakko mennä yksin, että sain fiilistellä rauhassa!

  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On! :) Oli mennyt minultakin jotenkin ihan ohi silmien. Todella sympaattinen museo ja museon pieni puotikin on houkutteleva. Tuo Tampereen vastaava kuulostaa hyvältä, haaveissa onkin retki myös Tampereelle joku päivä.

   Poista
  2. http://www.tampere.fi/amuri/museokortteli/

   Kurkkaapa. Ja kannattaa mennä ihan ajan kanssa:)

   Poista
  3. Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja laajalta museolta. Tuolta saisi varmasti paljon irti. Kiitos linkistä! :)

   Poista
 2. Siis Helsingissä, pitääpä ehottomasti käydä, olen ihan hulluna tällaisiin museoihin ja olisin niissä tuntitolkulla :) kaunista. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen todella lämpimästi. Museon interiöörit ovat todella kauniita, voi samalla saada sisustusideoitakin (olin ihan lääpällään mm. noihin tapetteihin ja museon myymälästä oli ihan pakko shopata kaunis ja perinteinen emalinen saippua-alusta & perinnekarkkeja muksuille).

   Poista
 3. Huippu paikka ja vielä ilmainen! Kauniita kuvia tunnelmallisen oloisesta museosta. Mukavaa että paikalla on opas kertomassa taustoista ja vielä soveltamaan kierroksen lapsiystävälliseksi. Vielä paremmalta kuulostaa nuo puutarhajuhlat joista voi saada itselleen perinnekasveja, ihana ajatus. Muutkin museot voisivat ottaa ideoita tällaisista tapahtumista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uskomaton paikka ja vieläpä ilmainen! Ja opas & opastus oli mainio. Perjantaina aion ehdottomasti vierailla museon Puutarhajuhlilla taimiostoksilla. Perinteiset maatiaislajikkeet kun ovat kestävyydessäänkin erittäin sopivia tällaiselle ei niin pro hortonomille. Ja on suloista laittaa todella perinteinen kukkapenkki. :)

   Poista
 4. Kiitos jälleen hyvästä vinkistä. On aivan tuntematon paikka! Tuolla täytyy vierailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Opas kertoi todella elävästi huoneista ja niissä asuneista perheistä. Ja museokäynnin jälkeen voi suunnata vaikka hattaralle viereiseen Linnanmäen huvipuistoon. :)

   Poista
 5. Tuo on ihana paikka! Ja nuo interiöörit saavat myös minut aivan hurmion valtaan. Piha on myös kiva, harmi kun en pääse puutarhajuhliin mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo interiöörit ovat kyllä aivan ihastuttavia! Ihan aloin haaveilla sellaisesta vanhasta, päästävedettävästä parisängystäkin. Saisi niin paljon lisätilaa kotiin ja olisi vielä kauniskin. :)

   Harmi kun et pääse puutarhajuhlaan. Minä yritän päästä paikalle, vaikka hivenen epävakaalta näyttää sääkin. Toivottavasti ei kauheasti sataisi perjantaina.

   Poista
 6. Näyttääpä suloiselta, voisinkin tehdä tuonne visiitin ensi kerralla kun tulen Suomeen. Tykkään kovasti tällaisista vanhoista museoista. Tästä tuli mieleeni Glimspin talomuseo Espoossa (Jorvin sairaalan kupeessa), jossa olen käynyt useita kertoja. Idyllinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti visiittiä tuonne. Oppaan ansiosta tunnelmallisista hellahuoneista sai todella paljon irti.

   Glims on myös ihana. Kävimme siellä talvisaikaan. Pitääkin suunnata sinne joskus kesäretkellekin. :)

   Poista
 7. Minä kävin tuolla muutama vuosi sitten ja ihastuin täydellisesti paikkaan. Silloin siellä ei ollut opasta, asunnot kierrettiin omaan tahtiin. Täytyy mennä uudestaan, jotta kuulen opastuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opastus oli aivan mainio ja sen ansiosta kierroksesta jäi todella paljon mieleen. Kannattaa siis käydä uudelleenkin. :)

   Poista
 8. Tuollakin pitäisi kyllä käydä, tuntuu vaan aina unohtuvan :D Jospa nyt kesällä olisi vihdoin aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa vierailla, ihanan tunnelmallinen paikka. Ja voi yhdistää vaikka kaksi kesäkohdetta, Lintsi on hattaroineen ihan vieressä. :)

   Poista
 9. Tämäkin on sellaisen oloinen museo, että tykkäisin kovasti. Harmi vaan, että nuo kolmevee ja yksvee eivät taitaisi ihan vielä osata tätä arvostaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erityisesti tuo opastettu kierros tekee paikasta pienten lasten kanssa tosiaan haasteellisen. Hieman isompien kanssa jo menee, etenkin jos yhdistää retkeen viereisen Linnanmäen (tai sitten osa perheestä menee odottelemaan Lintsille museokävijää). ;)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit