perjantai 28. kesäkuuta 2013

Luontoretkeilyyn innostava Retkeilijän opas


Jouni Laaksonen: Retkeilijän opas
Kustantaja: Otava, 2013
Sivuja: 263
Pisteet: 4,5/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Mikä vetää vaeltamaan yhä uudestaan? Syitä on monia ja kaikki ovat yhtä hyviä. 
Kauniit maisemat ovat varmasti tärkeitä, kiireettömyys ja hiljaisuus, sopiva annos liikuntaa, nuotion tenho, polun neulasmatto, koskematon hanki, hyvien ystävien seura. Ehkä myös tietoisuus siitä, kaikki on omissa käsissä.
Jo lyhyt retki, pieni piipahdus luontoon tuottaa iloa, rauhoittaa kiihtynyttä ja virkistää alavireistä. Useamman päivän saati viikon mittainen vaellus antaa moninkertaisesti enemmän.

Hei! Ensin miestäni puraisi retkeilyinnostus. Sitten vähän minuakin, ja nyt luettuani (osittain kahteen kertaan) Jouni Laaksosen kirjoittaman Retkeiljän oppaan, on luontoretkeilykipinäni roihahtanut kunnon liekkiin. Retkeilijän opas käy hyvin tällaiselle aloittelevalle retkeilijälle, sillä se rohkaisee ja madaltaa kynnystä kokeilla retkeilyä; retkeily onkin yllättävän helppoa ja antoisaa. Kirja tosin sopii Laaksosen sanoin sekä harrastusta aloittaville että konkareille, kaikille vauvasta vaariin ja muksusta mummoon... ...Kirja kattaa retkeilyn koko kirjon kesästä talveen ja muutaman tunnin retkistä viikkojen erämaavaelluksiin. 


Päiväretkelle lähdetään usein sen kummemmin valmistelematta. Suunnittelua tehdään lähinnä kartan ääressä: minne mentäisiin? Huomataan, että tänään on oiva sää, pakataan reppuun eväitä ja hieman muita varusteita ja lähdetään. Kesäinen päiväretkeilijä pärjää pienellä varustuksella eikä kaikkia erätaitoja tarvitse hallita. Retkeilyharrastuksen aloituskynnys on matala. 


Retkeilijän opas eroaa muista kotimaisista retkeilyoppaista siten, että kirjassa on oma kappaleensa alle kouluikäisten lasten kanssa retkeilystä. Opas sopiikin mainiosti myös lapsiperheille. Kirjassa kerrotaan laajasti suosituimmasta retkeilyn mudosta, päiväretkeilystä, joka on helppoa ja käy hyvin myös lapsiperheille. Lisäksi oppaassa on omat laajat jaksonsa sulan maan vaellukselle ja talvivaellukselle. Itse retkikohteita oppaassa ei kuitenkaan esitellä.

Opas on kirjoitettu käytännönläheisesti. Kirjassa annetaan vinkit retkeilyyn mm. eri vuodenaikoina: Kevät on esimerkiksi hyvää retkeilyaikaa kunhan muistaa, että metsissä saattaa vielä olla märkää ja luntakin, vaikka asutuksen lähellä olisikin jo kuivaa. Ja että pahimpana räkkäaikana kesällä kannattaa suunnata pyöräretkelle tai avovesille, missä hyttyset eivät haittaa. Varustusta ja retkimuonaa koskien annetaan vinkkejä ja ohjeita vuodenajan ja retken pituuden mukaan. Oppaassa on lisäksi tekstin lomassa 37 tietolaatikkoa, jollaisia ovat mm. Kymmenen vinkkiä lapsiretkelle, Keskimääräiset lämpötilat, Viikon patikkavaelluksen varustelista, Tunneliteltan pystyttäminen, Suositeltavat ruokasienet ja Mitä retkellä ei pidä tehdä?

Retkeiljän opas on kattava tietokirja, joka sopii lupauksensa mukaisesti monentasoiselle retkeilijälle. Jouni Laaksonen on käyttänyt tekstinsä pohjana oman perheensä ja lähipiirinsä retkiä. Teksti on sen ansiosta eläväistä ja siitä välittyy retkeilyn tuottama hyvä olo. Laaksosen ottamia värivalokuvia on kirjassa todella runsaasti. Opas tempaisi mukaan ja retkeilykuvat iloisine retkeilijöineen toi hymyn huulille. Harvaa tietokirjaa olen lukenut näin innostuneesti.

Osallistun Retkeilijän opas-tietokirjalla Kansankynttiläin kokoontumisajot-haasteeseen kategoriassa Luonto ja ympäristö.

6 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä, Pihinainen!
  Uskon että on innostava ja antoisa retkeilyopas:))
  Mukavaa viikonloppua sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Aili-mummo! :) Kirjan valokuvat oli yksi innostava juttu, kyllä luonto on uskomattoman kaunis. Opas ei myöskään unohtanut luonnonsuojelullista aspektia vaan muistutti, että luonto on syytä pitää puhtaana.

   Kaunista kesäviikonloppua toivotellen. :)

   Poista
 2. Minullakin luvussa juuri nyt! Hauskaa, että bloggasit, minä olen vain tavaillut ja suunnitellut vaellusta. Taidanpa pistää kirjan eetteriin minäkin, hyvä idea! Sen verran loisto-opas tämä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei ollut yhtään kuivakka opaskirja, minustakin ihan loistava teos. Eetteriin vaan, olisi mukava lukea lisää mietteitäsi kirjasta. :)

   Poista
 3. Varmaan kiintoisa kirja ja etenkin kuvitus kiinnostaa minua. Noin muuten en usko, että saisin kirjasta paljon uutta, koska olen luontolenkkeillyt ja vaellellut jo niin kauan. :) Täällä tykkään tutkia sellaisia lenkkikirjoja, joihin on tehty reittejä. Täällä kun ei ole samalla tavalla jokamiehenoikeuksia kuin Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan kuvat eri vaelluksilta on kyllä nannaa. Luontokuvan katsominenkin rauhoittaa.

   Reittipostauksesi ovat niin herkkua. Nummi-postauksesi oli livahtanut ohi silmieni, onneksi löysin sen nyt (Suomen tutunoloiset maastot tuntuvat kyllä välillä vähän tylsiltä postauksiasi lukiessa). Wales-postaustasi odotellessa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!