Heidi Köngäs ja lukunautintoa tarjonnut Hyväntekijä

Heidi Köngäs: Hyväntekijä
Kansi: Anna Lehtonen
Kustantaja: Otava, 2006
Sivuja: 221
Goodreads-tähdet: ★ really liked it

Koko ajan minä jaksan, mitä pitääkin jaksaa, tiedän että jaksaisin niin paljon paremmin, jos Juhanilta tulisi edes yksi elonmerkki. Haluaisin tietää, että olenko edes vähän hänessä. En osaa anella. Heitän kovat löylyt, järven vesi oli jäähtynyt kylmäksi, veri kiertää lujaa. Tunnen, että jokin minusta jäi kahden mustan, tähtitaivaan ja järvitaivaan väliin ja ottaa sieltä yhteyttä kaikkeen. 

Viimeisimmässä bookcrossing-tapaamisessa kahvilan pöydällä nökötti Heidi Könkään Hyväntekijä. Muistin kotonani odottavat lukemattomat kirjapinot ja olin tullut tapaamiseen vannoen, etten ottaisi mukaani yhtäkään kirjaa. Hyväntekijää kuitenkin suositeltiin tapaamisessa niin lämpimästi, etten pystynyt vastustamaan kiusausta. Lopulta laukkuuni löysi tiensä pari muutakin kirjaa. Niistä kerron enemmän myöhemmin.

Hyväntekijä kertoo keski-ikäisestä tarjoilijasta Almasta. Takana on avioero ja keskeytetyt kirjallisuusopinnot yliopistossa. Viimeiset kymmenen vuotta Alma on paiskinut kahta työtä saadakseen elätettyä viimeistä vuotta lukiossa opiskelevan poikansa ja maksettua asuntolainan. Samalla hän huolehtii ikääntyneistä, alati riitelevistä vanhemmistaan. Itsensä ja omat unelmansa Alma on haudannut jonnekin hyvin syvälle.

Eräänä iltana ravintolaan saapuu asiakkaaksi auringon paahtama, leveähymyinen mies. Kun mies saapuu asiakkaaksi seuraavanakin iltana, tietää Alma kohdanneensa jotain erityistä. Mies on Juhani, joka työskentelee lääkärinä katastrofialueilla Afrikassa ja on vain pikaisesti käymässä Suomessa. Alma ja Juhani tuntevat löytäneensä toisistaan kadoksissa olleen vastakappaleensa. Mutta mitä tehdä kun toinen pakenee unelmia kiireeseen ja toinen arkea Afrikkaan? Jääkö jäljelle vain kipeä kaipaus?

Minkä moskiittoverkon alla hän nyt makaa, kaskaiden sirityksessä, yössä, joka on nihkeän kuuma. Vai onko se kylmä? En tiedä, en ole käynyt Afrikassa, ei kai lomaviikkoa Agadirissa voi laskea Afrikaksi? 
En saa ajatella häntä, mutta en voi tälle mitään. Luin lehdestä, oikein tiedesivuilta, että ihmisen aivot eivät ymmärrä kieltolausetta. 

Nautin Hyväntekijän lukemisesta suunnattomasti, vaikka se käsitteleekin rankkoja aiheita kuten menetystä ja hylätyksi tulemisen pelkoa. Kirja tuntuu lämmöllä kirjoitetulta ja onnistui koskettamaan minussa jotakin hyvin henkilökohtaista mutta silti yleistä. Meitä kaikkia yhdistävää toivoa rakkaudesta. Toivoa siiitä, että kaikki voi olla mahdollista.

Hyväntekijän tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin Käpylän, Kumpulan ja Arabianrannan maisemiin. Tapahtumapaikkojen sijaitessa entisellä asuinseudullani kuljin Alman vierellä tuttuja katuja pitkin. Alman ääni kuuluu kirjassa kertojana alusta loppuun. Ihanaa, ettei kirjassa ole muita kertojia, vaan Alma saa kertoa rauhassa. Kirja onnistui muistuttamaan minua, miksi rakastan lukemista. Rakastan lukemista juuri tällaisten kirjojen takia.

Hyväntekijän on lukenut (ja tullut kosketetuksi) myös Annika K ja Sara / p.s. rakastan kirjoja.

Kommentit

 1. Oi, Hyväntekijä on todella koskettava tarina! Olen vakaasti sitä mieltä, että Köngksellä on Suomen kaunein lause. Vielä Hyväntekijääkin paremmin se pääsee oikeuksiinsa teoksissa Vieras mies ja Luvattu. Dora, Dora on minulta vielä valitetavasti lukematta, mutta odotan siltäkin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksittäisiin lauseisiin ei kiinnittänyt erityisesti huomiota mutta silti tunsi lukevansa kaunista tekstiä. Heidi Köngäs on taitava kirjoittaja, ei voi muuta sanoa. Tämä oli Köngäkseltä/Könkäältä (en osaa taivuttaa) ensimmäinen lukemani kirja. Nyt aion ehdottomasti lukea loputkin.

   Poista
 2. Oih, ihana Pihi nainen ja ihana Heidi Köngäs!! ♥ On niin mahtavaa huomata, että toisetkin ihastuvat omiin ihastuksiin :) Minustakin Hyväntekijä oli jollain tavalla hyvin henkilökohtainen, koskettava teos. Ja hauskakin vielä!

  ps. lue ihmeessä Luvattu! Ja kaikki Köngäkset (tai Könkäät, en mä tiedä miten se oikeasti menee ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin niin iloinen kun löysin sinun ja Saran postaukset tästä kirjasta! Oli ihana jakaa sekä fiilis kirjaa kohtaan että samanoloinen fiilis, jonka kirja meissä herätti. :)

   Odotan jo kovasti lukevani lisääkin häneltä (jonka sukunimeä on niin hankala taivuttaa ;)).

   Poista
 3. Köngäs voisi olla sellainen kotimainen kirjailija, jota voisin vaikka kokeilla. Hmm. Milloinkahan pääsen puusta pitkälle... Olen luvannut lukea ainakin yhden kotimaisen kirjan tänä vuonna, noh onhan tässä aikaa.. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan! Minua suorastaan harmittaa kun löysin tämän kirjailijan pariin vasta nyt.. Mutta se onni, että minulla on vielä useampi kirja häneltä lukematta/nauttimatta. :)

   Poista
 4. Yhdyn Silmäilijän ja Annika K:n sanoihin! Minun mietteitäni Könkään(* kirjoista täällä.

  *) Itse taivuttaisin mielelläni Köngästä näin. Harmittaa, kun älynnyt kysyä viime vuonna kirjailijan tavatessani, miten hän itse taivuttaa nimensä. :)

  P.S. Bookcrossing on hieno harrastus, mutta minusta ei kyllä olisi siihen. Miten ihmeessä joku raaskii luopua tästäkin kirjasta (ellei kyseessä ole ylimääräinen kappale)? Joudutko itsekin laittamaan kirjan taas kiertoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkityksestä! En uskaltautunut vielä muita Könkään (aika moni tuntuu kallistuvan taivutuksessa Köngäksen suuntaan) arvioitasi lukea, sillä aion ehdottomasti lukea lisää häneltä. Hieman huolestuttaa miten pistetysasteikkoni oikein riittää hänen kirjojensa kanssa. Tälle minun oli jo pakko antaa täydet. Oli niin hyvä.

   Bookcrossingissa täytyy tosiaan pystyä luopumaan kirjasta. Tämäkin kirja lähtee eteenpäin seuraavalle bookcrossaajalle. Toisaalta bookcrossingin parissa vastaan tulee mitä mahtavimpia kirjoja joihin ei muuten tulisi törmättyä.

   Poista
 5. Luin arviosi pikaisesti jo viime viikolla reissullani, mutta nyt palasin lukemaan uudestaan ja kommentoimaan. :) Olen niin iloinen että sinäkin löysit nyt Köngäksen (minun suussani se taas taipuu luontevimmin näin)! <3 Hyväntekijä on uskomattoman hieno ja koskettava kirja, eikä se kuitenkaan ole mielestäni edes kirjailijan paras. Eli sinulla on edessäsi vielä upeita lukuelämyksiä! <3 Itselläni on lukematta vielä Jokin sinusta, jota olen säästellyt kuin harvinaista aarretta, sen jälkeen kun lukemattomia ei enää ole. Nyyh. Kirjoittaisipa Köngäs pian lisää!

  Kirjoitit hienosti tästä kirjasta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenköhän tämä pisteasteikkoni oikein taipuu tämän kirjailijan kirjojen kanssa. Saa nähdä joudunko antamaan täysien pisteiden päälle vielä ekstraplussia. :) Tänään aloitan Luvattu-kirjan parissa. Arvailen että tulen nauttimaan.

   Yksi ilta tajusin yhtäkkiä miksi taivutan hänen sukunimensä muotoon Könkään. Tyttönimeni on samanoloinen kuin Köngäs ja se taipuu tyyliin Könkään. Ärsyynnyin aina jos joku taivutti sukunimen tyyliin Köngäksen (en ole kyllä taivutellut tyttönimeäni kymmeneen vuoteen). Alitajuista taivuttelua siis. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit