tiistai 12. maaliskuuta 2013

Viihdyttävä Lupaan sulle ruusutarhan: 100+ asiaa naiseudesta

Sari Järn: Lupaan sulle ruusutarhan. 100+ asiaa naiseudesta
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti
Kustantaja: Tammi, 2013
Sivuja: 160
Pisteet: 2/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Millainen mahtaisi olla oman elämän henkilökohtainen opetussuunnitelma? Henkilökohtainen elämänsuunnitelma HEPS. 
HEPSin pitäisi olla jokaisen itsensä laatima omaan käyttöön tarkoitettu elämän suunnittelun väline, mutta usein käy niin, että sen on kirjoittanut joku muu. Siinä on liian monta kokkia...
...Oman HEPSin tavoitteena on ohjata sinua hahmottamaan elämääsi tästä eteenpäin. Se ei tietenkään ole mikään lopullinen sitoumus, mutta sen avulla pääset tavoitteesta toiseen.
Mitä haluat elämältäsi? Millaisia tavoitteita sinulla on? Mitä vahvuuksia sinulla on? Mitä taitoja haluat kehittää?
HEPSin jälkeen ala laatia HUPSia, henkilökohtaisen unelmansuunnitelmaa.
Ja sano toisille, että ottavat lusikkansa pois sun sopasta! 
Sinä määräät elämäsi mausteet ja kaapinpaikat! 

Hei! Luin viime vuonna Sari Järnin hulvattomaan sävyyn kirjoittaman oppaan Hiirestä puumaksi, joka antoi aakkosjärjestyksessä osuvia ohjeita, kuinka saada lisää kipinää parisuhteeseen (postaukseni kirjasta voit lukea täältä). Uudessa oppaassaan Lupaan sulle ruusutarhan: 100+ asiaa naiseudesta Järn ottaa parisuhdetta laajemman katsantokannan naisten elämään.

Lupaan sulle ruusutarhan koostuu lyhyistä, otsikoiduista kappaleista. Kappaleissa käsitellään monille naisille tuttuja teemoja kuten taipumusta liialliseen huolehtimiseen, unettomuutta, ulkonäköpaineita sekä työn ja perhe-elämän yhdistämisen vaikeutta. Lisäksi kirja haastaa lukijan pohtimaan omia naiseuteen liittyviä ennakkoluulojaan. Luokittelemmeko kenties itsekin naisia tiettyihin kategorioihin?

Lupaan sulle ruusutarhan oli hieman epätasainen lukukokemus. Opas sisälsi joitakin erittäin hyviä oivalluksia, mutta välillä aiheiden runsauden vuoksi olin hukassa kirjan punaisen langan kanssa. Lopulta minulle jäi hivenen epäselvä olo, mitä oppaalla haluttiin sanoa. Päällimmäisenä mieleeni jäi oppaan kannustus naisia ottamaan vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Ja tekemään rohkeasti muutoksia elämäänsä.

Lupaan sulle ruusutarhan on, kuten kirjoittajan esikoinen Hiirestä puumaksi, kirjoitettu humoristiseen, iskevään tyyliin. Järnin kirjoja on mukava lukea, sillä hän ei kirjoita sormi heristellen eikä omaa täydellisyyttään todistellen. Päinvastoin. 160 sivua olikin suorastaan pakko lukea lähes kertarysäyksellä, niin viihdyttävää kirjan parissa oli. Pienestä sillisalaattimaisuudestaan huolimatta Lupaan sulle ruusutarhan on varsin mielenkiintoinen, suoraa puhetta naisten elämästä herkullisesti tykittävä elämäntaito-opas.

Tiedäthän sen Roska päivässä -liikkeen? Tavoitteena on siistiä omaa elinympäristöään. Itse pohdin Karva päivässä -liikkeen perustamista. Liikkeen tarkoituksena olisi siistiä elinympäristöään, mutta lähinnä keskittyen omaan kehoon ja kotiin...
... Vasta nykyisen suhteeni aikana olen oppinut uudestaan käymään kampaajalla. Ihan värejä ja kaikkea olen ottanut.
Tosin, kun kuvani oli lehdessä, paikallisen keskussairaalan kanttiinissa oli arveltu, että nyt on kirjailijalla noussut maine päähän. KYLLÄ. Se on noussut niin paljon, että haluan näyttää ihmiseltä kassialman sijaan.
Yhteen aikaan minut tunnettiin naisena, jolla on aina se sama vaaleanpunainen kauluspaita yllään. Mieti nyt! Se nainen, jolla on aina jokin sama vaate. Vaatteilla koreilu oli mielestäni turhuutta. Yritin olla niin mahdottoman vaatimaton.
Ja ei se oikeasti ole rahastakaan kiinni. Kyllä kierrätyksestä ja kirpputorilta saa halutessaan ihan kelpo vaatteita. 
Aloitetaanko Karva päivässä -liike? Ollaan naisia ja turhamaisia. Nypitään kulmakarvoja ja juostaan korkokengillä kilpaa. 

Osallistun Lupaan sulle ruusutarhan-oppaalla Kansankynttiläin kokoontumisajot-haasteeseen kategoriassa psykologia.

J.k. Jos haluat tämän kerran luetun Lupaan sulle ruusutarhan-oppaan omaksesi, niin kiljahdahan asiasta kommenttiboxiin. Laitan kirjan ilmaiseksi tulemaan. Kirja on kuin uusi. Ensimmäisellä sivulla on pieni mustetahra, joka oli kirjassa jo alun perin.

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa hauskalta opukselta, voisin ottaa sen luettavaksi!

  Kiitos muuten siitä Lushin deodorantista, se on PARAS dödö ikinä. Teen siitä vielä postauksen omaan blogiini, se on kiinnostava, ekologinen tuote. Onko muuten osoite tallella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tämä on juurikin hauska, viihdyttävä opus. Kannattaa lukea rennolla mielellä. Laittelen kirjan sinulle tulemaan, osoitteesi näytti olevan minulla tallessa meilissä. :)

   Kiva kuulla, että dödö on ollut mieluinen! Sama juttu täällä, en tule varmaan enää dödöä vaihtamaan (ellei sitten Lushilta tule jotain uuttaa dödöpalaa, jota voisi kokeilla).

   Poista
 2. Kiva, että olet ehtinyt jo lukemaan kirjan. Kiitos hyvästä palautteesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiintoisen oppaan kirjoittamisesta, tekstiäsi suorastaan ahmi. :)

   Poista
 3. Voi, HEPS olisi varmaan tarpeellinen... Kuulostaa muutenkin mielenkiintoiselta kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä itse asiassa istahdin miehen kanssa alas ja sanoin, että ei olla kuuteen vuoteen millään tavalla suunniteltu tulevaa. No nyt on, ja tuli tarpeeseen. :)

   Poista
 4. Keksin HEPSin, kun olin sairauslomalla (minulta leikattiin molemmista käsistä rannakanavat) ja olin hiukan "kädetön". Huomasin, että minähän voisin oppia jotain uutta tuon 1½ kuukauden aikana, jotta elämä ei kävisi tylsäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että osa ihmisistä suunnittelee elämäänsä vähän liiankin tarkkaan (sitten voi kärsiä sponttaanius ja luovuus), ja osa sitten lipsahtaa vuosikymmenen ohitse suunnittelematta laisinkaan. Päälinjat on varmasti hyvä olla ajateltuna. Mukavaa, että ikävästä käsioperaatiosta syntyi hyvä ajatus. :)

   Poista
 5. Tulipa mieleen, että huomasitko, että olin tyttäreni kanssa viime vuonna telkkariohjelmassa. Minä ja mun äiti on katsottavissa Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/1741632 . Viime viikolla tuottaja kertoi, että ohjelma uusitaan ensi kesänä telkkarissakin. Mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, hieno jakso. Herätti paljon ajatuksia erilaisista sukujen kierteistä ja niiden katkaisemisesta. Tunnelmallista pääsiäistä sinulle ja perheellesi. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!