perjantai 1. maaliskuuta 2013

Tehokkaasti aloittelijaa opettava Lintujen äänet luonnossa


Owen Roberts: Lintujen äänet luonnossa
Alkuteos: Bird Songs & Calls, 2011
Äänite: Hannu Jännes
Suomennos: Pekka Nikander
Kustantaja: Minerva, 2011
Sivuja: 64
Pisteet: 3,5/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Kapustarinta pesii meillä Pohjois-Suomen tunturinummilla ja Keski-Suomen avosoilla... ...Sen haikea vihellys tuo mieleen asumattomat erämaat.

Hei! Owen Robertsin ja Hannu Jänteen yhteistyönä syntynyt Lintujen äänet luonnossa oli yllättävän positiivinen tietokirjakokemus. Kirjassa on vain reilut 60 sivua, mutta opaskirja onnistui tutustuttamaan 96 Suomen yleisimpään lintulajiin todella tehokkaasti. Kirjan takakannesta löytyy CD, jossa jokaisesta kirjan lintulajista on ääninäyte.


Olen aiemmin törmännyt näyttävämpiin ja enemmän tietoa sisältäviin lintukirjoihin, mutta aloittelevana lintujen tunnistajana niistä ei ole tiedon runsauden vuoksi jäänyt paljon mitään mieleen. Lintujen äänet luonnossa-kirjan jokaisesta linnusta kerrotaan perusasiat hyvin lyhyesti ja ytimekkäästi. Selkeästä lintuoppaasta jäikin paljon myös eskarilaisemme mieleen, joka kokosi samalla legoja äidin kuunnellessa ääninäytteitä ja lukiessa jokaisen linnun kohdalta linnun kuvauksen ääneen.

Kirjaa on helppo käyttää. CD:n ääninäytteet on numeroitu vastaamaan kirjassa esitellyn linnun numeroa. Kirjaa lukiessa pysyy siis hyvin kärryillä, mikä lintu laulaa milloinkin. Äänite on myös hyvätasoinen, ja lintujen laulu kuuluu selkeänä.

Suosittelen tietokirjaa ensimmäiseksi lintukirjaksi, ja se sopii erinomaisesti myös lapsiperheisiin yhdessä kuunneltavaksi. Lintujen äänet luonnossa-kirjassa on todellakin ne Suomen tutuimmat lintulajit aina käestä, fasaanista, variksesta ja talitiaisesta alkaen. Kirjasta saikin helposti onnistumisen kokemuksia, sillä aika moni äänistä oli aloittelijallekin tuttuja. Kirjan simppeliyden voi toisesta katsantokannasta nähdä myös negatiivisena ominaisuutena. Kirja ei mielestäni sovi kattavaa lintutietopakettia etsivälle. Lintujen äänet luonnossa-kirjan ansiosta opimme yhdistämään tutut laulut oikeisiin lintuihin, ja kevään odotus ja retkeilyinnostus nousi perheessämme kohisten.

Osallistun kyseisellä kirjalla Kansankynttiläin kokoontumisajot-haasteeseen kategoriassa Luonto ja ympäristö ja saavutan samalla haasteen ensimmäisen tason Sytkäri. Seuraavaksi lähden tavoittelemaan innokkaasti Taskulamppu-tasoa.

12 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä oppaalta aloittelijalle. Olen myös itse yrittänyt opetella lintujen tunnistamista, mutta äänien kohdalla nostan kädet pystyyn.

  Minulla on parikin lintukirjaa. Toiseen kuuluu CD, jossa on lähes sadan linnun äänet. En millään pysy kärryillä kaikista sirkuttajista ja visertäjistä. Monet pikkulinnut kuulostavat aivan samanlaisilta tai sitten kuulen luonnossa jonkin linnun äänen, jonka muistan CD:ltä, mutta olen jo autuaasti unohtanut mikä lintu se on. Toki olen CD:ltä muutamat linnun äänet oppinut myös tunnistamaan.

  Luulen, että tuo sinun kirjasi olisi parempi näin alkuun, koska siinä ei ole aivan kauheasti eri lajeja. Yllättäen olen muuten huomannut, että minun on helpompi tunnistaa lintuja piirroskuvien kuin valokuvien perusteella. Toinen lintukirjani on vanha kirja lapsuudesta ja siinä on piirroskuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjassa oppimistehoa paransi se, että lintujen esittelyt oli kirjoitettu lyhyesti. Samalla kun kuunteli nauhoitetta, pystyi lukemaan perusasiat linnuista. Olen viettänyt suht paljon aikaa luonnossa, joten ehkä sekin auttoi oppimista. Monet linnunlaulut olivat tuttuja, mutten ollut tiennyt mikä lintu on kyseessä.

   Palasin tämän oppaan mukana lapsuuden Lappiinkin kun tunnistin tuttuja linnunlauluja soilta ja tuntureilta. Lapissa kun pesii lajeja, joita ei täällä etelässä kuule.

   Piirroksista huomaa tosiaan ehkä helpommin tietyt lintujen ulkonäön erityispiirteeet. Pitäisipä etsiä piirroksellinen lintukirja käsiini, voisi jäädä lintujen ulkonäkö paremmin mieleen.

   Poista
 2. Vaikuttaa hyvältä oppaalta :) ja suloinen kissa tuossa<3 Blogissani on haaste sinulle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä näppärä opas. Nasu-kissamme tuossa vähän ujosti poseeraa, hän ei selvästikään halua julkisuuteen toisin kuin perheemme virallinen linssilude Alli-kissa. :)

   Kävinkin heti kurkkimassa blogiisi. Kiitos paljon mielenkiintoisesta haasteesta! :)

   Poista
 3. Kohta taas tuossa lähipolulla on sellainen konsertti, että korvat soivat. Pitäisi varmaan hankkia tuo kirja, että edes vähän tietäisi ketä siellä oikein esiintyy. Ihanasti laulavat :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnunlaulu on kyllä ihanaa. :) Tämän kirjan kanssa tuli monta ahaa-elämystä. Ainakin opin, että ympäristössämme on paljon peippoja. Kun kuulee oikein perinteisen, pontevan linnunlaulun, niin peippohan se siellä lauleskelee. Ihan mukava tuntea ainakin nämä yleisimmät lajit. :)

   Luulimme aiemmin, että kylläpä hyönteiset pitävät kovaa meteliä Etelä-Afrikassa. Nyt vasta oppaan avulla tajusimme, että tutut pääskythän ne siellä pitivät ilmassa laulukonserttiaan. :)

   Poista
 4. Vaikuttaa hyvältä. Sama kokemus on noista oppaista, jos on liian laaja, ei vaan pysty omaksumaan oikein mitään. Meillä onkin jo ollut keittiönpöydän ääressä keskusteluja linnuista, jota ruokailevat pensaassa ikkunan ulkopuolella. Onneksi 80-v naapurin mummo meitä myös opettaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän oppaan jälkeen voi sitten ehkä laajemmistakin lintukirjoista jäädä jotain mieleen. Joskus simppelein kirja on yllättäin se paras.

   Mukavalta kuulostaa tuo teidän naapuri. :)

   Poista
 5. Teidän kissakin näyttää olevan kirjasta kiinnostunut :D
  Lajikohtaiset tiedot näyttää varsin ytimekkäiltä, tähän täytyykin tutustua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nasu-kissamme antoi kunnon puskun kirjalle. :) Nuo tiedot ovat todellakin ytimekkäät, jää helposti mieleen. Ominaisuuksien kuvailu on myös eläväistä. En tiedä johtuiko käännöksestä, mutta esimerkiksi pähkinänakkelin kuvailu viehättäväksi jäi ainakin hyvin mieleen (Voiko lintua sanoa viehättäväksi? Ilmeisesti kyllä).

   Poista
 6. Heips
  Sinulle on 5-haaste Kirjasähkökäyrän sivulla
  http://kirjanainen.blogspot.fi/2013/03/5-haaste.html
  Aurinkoa päivääsi

  Mai

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon haasteesta ja hyvää alkanutta viikkoa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!