keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Saima Harmajan runoutta Elämä on kaunis-lahjakirjassaSaima Harmaja: Elämä on kaunis (<- Adlibrikseen)
Kuvitus: Sinikka Hautamäki
Kustantaja: Minerva, 2013
Sivuja: 59
Pisteet: 3/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Kätes vahvenevat, kun huuliisi kosken,
kun painan kaulaasi vaalean posken.

Mut elämän, jonka huuleni suovat,
sydämestäni pois sinun huulesi juovat.

Povi lyö, mut ei virtaa vereni minuun.
Meni voimani pois. Sano, jäikö se sinuun?

Katkelma Saima Harmajan runosta Heikko.

Hei! Tutustuin ensimmäistä kertaa kunnolla Saima Harmajan (1913-1937) runouteen lukemalla juuri ilmestyneen Elämä on kaunis-lahjakirjan. Vain 23-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen Harmajan runot kuvaavat eteeriseen sävyyn rakkauden kaipuuta ja luonnon uskomatonta kauneutta. Sinikka Hautamäen pastellinsävyiset ja luontoaiheiset akvarellit sopivat hyvin yhteen herkkien runojen kanssa.

Elämä on kaunis on kirjana muodoltaan pitkänmallinen. Sivut tuntuvat laadukkailta, ja kirjaa tuntuu fyysisestikin hyvältä lukea. Kirjan muodosta on helppo huomata, että se on tarkoitettu lahjakirjaksi. En ole aivan varma siitä, mitä mieltä olen lahjakirjoista. Jos itse saisin kirjan lahjaksi esimerkiksi äitienpäivänä, toivoisin, että saisin ihan tavallisen runokirjan. Toisaalta lahjakirja voi olla kaunis tapa kummin tai isovanhemman tutustuttaa esimerkiksi rippikoululainen tai ylioppilas runouteen. On positiivista, että tähän lahjakirjaan on koottu juuri Saima Harmajan runoutta. Minusta tuntuu, että etenkin nuorella iällä Saima Harmajan runous voi hyvinkin löytää tiensä lukijan sydämeen.

Minulle Saima Harmajan runous oli kaunis, mutta lopulta suurempia tunteita herättämättä jättänyt kokemus. Kirjan lukemisesta tuli hyvä olo, ja runojen kauniiden luontokuvausten jälkeen tuli mieleen, että olisi tärkeää vielä useammin pysähtyä ihailemaan luonnon kauneutta. Kun pysähtyy katsomaan, voi huomata, miten kaunista ympärillä onkaan.

Jk. Jos joku haluaa antaa tämän kirjan lahjaksi (itselleen tai läheiselleen), niin laittaisin tämän kauniin kirjan mieluusti ilmaiseksi eteenpäin. Jos siis kiinnostuit kirjasta, vinkkaahan kommenttiboxiin, niin laitan lahjakirjan tulemaan. Kirja on hellävaroen kerran luettu eli kuin uusi. Kaunista ja aurinkoista päivää kaikille.

14 kommenttia:

 1. Ihana Saima Harmaja! Jos hennot luopua kirjasta, täällä yksi runojen ihailija! Saima Harmaja, joka todella nuorena kuoli, oli huumorintajuinen, vaikka se ei aina runoissaan näy. Johtunee vakavasta sairaudesta. "Milläs Saima leuhkis jos ei olis keuhkis" kerrotaan hänen sanoneen. Onneksi nykyään keuhkis on voitettu sairaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saima Harmaja on jäänyt minulle henkilöhahmona tuntemattomaksi. Täytyisipä tutustua. Onneksi tosiaan nykyään tuberkuloosi on helpohkosti voitettavissa. Aivan liian monen se korjasi mukaansa liian varhain.

   Laitoin sinulle runokirjan lähettämistä koskien sähköpostia. Toivottavasti meili tuli perille, mielelläni lähettäisin kirjan sinulle. :)

   Poista
 2. Olen Harmaja-fani. Mutta kirjaa en tarvitse, minulla on Harmaja-runoutta kotona yllin kyllin eli lähetä sellaiselle, joka ei sitä niin tunne. Ja Harmaja-fanius jatkuu myös musiikin puolelle. Tässä linkki Harmaja-bändin tulkintaan Saima Harmajan runosta Sydäntalvella (olen tämän blogissanikin jakanut) http://www.youtube.com/watch?v=tOCag5EgbT4

  VastaaPoista
 3. Täällä vilkuttaa eräs Harmaja-fani, joka mieluusti ottaisi tuon kirjan vastaan, ellei se jo mennyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan sinuun yhteyttä jos ensimmäinen kiinnostunut peruu kiinnostuksensa. :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Lämpenin pikku hiljaa kirjaa lukiessa Harmajan runoille. Kuitenkin tuntuu, että taidan olla vähän väkevämpien runojen ystävä. Ns. enemmän Södergranin naisia. :)

   Poista
  2. Ihan totta, ei ole Södergranin voittanutta :)

   Poista
  3. Ja tähän kirjaan oli kenties valittu tällaisia herkimiä. erityisesti luontoaiheisia runoja Harmajalta. Täytyy vielä tutustua laajemmin hänenkin tuotantoonsa. :)

   Poista
 5. Harmajalla on todella kauniita luontokuvauksia.
  ...hiljaa ja lumoavasti laulaa ulappa
  aaltojen hyväilystä hiekka on väsynyt...
  Hienoa kun lähetät kirjoja eteenpäin. Minullakin on täällä se yksi lastenkulttuuria koskeva kirja, se on minulle ja ystävilleni mieleinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaja on osannut kirjoittaa kyllä todella kauniita luontokuvauksia. Ei voi kuin hämmästellä, miten paljon ja miten kypsänoloisia runoja hän ehti kirjoittaa niin nuorena kuolleeksi.

   Kirjoja on aina mukava laittaa eteenpäin. Ja kiva kuulla, että lähettämäni kirja oli mieluinen. Minullekin jäi siitä kirjasta paljon ideoita mieleen. :)

   Poista
 6. Saima Harmaja-faneille: Radio Suomesta tuli perjantaina loistava ohjelma Saimasta: Kiveen hakatut. Kuunneltavissa Areenassa http://areena.yle.fi/radio/1852793
  Suosittelen lämpimästi. Itse olen Harmaja-aloittelija. Hänen elämänsä ja luontoaiheiset runonsa koskettavat minua.
  - yks lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen radio-ohjelma, kiitos linkistä! Sain ohjelmasta innostusta suunnitella pitkästä aikaa retkeä Hietaniemen hautuumaalle. Täytyy ehdottomasti piipahtaa Harmajan haudalla.

   Poista

Kiitos kommentistasi!