maanantai 25. helmikuuta 2013

Valloittava Vaahteramäen Eemeli ja pikku Iida


Astrid Lindgren: Vaahteramäen Eemeli ja pikku Iida (<- Adlibrikseen)
Kuvitus: Björn Berg
Alkuteos: Emil och Ida i Lönneberga (1982, 1983,1985)
Suomentanut: Kerttu Piskonen
Kustantanut: WSOY, 2012 (1. painos 2008, ilmestynyt 2001 nimellä Eemeli ja pikku Iida)
Sivuja: 121
Pisteet: 5/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Mutta Eemelin isä raivostui. Tällaista ei saanut tapahtua hänen pidoissaan. 'Hävetkää', hän sanoi. 'Ei tämä ole mikään naurun paikka!' Ja hän laski karhean kouransa Eemelin päälaelle. 'Tuon äskeisen sinä teit ikään kuin hellyydestä! Sinä olet hyvä poika, Eemeli... silloin tällöin.' 'Totta kai hän on', sanoi ruustinna. 'Koko Vaahteramäen paras poika!' Eemeli siinä hymyili koko naamallaan. Hän oli nyt niin iloinen että olisi voinut hyppiä kattoon. Ei sen takia että ruustinna kehui häntä, vaan siksi mitä isä sanoi. Ajatella, isän mielestä hän - Eemeli - oli hyvä poika! Ajatella, että isä kerrankin oli sitä mieltä!

Hei! Astrid Lindgrenin kolme klassikkotarinaa (Eemelin metku n:o 325, Eemeli ja pikku Iidan metku ja Eemeli ei kitsastele) sisältävä yhteisnide Vaahteramäen Eemeli ja pikku Iida on taattua, hurmaavaa Lindgreniä. Björn Bergin alkuperäiset kuvitukset luovat nostalgista tunnelmaa. Iloisen keltaisen kirjan äärellä viihtyivätkin meillä sekä lapset että aikuiset.


Vaahteramäen Eemeli ja Iida ovat monille tutut sisarushahmot. Kolmen tarinan aikana paljastuu, kuinka Eemeli aiheuttaa melkoisen sotkun kärpäspaperikaupoillaan, kuinka pikku Iidakin haluaisi päästä verstashuoneeseen istumaan rangaistusta (ja on lopulta myös aika lähellä sitä!) sekä kuinka Kissankulman pitojen villiinnyttyä Eemeli päätyy yllättäin pelastamaan tilanteen. Tarinat ovat humoristisia, ja samalla päästään tutustumaan Ruotsin maaseudun elämään ennen vanhaan. Eemelikin paljastuu metkujensa takaa hyväntahtoiseksi ja hyväsydämiseksi pojaksi. Sitä vaan joskus sattuu ja tapahtuu.


Ennen tätä kirjaa en tiennytkään, että Astrid Lindgren on kirjoittanut Eemeli-kirjansa oman isänsä lapsuusmuistojen pohjalta. Ihanaa, että Eemeli on ollut siis ihan oikeasti olemassa! Ilmankos tarinat tuntuvat lukiessa miltei heräävän eloon. Yli 100-sivuisen kirjan kolme tarinaa ovat kuitenkin elävyydestään huolimatta pienelle kuuntelijalle pitkiä. Eskarilaisemme jaksoi hyvin kuunnella yhden tarinan iltaisin kokonaan. Sitä nuoremmille tarinoita voi varmastikin lukea pätkissä.

Jk. Todella helpon (ei valmiin taikinan kohotusta!) korvapuustitaikinan (josta voi leipoa mitä tahansa pullia) reseptin voit kurkata täältä.

15 kommenttia:

 1. Mukavia kirjoja, hieno pullantuoksuinen alkukuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postauksesta varmaan huokuukin, että olen Lindgrenin kirjojen fani. Ihanaa, että on lastenkirjoja, jotka uppoavat sekä lapseen että aikuiseen (kaikista lastenkirjoista ei aina näin voi sanoa). Tällä kertaa käännös ja taittokin oli kohdillaan. Joskus huomasin Lindgrenin kirjojen suomennoksissa aika pahoja tekstillisiä virheitä (vaikkei omakaan kielioppi ole mallikelpoista, mutta kirjalta sitä odottaa).

   Poista
 2. Tämä on mukava kolmen tarinan paketti, jota ei aika syö. Se ihastuttaa aina vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. :) Olen itse asiassa ihan sekaisin noissa painoksissa. Ilmeisesti nimellä Eemeli ja pikku Iida yhteisnidos on ilmestynyt jo 1990 (kyseisessä kirjassa oli mainittu 2001, jolloin ilmestyi ilmeisesti 2. painos..). Mutta joka tapauksessa nämä tarinat eivät vuosien saatossa himmene.

   Meillä ei aiemmin ole Eemelin metkut poikaa kiinnostaneet. Nyt eskari-iässä vasta innostui. Kustantamon sivuilla kirjaa mainostetaan sopivan kolmesta vuodesta ylöspäin. Meidän lapselle kirjassa olisi ollut aivan liian paljon tekstiä ja liian vähän kuvia siinä iässä.

   Poista
 3. Voi mikä nostalgiapläjäys! Minä katsoin penskana sitä ruotsinkielistä tv-sarjaa, enkä tiedä tajusinko siitä mitään kun en edes osannut vielä lukea tekstityksiä. Mutta ihan huippu se oli silti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistan lapsuudessa katsoneeni varmaan samaa sarjaa. Mieleen on syöpynyt ikuisesti se Eemelin isän Emil-karjaisu. :)

   Poista
  2. Me katsottiin perheenä se sarja, kun tuli uusintana olisko ollut joulun aikaan. Oli tosi jännittävää, kun Eemeli lähti lumipyryssä viemään hevosen ja reen kanssa Aatua lääkäriin. Kestää sukupolvelta toiselle.

   Poista
  3. Harmi kun meiltä meni ohi tuo uusinta. Onneksi kirjastosta näyttäisi löytyvän Eemeliä DVD-levyllä. Täytyy käydä lainaamassa. :)

   Poista
 4. Oi että! Koin suurta lämpöä lukiessani tämän. Meillä Eemeli on vain romaanien yhteisniteenä, kuvakirja olisi kiva saada lasten hyllyyn. Eemeliin ei voi koskaan kyllästyä (eikä Peppiin, Marikkiin tai Melukylän lapsiinkaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan kohdalla voin jo puhua ihastuksesta. On ulkonäöltäänkin niin kaunis klassikko ja teksti soljuu. :)

   Poista
 5. Eemeli on kyllä ihana, itse kuuntelin Eemeliä juuri vähän aikaa sitten äänikirjana ja oli ihana palata niihin tunnelmiin.

  Blogissani on sinulle jälleen jotain. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko suunnata pian kirjastoon ja hakea Eemelin seikkailuja äänikirjoina. Äänikirjana Eemeli on varmasti mainio!

   Kävin heti kurkkaamassa blogiisi, kiitos paljon haasteesta ja tunnustuksesta! Piristi ihanasti tiistaita! :)

   Poista
 6. Ah, Vaahteramäen Eemeli on kyllä ikisuosikki :) Ihana mekko muuten tuossa yläpalkin kuvassa, muistan katselleeni sitä joskus jossain kaupassa mutta pihiyttäni jätin rekkiin roikkumaan.
  Sinulle on haaste blogissani!
  http://todellavaiheessa.blogspot.fi/2013/03/haasteita-pukkaa-joka-nurkan-takaa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eemeli on kyllä ihana klassikko! :) Kiitos mekkokehusta, se on mieluinen Huuto.net-löytö.

   Kiitos paljon haasteesta! :)

   Poista
 7. This can be accomplished by following a certain type of cure.
  Moles are typically harmless but can be bewildered with
  some forms of pores and skin cancers.

  Here is my web-site: Vampirediariesau.Com

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!