maanantai 4. helmikuuta 2013

Hyvän mielen Yllätysvieras

Kuva: Gummerus
Cecelia Ahern: Yllätysvieras
Alkuteos: If You Could See Me Now, 2005
Suomentanut: Terhi Leskinen
Kustantaja: Gummerus, 2007
Sivuja: 424
Pisteet: 4,5/5

Maailmassa on niin paljon kaikenlaista upeaa, mitä he voisivat nähdä, jos he vain keskittyisivät katsomaan. Elämä on tavallaan kuin maalaus. Todella eriskummallinen abstrakti maalaus. Sitä voi katsella ja ajatella, että siitä ei saa mitään tolkkua. Ja ihminen voi jatkaa omaa elämäänsä ja ajatella, että siitä ei saa mitään tolkkua. Mutta jos sitä todella pysähtyy katsomaan, todella näkee sen, keskittyy siihen ja käyttää mielikuvitustaan, se voi olla niin paljon enemmän. 

Hei! Törmäsin muutamassa kirjablogissa kehuihin koskien Cecelia Ahernin Yllätysvieras-kirjaa (mm. täällä) ja päädyin lopulta lukemaan kirjan. Luen aika harvoin romantiikkaa ja kaivaessani Yllätysvieras-teosta kirjaston romantiikkahyllystä, aloin epäillä lukupäätöstäni. Kannatti kuitenkin uskaltautua romantiikkaosastolle ja kokeilla. Yllätysvieras oli koskettava ja lämminhenkinen lukukokemus, joka toi hymyn huulille. Aito, ihana hyvän mielen kirja.

Yllätysvieras paljastaa kepeän kantensa alta tummiakin sävyjä. Kirjan päähenkilö Elizabeth on tullut äitinsä hylkäämäksi pienenä ja pitänyt siitä lähtien huolta niin pikkusiskostaan Saoirsesta, isästään ja lopulta jopa adoptoinut holtittoman pikkusiskonsa pojan Luken. Elizabeth näyttää pärjäävän loistavasti. Hänelle on ura sisustussuunnittelijana ja hieno koti. Pärjäämisen hinta on kuitenkin kova. Öisin Elizabeth kärsii unettomuudesta ja päivisin hän tavoittelee hallinnan tunnetta siivoamalla jo valmiiksi kiiltelevää kotiaan. Ihmissuhteensa hän on romuttanut jo kauan sitten uhrautumalla perheensä eteen. Eräänä aamuna Elizabethin ja Luken elämään ilmestyy yllättäin elämäniloinen mies nimeltä Ivan. Onnistuuko Conversetossuinen Ivan houkuttelemaan Elizabethin kohtaamaan sekä menneisyytensä että tulevaisuutensa? Voiko vanhoista totutuista, toimimattomista kaavoista päästä eroon ja muuttaa elämäänsä iloisemmaksi? Mitä voisi tapahtua, jos katsoisikin maailmaa hieman eri kulmasta? Mitä jos uskaltaisi antaa mielikuvituksen lentää?

Yllätysvieras oli nautinnollinen lukukokemus. Odotin joka päivä innoissani kirjan pariin pääsyä. Olisin kuitenkin kaivannut kirjan loppupuolelle jotain pientä yllätystä juonen suhteen. Olin myös hivenen pettynyt kirjan loppuratkaisuun. Muutoin kirja oli kuitenkin herkkua. Nyt mietinkin jo, minkä Ahernin kirjan lukisin seuraavaksi.

19 kommenttia:

 1. Minä olen ollut hieman pettynyt viimeisimpiin Ahernin teoksiin, ja nämä vanhemmat teokset ovat jääneet sen takia pölyttymään kirjahyllyyni. Tämä postaus kuitenkin innoitti ja taidanpa tietää mihin Aherniin seuraavaksi tartun kun päätän Ahernin tuotantoa alkaa taas lukemaan. Katsotaan jos tässä kuussa jo uskaltaisin, sillä tässä kuussa luen vain oman kirjahyllyni lukemattomia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin kun mainitsit asiasta postauksessasi. Aionkin valita seuraavan ahernin ehdottomasti hänen vanhemmista kirjoistaan. Tämä Yllätysvieras oli kyllä hyvä (vaikka jäinkin odottamaan lopulta jotain enemmän), suosittelen! :)

   Poista
 2. Minä luin tämän varmaankin noin vuosi sitten. Tämä on ihan kiva Ahern, sieltä parhaimmasta päästä, joita olen lukenut. Jotenkin haluaisin kovasti tykätä Ahernista, oikein "hulluna", mutta ei vain onnistu, jää vain juuri sellainen "ihan kiva" fiilis, jos sitäkään. Ahernissa ei taida olla ehkä sittenkään tarpeeksi särmää minun viihdemakuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin Yllätysvieraasta kovasti mutta ei tästä minunkaan kirjalempparia kuitenkaan tullut. Ehkä hivenen sama kuin sinulla, ainakin kirjan loppuosan suhteen. Pikkuisen latteaksi jäi. Mutta silti suosittelen kaikille! Oli tätä suurimmaksi osaksi tosi makoisaa lueskella.

   Poista
 3. Mukava kuulla, että tykkäsit! Mulla tämä meni ihan kirjojen kärkikastiin :D nyt vaan pelottaa, että entäs jos joskus luen tämän uudestaan, eikä se olekaan enää niin hyvä? No, toivottavasti on koska haluan lukea tän uusiksi!

  Oon lukenut Ahernilta myös P.S. I love Youn, Ihmemaan, The Book of Tomorrowin ja sen novellikokoelman, mutta nuo eivät minusta yltäneet Yllätysvieraan tasolle.. Hyllyssä odottelisi Where Rainbows End, johon kyllä kiinnostaisi tarttua pikimmiten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritinkin googlailla postaustasi, josta sain lopullisen kimmokkeen lukea Yllätysvieras. Kiitos kimmokkeesta, kannatti lukea! P.S. I Love You oli niin ihana leffana, että sen taidan lukea seuraavaksi.

   Yllätysvieraasta tuli kyllä olo, että se kestäisi varmasti uudelleen lukemisenkin. Ivan on aika ihana tyyppi. :)

   Poista
  2. Mukavaa, että sait innostuksen minun blogista! :)

   Ivan on ihana, sen muistan!

   Poista
 4. Minä luin jossain vaiheessa Ahernilta "Mitä huominen tuo tullessaan", mutta se oli silloin minusta ihan pelkkä "välipalakirja"... Ehkä pitäisi kokeilla tätä. Aina välillä on tarvetta kevyelle hyvänmielenkirjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskallan kyllä suositella Yllätysvierasta! Nyt luen kotimaista (paluu realismiin) ja tuli ikävä Ahernin tekstin hyväntuulisuutta. Yllätysvieraassa oli onneksi myös syvempiä kerroksia, joten kirja ei jäänyt pelkäksi hömpäksi. Tsekkasin, että tuo Mitä huominen tuo tullessaan on uudempaa Ahernia. Vanhempi tuotanto taitaa tosiaan olla koukuttavampaa.

   Poista
 5. Olen jo jonkin aikaa pohtinut noita Ahernin kirjoja, mutta epäröinti on vienyt voiton :D (Olen tainnut joskus yhden tai pari lukea?) Tämän tekstin jälkeen kuitenkin kiinnostuin taas uudelleen! Varmaan sopii juuri parhaiten tällaiselle romantiikan suurkuluttajalle? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahern taitaa olla hivenen epätasainen kirjoittaja mutta tämä Yllätysvieras oli kyllä ihana. Jos et ole vielä lukenut, niin suosittelen! :)

   Poista
 6. Kiva kun tykkäsit! :D Romantiikkaan tulee tartuttua harvemmin, ja jostain syystä siihen suhtautuu vähän epäillen. Ei ehkä odota saavansa mitään maata järisyttävää lukukokemusta, mutta onneksi piristävyyskin riittää, ja sitähän tämä antoi :) En ole itsekään vielä lukenut mitään muuta Ahernilta, mutta täytynee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksesta, tämä kirja oli kyllä mainio tapa aloittaa Ahernin kirjojen parissa! Hyvän mielen kirjoja on olemassa aivan liian vähän ja niitä tulee luettua aivan liian haroin. Yllätysvieras meni ehdottomasti kymmenen parhaan lukemani hyvän mielen kirjan kastiin. :)

   Poista
 7. Ihastuin aikanaan hurjasti Ahernin P.S. Rakastan sinua -romaaniin ja leffakin on suuria suosikkejani (ja kappas, blogini nimikin taitaa olla sieltä peräisin ;). Luin kirjan juuri sellaisella hetkellä elämässäni, että se toimi kuin sielunhoitajanani, ja kenties juuri siksi se on jäänyt mieleen erityisen rakkaana romaanina. Sen jälkeen olen lukenut Ahernilta vain yhden kirjan, Ihmemaan, ja se olikin yllättäen ihan huikean suuri pettymys, suorastaan inhosin kirjaa. Olen pitkään miettinyt että pitäisi antaa Ahernille uusi mahdollisuus, ehkäpä siis kokeilen tätä jossain vaiheessa. Joten kiitos vinkistä, Pihi nainen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin jo suunnitellut Ihmemaan lukemista, mutta taidan jättää sittenkin väliin. P.S. Rakastan sinua on ehdottomasti lukulistallani, elokuva oli aivan ihana! Yllätysvieras taitaa P.S. Rakastan sinua-kirjan ohella olla Ahernin parhaimpia. Kun kaipaa kevyehköä hyvän mielen kirjaa, niin kannattaa napata Yllätysvieras luettavaksi! :)

   Poista
 8. Laitoin tämän lukulistalle odottamaan hetkeä, kun kaipaan kevyttä lukemista. Vaikka eihän tämä sitten sitä kevyistä kevyintä ilmeisesti ollut, mutta uskoisin, että sopii tuollaiseen haluun kuitenkin hyvin. P.S. Rakastan sinua luin aikoja sitten, ja siitä ainakin pidin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli juuri sopivan kevyttä hyvän mielen kirjaksi, ei siis täydellistä höttöä. Lunasti odotukseni ja suosittelen lämpimästi. P.S. Rakastan sinua onkin varmasti seuraava Ahern, jonka luen. :)

   Poista
 9. Mulla on Ahernin pari uusinta kirjaa lukematta, mutta niistä vanhoista olen tykännyt kaikista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan taas tarvitsen hyvän mielen kirjaa aion ehdottomasti etsiä jonkun Ahernin teoksen taas käsiini. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!