Geonäyttelyssä kuukiveä ihastelemassa - aina vapaa pääsy


Hei! Vierailimme tänään Espoossa Geologian tutkimuskeskuksen (Betonimiehenkuja 4) huikeassa geonäyttelyssä. Geonäyttely oli hieno kokemus niin visuaalisesti kuin tiedollisesti. Kiinnostuimme geonäyttelystä, koska tiesimme siellä olevan esillä kuusta tuota kivi (isossa kuvassa). Geonäyttely paljastui kuitenkin paljon muuksikin. Näyttely avasi monipuolisesti geologiaa eli maapallon syntyä ja ilmiöitä. Näyttely oli lopulta kokonaisuutena niin mielenkiintoinen, että meinasimme jopa unohtaa kuukiven ihailun.


Ensimmäisessä huoneessa astuimme tähtitaivaan alle, jossa pystyi konkreettisesti tuntemaan maapallon olevan osa maailmankaikkeutta. Huoneen sivustalta lähti ylöspäin nouseva polku, jonka varrella tutustuimme maapallon syntyyn, ilmiöihin kuten tulivuorien toimintaan sekä jääkauteen. Polun lopusta löysimme presidentti Urho Kekkosen aikoinaan lahjaksi saaman kuukiven ja tietoa kuusta.


Toisessa huoneessa oli esillä laaja kivikokoelma kotimaisia ja ulkomailta tuotuja kiviä. Uskomatonta, miten kauniita kivet voivat olla! Kuusivuotiaamme totesikin haluavansa asua kyseisessä huoneessa. Tunnistimme yleisimpiä kivilajeja (kuten kiisuja, kvartseja ja dolomiitin) mutta tutustuimme myös hurjaan määrään meille aivan tuntemattomia ja ulkonäöltään mitä villeimpiä kivilajeja. Lisäksi yhdessä huoneen vitriineistä oli jäljennöksiä suurimmista Lapista löytyneistä kultahipuista. Vaskooliin oli tarttunut melko isoja kultahippuja! 

Espoon Geologian tutkimuskeskuksen geonäyttelyyn on aina vapaa pääsy ja se on avoinna arkisin ma-pe klo 9-16. Ainakaan pääovista ei portaiden vuoksi valitettavasti pääse rattailla tai pyörätuolilla. Geonäyttely on oivallinen retkikohde lapsiperheille, etenkin jos perheen lapset ovat kouluikäisiä tai lähestymässä sitä. Myös rakkaansa voi yllättää viemällä hänet geonäyttelyyn. Et ehkä voi tuoda hänelle kuuta taivaalta, mutta voit ainakin näyttää hänelle siitä pienen palasen... 


Kommentit

 1. Hei, kiinnostavaa! En tiennytkään että Geologisessa tutkimuskeskuksessa on myös yleisölle avoin näyttely. Jos kivet kiinnostavat, kannattaa käydä Helsingin yliopistomuseo Arppeanumissa. Sen Mineraalikabinetti on aivan ihana, ja koko rakennus sellainen herkku valurautaportaikkoineen, että tekisi mieli jäädä asumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä käydä Arppeanumissa, kuulostaa houkuttavalta kohteelta! :)

   Miehenikin kyseli monta kertaa, olenko aivan varma, että voimme noin vain mennä Geologiseen tutkimuskeskukseen. Mutta totta se on, näyttely on avoin yleisölle. Kannattaa käydä, aivan upea näyttely!

   Poista
 2. Ai, en minäkään tiennyt että GTK:lla on näyttely, Arppeanumissa olevan mineraalinäyttelyn toki tunnen (ja kyllä, kivet ovat kauniita).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikkaa ei taideta oikein mainostaa missään. Harmi, sillä näyttelyyn on todella panostettu ja se ansaitsisi kävijöitä. Saatoimme hyvinkin olla päivän ainoat kävijät.

   Minulta on ihmeellisesti jäänyt väliin Helsingin yliopistomuseo, täytyy korjata puutos. :)

   Poista
 3. Kuulostaapa mielenkiintoiselta - tuonne pitäisi viedä meidän koululaiset ihmettelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo näyttely on kuin tehty koululaisille. Kannattaa käydä. :)

   Poista
 4. Tällaisesta en tiennytkään! Kiitos vinkistä! Meidän eskarilainen rakastaa kiviä. Enää ei tosin keräile niitä, mutta tykkää silti edelleen. Luonnontieteellisessä museossa ylivoimaisesti kiinnostavimpia juttuja olivat kivet ja niiden nimet piti ehdottomasti lukea, vaikka äidin kieli menikin välillä pahasti solmuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta. :) Jossakin vaiheessa (en tiedä saako enää) GTK:lta sai pyydettäessä pienen kivikokoelman Suomen yleisimmistä kivilajeista. Se on eskarilaisemme aarre. Uhmaikäisemme oli jokin aika sitten hiljaisuudessa nykinyt kivistä numerolaput irti, joten pääsin toden teolla pähkäilemään, mihin kohtaan rasiassa mikin kivi kuuluu. Saattoi mennä parit kiisut sekaisin. ;) Geologian tutkimuskeskuksesta voi varmasti kysellä lähettävätkö vielä ilmaisia kivikokoelmia, jos kivet kiinnostaa. :)

   Poista
 5. Mielenkiitoista :) Jos voisin antaa sulle kuun taivaalta...uskaltaako sitä enää sanoakaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä jänskää nähdä kivenpalanen kuusta! Mahdottomia ei tosiaan kannata puolisolle luvata tai pyytää, mutta arjen romantiikkaa voi hyvillä mielin harrastaa esimerkiksi kuukiveä hämmästellen. :)

   Poista
 6. Hei, aivan mahtavaa kun esittelit tällaisen kohteen! Olen itse geologi, joten tällaisiin juttuihin törmääminen lämmittää aina sydäntä:) Geologia on niin mahtavaa, että toivoisin yhä useampien maallikojenkin innostuvan siitä. Muutenkin blogisi on mainio, jäin oitis lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo näyttely herätti kiinnostuksen geologiaan, erittäin mielenkiintoinen ala! Toivottavasti koulut hyödyntäisivät geonäyttelyä. Varmasti jotkut koululaisista innostuisivat ja saattaisivat löytää itselleen jopa tulevan alan. :)

   Kiitos kivasta kommentistasi ja tervetuloa lukijaksi! Minä jo seurailenkin sinun mielenkiintoista kirjataivaltasi blogissasi. :)

   Poista
 7. Me käytiin tuolla koulun kanssa joskus. Mä luulin, että se on joku erikoispaikka eikä kaikelle kansalle auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on todellakin yleisölle avoin näyttely ja aina ilmainen. Hienoa, että koulut tekevät tuonne retkiä. Mielestäni ihan mahtava kohde. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit