torstai 24. tammikuuta 2013

Tallinnassa Top 10 Tallinna-oppaan kanssa


Jonathan Bousfield: Top 10 Tallinna
Alkuteos: DK Eyewitness Top 10 Travel Guide Tallinn, 2011
Suomentanut: Marlene Sanoukian
Kustantaja: WSOY, 2012
Sivuja: 128
Pisteet: 4-/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Hei! Tallinna on perheellemme tuttu kaupunki. Olemme vierailleet kaupungissa useasti vuodesta 1996 lähtien. Matkasimme jälleen eilen autolautalla tunnelmalliseen Tallinnaan. Tämä kerta oli siitä poikkeuksellinen, että ensimmäistä kertaa mukanamme oli Tallinnasta kertova matkaopas. Yllätyimme siitä, kuinka paljon Top 10 Tallinna-oppaasta oli hyötyä, vaikka olemme jo melkein konkareita Tallinnan suhteen.


Jonathan Bousfieldin kirjoittama opaskirja on rakenteeltaan selkeä. Kirja on jaoteltu kappaleisiin, joita ovat mm. Tallinnan nähtävyydet, Ravintolat, Lasten Tallinna, Ostokset, Yöelämä ja Päiväretkiä Tallinnasta. Jokaiseen kappaleeseen on valittu aina 10 parasta kohdetta. Lisäksi Tallinnan tärkeimmät turistikohteet (kuten Kaupunginmuseo, Kadriorgin puisto ja Pikk-kadun varsi) ovat saaneet omat kappaleensa ja niistäkin on poimittu 10 kyseisen kohteen parasta tärppiä. Oppaasta löytyy myös jakso Käytännön tietoa, joka sisältää mm. ostos- ja ruokailuvinkkejä, sekä tietoa turvallisuudesta ja majoituksesta. Etu-ja takakansista aukeaa selkeät kartat, joihin on merkattu tärkeimmät nähtävyydet. Onnistuimme hieman eksymään vanhassakaupungissa, mutta kartan avulla löysimme helposti perille.


Kirja on kooltaan pieni ja kätevä. Se mahtuu mukavasti laukkuun eikä paina paljon. Toisaalta kirjan kapea malli hankaloittaa lukemista, sillä sivut eivät käänny ja pysy auki helposti. Tallinna on sen verran pieni kaupunki, että matkaoppaaseen tuntui mahtuneen hyvin kaikki, mitä olisin voinut opaskirjalta toivoakin. Tämä kirja riittääkin loistavasti Tallinnaan matkaaville. Isompiin kaupunkeihin sunnatessa valitsisin todennäköisesti hieman laajemman matkaoppaan esim. Tammen erinomaisesta Näe ja koe-sarjasta.

Kansankynttiläin kokoontumisajot-haaste nytkähti jälleen yhdellä kirjalla eteenpäin Top 10 Tallinna-oppaan ansiosta.


18 kommenttia:

 1. Mulle Tallinna on jäänyt tosi vieraaksi. Pitäisi varmaan tutustua, mutta en ole oikein ikinä keksinyt, että mitä siellä voisi tehdä. Opaskirjan paikkako?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olemme käyneet Tallinnassa monta kertaa, olemme useimmiten tietämättämme kävelleet mielenkiintoisten juttujen ohi. Opaskirjasta on siis todella paljon hyötyä. Itse haluaisin oppaasta inspiroituneena käydä mm. Kaupunginmuseossa, Miehitysten museossa ja Kadriorgin puistossa. Kalevin vesipuistokin olisi kiva testata tai käydä leffassa kauppakeskus Solariksessa (leffat esitetään alkukielellä).

   Oppaasta hoksasin myös, että vanhankaupungin Harju-kadulla sijaitsee talvisin ulkoluistinrata, jossa voi vuokrata luistimet. Sekin voisi olla aika hauska tapa nauttia Tallinnan kauniista, keskiaikaisesta tunnelmasta.

   Poista
 2. Voi kuinka suloisia nuo lapaset! Tallinna on kyllä mukava matkakohde. Tuli hiukan ikävä tämän luettuani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinna on kyllä aarre! Olen aiemmin ilman opaskirjaa missannut ihan älyttömästi hienoja paikkoja, ei ole tullut löydettyä vanhankaupungin kupeen Toompean mäellekään, jossa sijaitsee mm. Tuomiokirkko ja Toompean linna..

   Yhdet tuollaiset suloiset kissalapaset tuli 2vee tyttären kanssa shopattuakin. Niistä tuli heti tytön lempparikäsineet. :)

   Poista
 3. Tallinna on ihana kaupunki! Oliko oppaassa koko Tallinna vai vain tuota vanhaa kaupunkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääosin opaskirja tuntuu keskittyvän vanhaankaupunkiin mutta etuliepeessä on suur-Tallinnan kartta (takaliepeen kartassa vanhakaupunki ja uutta kaupunkia). Lisäksi kirjassa on omat kappaleet uudelle Tallinnalle ja suur-Tallinnalle. Kirjassa on siis hyviä retki-ideoita uuteen Tallinnaankin, mikä on tosi hyvä juttu.

   Poista
 4. Hei! Osaatko tallinnakonkarina kertoa, onko Tallinnassa mitään mineilijälle? Olen nukketalofani ja olisi kiva tietää, onko Tallinnassa tuon alan erikoiskauppoja! Kiitos etukäteen neuvoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itse käynyt, mutta olen lukenut, että jotkut ovat tehneet kivoja nukketalon tarvikelöytöjä Tallinnan vanhassakaupungissa sijaitsevassa Kinkepood-kaupassa (osoite Kuninga 2, lähellä Raatihuoneentoria). Toivottavasti liike on yhä olemassa.

   Poista
  2. Kinkepood on edelleen olemassa ja siellä todellakin myydään nukkekotiin huonekaluja/astioita/pesuhuonetarvikkeita/ompelukoneita ja vaikka mitä. Löytyy helposti jos löytää Raatihuoneen Torille. Kinkepood on nimittäin Olde Hansa ravintolan, josta lähes kaikki Tallinnan kävijät aina puhuvat "nurkan" takana, eli kävelet Torilta poispäin Olde Hansan ohi ja kun nurkka kääntyy oikelle on Kinkepood heti siinä.

   Poista
  3. Mukava kuulla että liike on yhä olemassa. Sinne siis piipahtamaan kaikki mineilystä innostuneet. :)

   Poista
  4. Kävin tänään Tallinnassa ja Kinkepood oli suljettu! Ikkunassa muovit ja sisällä remontti menossa, kauppa ihan tyhjä. Kysyin läheisestä turisti-infosta, eivät tienneet onko kauppa lopettanut vai muuttanut. Mutta jäi ainakin nyt miniostokset tekemättä. Harmi :(

   Poista
  5. Harmi juttu Jonduliini. Kiitos kun infosit tänne. Pitääpä käydä parin viikon päästä Tallinnan reissullamme tsekkaamassa, mikä liikkeen tilanne sitten on.

   Poista
  6. Nyt parin vuoden jälkeen osallistun keskusteluun: mitenkähän on Kinkepoodin laita? Oliko kyse remontista vai muuttomyllerryksestä? Itse kävin puodissa pikkasen reilu seitsemän vuotta sitten kesällä 2008 ja huomenna olen jälleen menossa päiväksi Tallinnaan, joten olisi kiva kuulla etukäteen, mitä odottaa :)

   Poista
  7. Olen tänään yrittänyt metsästää tietoa Kinkepoodin kohtalosta, mutta kukaan ei ole osannut kertoa. Harmillisesti en siis osaa sanoa, onko Kinkepood yhä toiminnassa.

   Poista
 5. Matkaoppaiden myyjänä voin todella suositella tuota sarjaa :) Älyttömän kätevä ja kattava. Tallinna on kyllä ikuinen kestosuosikki ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykästyin kyllä kovasti tuohon oppaaseen, on selkeä ja näppärä kooltaan. Aioin ostaa/ lainata samanmoisen Tukholman opaskirjankin mutta Tukholmasta ei näyttäisi olevan tehty ainakaan suomenkielistä Top 10-opasta. Harmi.

   Poista
 6. Viru-keskuksen Stenders.. vinkeistä vinkein ;) m.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usko tai älä mutta onnistuin tälläkin reissulla missaamaan Stendersin. Muistin vasta paluumatkalla. Saippuavarastot ovat kylläkin juuri nyt täynnä mutta muutaman sieltä olisi varmaan voinut hankkia odottelemaan vuoroaan. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!