lauantai 19. tammikuuta 2013

Pietu ja iskän ihmekänny (Lukudiplomi-haaste)Vesa Löhönen: Pietu ja iskän ihmekänny
Kuvittanut: Jukka Laukkanen
Kustantaja: Karisto, 2010
Sivuja: 28
Pisteet: 3/5 (lapselta 5/5)

- Iskä! Pietun ääni kuulosti kiukkuiselta. - Me ollaan odotettu jo vaikka kuinka kauan, missä sinä olet? - Hys, iskä sihisi noustessaan pahvilaatikosta. - Paljastin juuri vaarallisen rosvon ja luulenpa, että saamme palkkioksi niin suuren pussin munkkeja, että pöksyissä paukkuu!

Hei! Lukudiplomihaasteen Lelulaatikko-tarjottimelta nappaamamme Vesa Löhösen kirjoittama ja Jukka Laukkasen kuvittama Pietu ja iskän ihmekänny jakoi perheessämme mielipiteet. Kuusivuotiaasta kirja oli superhyvä, minä en puolestani täysin lämmennyt kommelluksia täynnä olevalle kirjalle.

Pietu ja iskän ihmekänny kertoo Pietusta, hänen kaveristaan Ytte-Myttestä sekä Pietun koheltavasta isästä. Pietun isä on hankkinut uuden hienon puhelimen, vaikka vanhakin olisi vielä toimiva. Uusi kännykkä sisältää hurjasti erilaisia toimintoja, joten kun isä huomaa murtovarkaan leipurimestari Pitkopulla Pakarisen leipomossa, aiheuttaa uusi kännykkä yllättäviä ongelmia. Olisiko vanhassa puhelimessa sittenkin vara parempi?

Poikamme tykästyi kirjaan niin, että uusintalukemisiakin pyydettiin ja suoritettiin. Pietu-sarjaa näyttäisi ilmestyneen useamman kirjan verran. Tulemmekin varmasti lukemaan kaikki sarjan kirjat, vaikkei tästä äidin lempparia tullutkaan. Pietu ja iskän ihmekänny kirjassa haaveiltiin munkeista, ja haave siirtyi kirjasta meihin lukijoihinkin. Ohessa resepti, jos munkkihimo iskee muihinkin.

Munkit (30-40 kpl)

1/2 l maitoa
50 g hiivaa
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
n. 14 dl vehnäjauhoja

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää munat, sokeri, suola ja rypsiöljy.
3. Vaivaa taikina kimmoisaksi vehnäjauhoilla.
4. Anna kohota.
5. Nujerra taikina pöydälle ja pyöritä tangoksi. Leikkaa 30-40 osaan.
6. Pyöritä palat pulliksi ja anna kohota.
7. Tee sormilla reikä pulliin, pyöräytä sormien avulla reikä isommaksi ja paista kuumassa öljyssä molemmilta puolilta. (Öljyn sopivan kuumuuden voit testata taikinanpalasella. Kun se nousee nopeasti pintaan ja ruskistuu minuutissa, on öljy sopivaa. Öljyä tulisi olla kattilassa vähintään 3cm kerros).
8. Kierittele munkit sokerissa (älä sokeroi pakastettavia munkkeja).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!