torstai 10. tammikuuta 2013

Made in Helsinki-näyttely Hakasalmen huvilassaHei! Ihan aluksi tunnustan, että en ehtinyt osallistua viime vuonna yhteenkään Helsingin designpääkaupunkivuoden tapahtumaan. Onneksi tällaisilla hidastelijoillakin on vielä mahdollisuus päästä nauttimaan designpääkaupunkivuoden herkuista. Hakasalmen huvilassa (Mannerheimintie 13b) on 1.9.2013 asti avoinna näyttely Made in Helsinki 1700-2012. Hakasalmen huvilan kahdessa kerroksessa on esillä helsinkiläistä muotoilua eri vuosisadoilta huonekaluista vaatteisiin ja mainosplakaateihin. Pakkohan huvilassa oli vierailla. Etenkin kun näyttelyyn on aina vapaa pääsy.


Hakasalmen huvila on jo itsessään nähtävyys. Vuonna 1846 valmistunut rakennus on yksi harvoista säilyneistä empire-ajan huvila-arkkitehtuuria edustavista rakennuksista Helsingissä. Kauniin huvilan sisältä paljastunut Made in Helsinki-näyttely on onnistuttu tuomaan esille mielenkiintoisesti. Erityisesti pukeutumiselle omistettu tila on onnistunut. Keskelle huonetta on rakennettu muotinäytöksistä tuttu lava, jolla näyttelyvieras pystyy testaamaan omaa mallikävelyään musiikin tahdissa. Pakkohan sitä oli polkaista kaikki musiikkinäytteet läpi kunnon käännöksillä! 
Välillä näyttelyä kiertäessä tuli mieleen, olemmeko menneet kehityksessä enemmänkin takapakkia. Vanhojen huonekalujen, vaatteiden ja asusteiden huolellisesti ja taidolla tehdyt yksityiskohdat saivat kaipaamaan nykypäiväänkin laadukkaampia tuotteita. Onneksi käsityöperinne on vielä hengissä. Ostamalla harvemmin, mutta laadukkaasti valmistettua, voi itsekin vaikuttaa käsityöperinteen säilymiseen. 

Made in Helsinki 1700-2012-näyttely on avoinna ke-su klo 11-17 ja to klo 11-19. Näyttelyyn on aina vapaa pääsy. Kannattaa käydä! 

6 kommenttia:

 1. Voi että, onpa ihanan näköistä! Pakko kai mennä katsomaan, onneksi ehtii vielä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella kiva ja mielenkiintoinen näyttely! Toivottavasti moni vielä löytää tuonne tiensä. :)

   Poista
 2. Sinäkin kävit tuolla! Jes :D Sain suostuteltua erään ystäväni tuonne syksyllä, ja molemmat kyllä pidimme näyttelystä. Varsinkin nuo asusteet ja puvut saivat meiltä suurimman huomion :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava ylläri, mitä kaikkea näyttely pitikään sisällään. Näyttelyn rakentamisessa oli selvästi nähty vaivaa. Huonekalujen esillepanossa olisi ehkä voinut yrittää rakentaa jonkinlaisia kokonaisuuksia. Mutta tuo asusteiden ja pukujen huone oli kyllä upea! Se sai kaipaamaan entisaikojen pukujen kauniita, huolella tehtyjä yksityiskohtia.

   Poista
 3. Tuo on hyvä näyttely kyllä. Itseeni teki ehkä suurimman vaikutuksen se nyörinpunojien taidonnäytteitä täynnä oleva huone. Tuollaisten pienten ja huomaamattomien, mutta aikanaan tärkeiden detaljien tekeminen kun taitaa valitettavasti olla tyystin unohtunut käsityön alue. Kilpimaalarin työt olivat myös mahtavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla todella pääsee ihastelemaan mielettömän taidokkaita käsityönäytteitä. Itsekin mietin vieläköhän joku osaa sellaisia hienoja nyöriyksityiskohtia tehdäkään. Upeita olivat myös vanhat napit, joista jokainen oli tehty huolella ja pienin yksityiskohdin.

   Itse ostan vaatteita äärimmäisen harvoin. Silloin kun ostan, ostan nykyään käsintehtyä. Näyttelyssä heräsi kysymys tarvitsemmeko oikeasti kahtakymmentä paitaa vai riittäisikö esim. viisi upeaa ja laadukkaasti valmistettua.

   Poista

Kiitos kommentistasi!