keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Luomuruokaa ilman rahaa (Oma Maa ja Stadin Aikapankki)
Hei! Piipahdimme tänään luomutuotteita myyvässä Kallion Oma Maa-myymälässä (Kaarlenkatu 15). Oma Maa on mukana aikapankkitoiminnassa, jossa hankitaan palveluita ja tuotteita toveilla. Aikapankissa ei siis käytetä rahaa vaan toveja. Yksi tovi vastaa tuntia mitä tahansa työtä. Esimerkiksi tunti lasten vahtimista, leipomista, ompelua, kutomisen opetusta, kaupassa asioimista, juttuseuraa, liikuntaseuraa, seinän maalaamista, remonttiapua, soitto- tai kielenopetusta, muuttoapua, koiran ulkoilutusta, tavaroiden järjestelyä, siivoamista jne.. Siis ihan mitä tahansa työtä, mitä itse tykkää tehdä vaikka harrastuksenaan.

Keskiviikkoisin rahalla ostamisen lisäksi Kallion Oma Maa-myymälässä voi tehdä hankintoja myös toveilla (maksimissaan kolmella tovilla per keskiviikko, mikä vastaa myymälässä 30 euron ostoksia). Tuotteet, joita toveilla voi ostaa on rajattu, mutta silti valikoima on mukava mm. jauhoineen, ryyneineen, hiutaleineen, papuineen, herneineen ja öljyineen. Myös kaikkia tuoretuotteita kuten vihanneksia voi ostaa toveilla.


Me hankimme tänään luomutuotteita 20 eurolla, joten maksoimme ostoksistamme 2 tovia. Toviveloitus tapahtui heti myymälän tietokoneen kautta Stadin Aikapankin tililtäni. Mukaamme myymälästä lähti pari pussia vehnäjauhoja, puurohiutaleita, ohraryynejä uunipuuroa varten, härkäpapuja salaatteihin, suolaporkkanoita lisukkeeksi ja sipuleita. Kaikki lähellä tuotettua luomua. Kannatti siis piipahtaa sympaattisessa Kallion Oma Maa-myymälässä.

Lisätietoa aikapankkitoiminnasta voit lukea Stadin Aikapankin kotisivuilta täältä. Tietoa Kallion Oma Maa-myymälästä ja sen luomuvalikoimasta löytyy puolestaan täältä.

19 kommenttia:

 1. Tuo aikapankki on kyllä aivan loistava ja kiva kuulla kuinka se toimii käytännössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikapankki on tosi mainio juttu, ja olen niin iloinen, että homma on laajennut jo yrityksiin ja yhteisöihin. Hienoa, että toveilla voi jo shoppailla ruokaa. Ties mitä seuraavaksi! :)

   Ps. Hyvälle tuoksuva paketti lähti tänään tulemaan kohti Australiaa. Toivotaan ettei jutut sula matkalla. :)

   Poista
 2. Nää on näitä juttuja, joiden takia haluaisin asua Helsingissä tai jossain muussa isossa kaupungissa. Hämeenlinnasta ei löydy aikapankkitoimintaa. Muutenkin koko kaupunki tuntuu ihan takapajulalta, kaikki jutut tulee niin jäljessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu on, että kuka tahansa voi perustaa aikapankin omaan kaupunkiin, jos sellaista ei vielä ole. Kaikki aikapankit ympäri maailmaa ovat yhteydessä toisiinsa, joten kaikki tarjoomukset ovat saatavilla. Esim. jos tarvitsee majoitusta maapallon toiselta laidalta, niin sen voisi "shopata" Hämeenlinnan aikapankin kautta. Hämeenlinnakin nyt siis nopeasti kartalle! :)

   Täältä löytyvät kaikki jo perustetut aikapankit Suomessa: http://www.aikapankit.fi/?page_id=13

   Poista
 3. Siis aivan mielettömän hienoa että tuo aikapankki oikeasti toimii tälläkin tasolla, huikeaa! Hmmm... pakko ehkä liittyä, onko se vaikeaa? Oletan että touhuun liittyy myös vahva sosiaalinen aspekti, ihmisethän niitä palveluksia toisilleen tekevät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liittyminen on tosi helppoa! Lähetät yhden sähköpostin ja paluusähköpostissa saapuu tunnus ja salasana aikapankkiin kera käyttöohjeiden.

   Erilaisten käytännön hyötyjen (remonttiapu, siivousapu, lastenhoitoapu jne.) aikapankkeilu lisää yhteisöllisyyttä, tuo hyvää mieltä ja onpa sieltä jopa pari uutta ystävääkin tarttunut matkaan kaupanpäällisenä. :)

   Liittymisohjeet Stadin Aikapankkiin voi kurkata täältä: http://stadinaikapankki.wordpress.com/liity-mukaan/

   Seuraavasta linkistä voi puolestaan maistiaiseksi kurkkia jo etukäteen minkälaisia tarjouksia Stadin Aikapankkiin on viime aikoina lisätty: http://ces.org.za/offerings.asp?xid=KPNE

   Poista
  2. Kiitos paljon tietopaketista! Lähden tutkimaan asiaa tarkemmin.

   Poista
 4. Kuulostaa mielenkiintoiselta. :) En olisi myöskään ilman linkitystäsi tiennyt, että omalla paikkakunnallanikin toimii aikapankki. Täytyykin perehtyä asiaan vähän tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikapankkitoiminta on levinnyt mukavasti pitkin poikin Suomea. Olemme yksi aktiivisimmin aikapankkeilevista kansakunnista! Positiivinen juttu, emme lopulta taidakaan olla niin juroja. :)

   Poista
 5. Aivan mahtava tuo aikapankkiajatus - en ole tajunnutkaan, että se toimii näin konkreettisesti !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti luulee, että aikapankkeilu on kiva juttu, mutta ettei sillä ole suurempaa käytännön merkitystä. Meille aikapankki on ollut valtava apu. Kotimme rempattiin aikapankkilaisten avustuksella pari kesää sitten, olen oppinut kaikki mahdolliset uintitekniikat aikapankkilaisen opastuksella (lähtötasoni oli etten uskaltanut laittaa nenää veteen), lasten synttärijuhlia nykyään odottaa innolla, kun upeat täytekakut valmistuvat aikapankkilaisen toimesta ja ohjelmakin on juhlille valmiina (kasvomaalausta taitavan aikapankkilaisen tekemänä). Ja se, että toveilla voi nyt ostaa jo ruokatarvikkeita on hieno juttu.

   Ja kaikille löytyy varmasti mielekästä tekemistä aikapankista. Tässä on esim. monelle työttömälle hyvä mahdollisuus tehdä mieleistään työtä ja hankkia toveilla perheelle harrastukset (uinti- soitto- ratsastusopetukset) ja ruokaa. Ja aikapankista saa myös kaikenlaisia ihania hoitoja hieronnoista kasvohoitoihin. :)

   Poista
 6. Tosi hyvä postaus ja nämä kommentit...koko jutun suola. Täytyypä katsoa onko meillä päin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kurkkia olisiko omalla alueella aikapankkia! :) Aikapankit ovat tosiaan yhteyksissä toisiinsa, joten "shoppailla" voi sitten mistä vaan aikapankista. Minäkin olen toimittanut tekemiäni mehiläisvahakynttilöitä mm. Jyväskylän suuntaan.

   Poista
 7. Namnam, kuulostaa hyvältä! Itse olen nyt miettinyt Aikapankkiin liittymistä, vaikuttaa kivalta ja toimivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveilen jo seuraavasta visiitistä Kallion Oma Maa-myymälässä. Viime kerralla ei osunut silmiin ruisjauhoja, niitä tarvitsisin karjalanpiirakoiden tekoon. Voisulalla sivellyt, rukiiset karjalanpiirakat, nami. :)

   Suosittelen Aikapankkia! Sieltä voi löytää vaikka mitä hauskaa ja hyödyllistä. :)

   Poista
 8. Ihan mahtava idea! Ei taida kyllä meillä täällä takapajulassa tuommosta olla toiminnassa, mutta ehkä sitten joskus kun muuttaa suurempaan kaupunkiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikapankkeja on onneksi jo aika laajalti ympäri Suomea ja koko ajan perustetaan lisää. Kannattaakin kurkkia tuosta vähän ylempää kommenteista linkki Suomessa toimiviin aikapankkeihin. Omalla paikkakunnalla voi yllättäin toimiakin aikapankki. :)

   Poista
 9. Hei! En tiedä, olet jo saattanut huomatakin, mutta Ruohonjuuressa hakaniemessä on sunnuntaina lasten juhla! Ilmainen pääsy, ja sinne on järkkäilty kaikkea kivaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin vinkistäsi kurkkimassa netistä Hakaniemen Ruohonjuuri-myymälää. En itse asiassa tiennytkään, että Hakaniemessäkin on Ruohonjuuri, kiitos vinkistä! Täytyykin piipahtaa ekopesuaineostoksilla joku päivä. Sunnuntainen lastenjuhla kuulostaisi kyllä niin hauskalta, harmi kun olemme tuolloin menossa muissa kuvioissa. Siellä onkin tulossa jatkossakin vaikka mitä kivaa tapahtumaa, ystävänpäivän kaakaotarjoilukin kuulostaa makoisalta tapahtumalta. Seuraavasta linkistä kaikille inspikseksi Hakaniemen Ruohonjuuren tulevia tapahtumia:
   http://www.ruohonjuuri.fi/myymalat/helsinki-hakaniemi/

   Poista

Kiitos kommentistasi!