keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Puolivälissä mukaansa temmannut Vihan liekit

Kuva: WSOY (pokkariversio)
Suzanne Collins: Vihan liekit (<- Adlibrikseen)
Alkuteos: Catching Fire, 2009
Kustantaja: WSOY, 2010
SuomentanutHelene Bützow
Sivuja: 412
Pisteet: 4,5/5

Hei! Totta puhuen en uskaltanut odottaa Suzanne Collinsin kirjoittaman Nälkäpeli-trilogian toiselta osalta paljoakaan. Nälkäpeli oli ensimmäisessä osassa pelattu (postaukseni trilogian ykkösosasta voit lukea täältä), joten mitä kakkososassa siis käytännösssä edes voisi tapahtua? Vihan liekit-kirjan ensimmäinen puolisko meneekin ykkösosan seurauksia kuvatessa. Nälkäpelistä selvinneet kilpailijat Katniss ja Peeta ovat pelillään ärsyttäneet diktatuurimaisesti hallitsevaa Capitolia. On maksun aika.

Jo ensimmäisen osan aikana oli selvää, että Capitolin alistama köyhä Panem alkoi olla kapinan partaalla. Nyt kapinan liekit alkavat lyödä kuumina. Katniss arvaa, että se, mitä Capitol on kehitellyt kapinan tukahduttamiseksi tulee satuttamaan niin hänen rakasta perhettään kuin hänelle tärkeitä Peetaa ja Galea... Capitol lyö kuitenkin kaikki ällikällä. On edessä uusi erä Nälkäpeliä.

Puolivälistä eteenpäin Vihan liekit koukutti minut totaalisesti. Collinsilla on taito luoda hahmoja, joihin lukija kiintyy ja joille lukija toivoo hyvää. Viihdyttävyytensä lisäksi kirjasta välittyy vaivihkaa arvojakin; pinnallisuudesta elävän Capitolin arvostelua, ystävän puolesta taistelua ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan tavoittelua. Ja onhan Vihan liekit ensimmäisen osan tavoin vahva näyttö tyttöenergian puolesta. Kirjan päähenkilö Katniss on rohkea ja älykäs nuori nainen. Hän ei tarvitse prinssiä pelastuakseen.

6 kommenttia:

 1. Minulle kävi niin, että ensimmäiset sata sivua mietin koko ajan, jättääkö kesken. Sitten alkoikin tapahtui ja koukutuin itsekin totaalisesti, onneksi luotin kirjailijaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti tosiaan jatkaa sitkeästi, vaikka kirjan alkuosa tuntui apaattiselta etenkin trilogian ykkösosaan verrattuna. Laitoin jo varaukseen sarjan kolmannen osan Matkijanärhen. Pikaisella googlauksella silmiini vilahtivat kirjan kohdalla arviot "loistava päätös", "synkempi kuin aiemmat osat" ja "pettymys". Lähden siis maltillisin odotuksin kolmannen osan pariin. :)

   Poista
 2. Voi nenä, pitääkö minun nyt ihan tosissaan lukea tuo Nälkäpeli ? - olen vähän vältellyt, kun sitä on niin kovin hypetetty...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ykkösosa kannattaa ehdottomasti lukea! Ihan haikea mieli kun se on omalta kohdaltani jo luettuna. Pitkään meni minultakin ennen kuin tämän trilogian pariin "uskaltauduin" mutta kannatti. Välillä on ihana lukea tällaista todella viihdyttävää ja koukuttavaa kirjallisuutta.

   Poista
 3. Onneksi kirja lähti liikkeelle, minäkin aprikoin alun jälkeen ja sitten lähdin lentoon. Kolmososa on erilainen, ehkä luetkin, sitä hieman vaivaavat kolmososien helmasynnit mutta oli se silti luettava. Hieno Katniss.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kakkososa jäi niin kutkuttavasti lopussa "kesken" että pakkohan se kolmososakin on lukea. Katniss on huippu!

   Poista

Kiitos kommentistasi!