torstai 20. joulukuuta 2012

Kun kaikki ei mene jouluna putkeenAxa Sorjanen: Puhu pukille
Kuvitus: Tomi Riionheimo
Kustantaja: Tammi, 2000
Sivuja: 90
Pisteet: 4-/5

Täsmälleen ajallaan pihaan kaarsi auto, josta nousi komeissa pukin vaatteissa hermostuneen oloinen nuorimies. Sisään tultuaan hän hellyttävän kömpelösti yritti jututtaa lapsia. Joka välissä hän tankkasi paperista nimiä, muttei alkuunkaan ollut perillä, kuka oli kuka. Vuorolaulu lasten kanssa oli selvästi kova paikka, ja kun tuli lahjojen jaon vuoro, hän alkoi olla täysin paniikissa. Pelokkaasti hän katseli pakettien nimilappuja ja ojenteli niitä milloin kenellekin lapsista. Poikkeuksetta jokainen lahja meni väärälle lapselle, mutta mieheni kanssa toimimme pukin pikku apulaisina ja saimme vaihdettua paketit oikeille lahjansaajille. Kaikki paitsi yhden.

Kahdenksanvuotias vanhin poikamme oli jo ehtinyt avata siskolleen tarkoitetun paketin. Siinä oli kirkkaan vaaleanpunainen muovisalkku, jonka sisällä oli neljä samanväristä pikku ponia. Poika ihastui lahjaan yli kaiken, eikä koskenutkaan yhteenkään muuhun saamaansa leluun. Koko illan hän leikki poneilla ja harjasi niiden pitkiä häntiä. Siskoa pitkähampainen katuhai ei ihastuttanut ollenkaan yhtä paljon. 

Joulupäivänä poikamme pakkasi ponit salkkuun ja otti ne pihalle mukaansa. Ylpeänä hän esitteli poneja kavereilleen, jotka innoissaan halusivat mukaan leikkimään. Omilta vanhemmiltaan jäyhät pohjalaispojat tivasivat, mikseivät he koskaan saa yhtä hienoja lahjoja. 

- Kerttu, diakoni 37 v., Seinäjoki

Hei! Axa Sorjasen koostama ja Tomi Riionheimon veikeästi kuvittama kirja Puhu pukille on kokoelma tositarinoita joulupukista. Katkelmat kertovat joulupukkimuistoja aina 1910-luvulta lähtien. Kirjaa lukiessa huomaa, että pukkeja on todella moneen lähtöön. On ujoja nuorukaispukkeja, jotka joutuvat hämilleen niin lapsien nimien kanssa kuin kauniin luokkatoveritytön ollessa yhtäkkiä yksi lahjottavista. On kunnollista, pyyteetöntä pukkia ja sitten liuta niitä vähemmän kunnollisia. On perheen sohvalle sammuvaa pukkia ja ahnetta pukkia. On perheen koiran kurkkuunsa saavaa pukkia ja pukkisorttia, jonka parta syttyy lopuksi tuleen.

Puhu pukille veti minut kaikkein raadollisimpien tarinoiden kohdalla vakavaksi, mutta suurimmaksi osaksi kirja nauratti makeasti. Hörähtelin ääneen monta kertaa mitä uskomattomampia pukkitarinoita lukiessa. Puhu pukille onkin oivaa naurulääkettä joulustressiin. Jos on tilannut jouluaatoksi tuntemattoman pukin, voi kirja herättää pientä huolestuneisuutta. Aaton isoin yllätys kun voikin olla se paikalle saapuva pukki.

Kirjasta on kirjoitettu myös Sallan lukupäiväkirja-blogissa, jonka joulukalenterin 9. luukusta tämä hauska kirja putkahti. Käykäähän kurkkimassa.

10 kommenttia:

 1. Heh, tämä on kyllä mainiolta kuulostava joulukirja! Tälle joululle minulle on jo niin paljon lukusuunnitelmia, etten varmasti enää lisää kaipaa, mutta pitää laittaa nimi muistiin vaikkapa ensi joulua ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä mainio kirja hieman ennen joulunpyhiä luettavaksi. Rentoutti mukavasti ja tasapainotti jouluodotuksia. Ei se nyt niin vaarallista ole, vaikkei joulu täydellinen olisikaan.

   Poista
 2. Mahtavan kuuloinen kirja, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on kyllä hauska! Lapsetkin ihmettelivät, miksi koko ajan nauroin ääneen tätä lukiessa.

   Poista
 3. Tämä pitää jonain jouluna lukea :-)

  VastaaPoista
 4. Tästä tekstistäsi innostuneena lainasinpa minäkin tänään kirjastosta ja lukaisin, olipa jännittäviä tarinoita :D Jotkut oli vähän karujakin, huhhuh, onneksi minulla on vain hyviä kokemuksia Joulupukista.. ainakin vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että luit! :) Meillä on aina isukki toimittanut pukin virkaa. Tämä kirja ei ainakaan rohkaissut minua palkkaamaan vierasta pukkia ;)

   Poista
 5. Kuulostaa tosi hauskalle kirjalle. Hyvää joulunaikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosiaan hauska, nauruja irrottava "välipalakirja". Tunnelmallista joulua! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!