Pukki laivalla (ja helppo taatelikakku)


















Tuomas Kyrö: Pukki laivalla (<- Adlibrikseen)
Kuvitus: Antti Kyrö
Kustantaja: WSOY, 2012
Sivuja: 118
Pisteet: 4,5/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Ehkä herra tanssii yhden kappaleen kanssani. - Enpä tiedä... on vähän niinkuin etsimiset vielä kesken... - Ei ole tietämisestä kiinni, Marjatta sanoi ja nappasi minua käsivarresta. - Minä opetan kyllä askeleet. Rytmi kuljettaa. Kaksi eteen ja yksi taakse, sillä tavalla tämä lähtee. Taitotasosta riippuen se kaksi tarkoittaa askeleita taikka voltteja. 

Jouduin jo toistamiseen heittämään muutaman liikkeen elikkä rumban. Onneksi olin harjoitellut aiemmin Manun kanssa tanssipelissä, joten tämä meni jo rutiinilla. Hikikarpalot ja hikivadelmat valuivat otsallani, kun pyörähtelin viimeisillä voimillani. Marjatta Mäköturpasessa ei näkynyt väsymyksen merkkejä.

Hei lukijat! Kävin tänä syksynä Kirjamessuilla kuuntelemassa Kyrön veljesten turinoimista heidän uudesta yhteistyönä valmistuneesta lastenkirjastaan Pukki laivalla. Tuomas Kyrön kirjoittama ja Antti Kyrön kuvittama kirja herätti jo tuolloin mielenkiintoni. Kyrön veljesten mukaan luvassa olisi hauska risteilyseikkailu herkuttelua ja yllättäin myös terveysasioita unohtamatta. Pukki laivalla olikin täysosuma kuusivuotiaan poikamme mielestä. Eivätkä vanhemmatkaan päässeet kyllästymään kirjaa lukiessa.

Pukki laivalla-kirjassa Pukki lähtee risteilylle työtovereidensä Petteri Punakuonon ja neljän tontun kanssa. Yllättäin he törmäävät tuttuun Manu-poikaan, joka matkaa Helmi-isomummonsa kanssa. Pukki odottaa matkalta eniten seisovassa pöydässä herkuttelua, mutta ennen kuin Pukki ehtii sinne asti, ovat Petteri ja Helmi-isomummo kadoksissa. Alkaa vauhdikas ja hikinen etsintäoperaatio, jossa tanssitaan, uidaan, kiivetään ja käydään niin yläilmoissa kuin meren syvyyksissäkin. Onneksi mukana oleva lahjapakettiauto muuttuu tarpeen mukaan sopivaksi kulkuneuvoksi. Ja onneksi Pukki osaa erikoista porojen kieltä. Lopuksi yllätysten mestari Pukki saa itse kokea melkoisen yllätyksen!

Tarina tempaa mukaansa heti alusta ja pitää mielenkiinnon yllä loppuun asti. Kirjassa on yhteensä 22 kappaletta ja kirja sopii erinomaisesti iltasatukirjaksi. Yksi kappale on juuri sopiva yhden illan lukuhetkeen. Kirjaa voisikin suositella vaikka joulukuussa luettavaksi. Kun kirjan saa päätökseen, on jo aika lähellä aattoa. Toisaalta kirja sopii luettavaksi hyvin ympäri vuoden. Vaikka kirjassa seikkailevatkin joulun tutut hahmot, ei kirjassa olla joulutunnelmissa.

Tuomas Kyrön teksti on vekkulia ja sanoilla leikitellään hauskasti. Pienenä kritiikkinä toteaisin, että Kyrö toistaa usein elikkä-sanaa, mikä ei kyllä lasta näyttänyt haittaavan. Aikuisena lukijana elikkä-sana olisi toiminut mojovampana tehokeinona harvemmin käytettynä. Antti Kyrön kuvitus on värikästä ja mielikuvitusta ruokkivaa. Lukiessa kuvia tutkittiin tarkoin ja innostusta kurkkia jo tulevienkin sivujen kuvituksia oli ilmassa. Teksi ja kuvitus sopivat mielestäni mainiosti yhteen. Toivottavasti veljesten yhteistyö jatkuu, näitä lukisi jatkossakin todella mielellään. Lainasimmekin heti perään kirjastosta sarjassa aiemmin ilmestyneen Pukin paha päivä-kirjan. Siitä on blogattu ainakin Kirjainten virrassa-blogissa.

Pukki-laivalla kirjan seuralaiseksi sopii vaikka maukas ja mehevä taatelikakku. Tässä Mummoltamme pöllimäni salainen ;) ja helppo (ei vatkaamista) taatelikakun resepti:

Taatelikakku:

1 pkt (n.250 g) kivettömiä taateleita (sellainen kova, suorakulmainen, tiivis taatelipaketti)
3 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

1. Yhdistä taatelit ja vesi kattilassa ja keitä soseeksi.
2. Lisää sokeri, voi ja munat.
3. Yhdistä vehnäjauhot, sooda, leivinjauhe ja vanilliinsokeri ja lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita.
4. Lapa taikinaseos voideltuun ja leivitettyyn (esim. kaurahiutaleilla) kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla tunnin ajan. Kumoa kakku jäähtyneenä.

Kommentit

  1. Ihanan näköinen pukkikirja! =D Ja taatelikakku on niin hyvää, ajattelin tänä vuonna tehdä jouluksi suklaisen version.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, hauskaa että Kyröt ovat alkaneet tehdä lastenkirjoja. Mulle tuli mieleen vähän Nopolan siskot versus Kyrön veljekset. Molempien kaksikkojen teokset osuu ja uppoaa! Suklainen taatelikakku kuulostaa makoisalta! :)

      Poista
  2. Hmm...kiinnostaisikohan tämä vähän isompiakin poikia ? Voisi olla hauska lukea taas pitkästä aikaa yhdessä iltaisin (myönnetään, on jäänyt iltasadut, kun on keskitytty läksyjen kuulusteluun)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä taisi ikäsuosituksena olla joku 6-11-vuotiaat, eli hyvin menee isommallekin lapselle. Kuusivuotiaalta meni jonkin verran huumoria ohi (kaikkea ei vielä ymmärtänyt), isompi saattaisi saada kirjasta enemmänkin irti. Uskaltaisin ehkä itse veikata, että tämä voisi upota ainakin jonnekin yhdeksään ikävuoteen saakka.

      Poista
  3. Taas ihanan yksinkertainen mutta herkulliselta kuulostava kakkuresepti! En ole vahvimmillani jauhopeukalon roolissa, mutta yritän tsempata, ja tätä voisin kokeilla, sillä lapset pitävät taatelikakusta, jota heidän mummonsa tapaa tehdä. Tämä sopisi hyvin joulunpyhiksikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole leivontataituri joten resepteihini voi luottaa. Onnistuvat lähes takuuvarmasti ja ovat todella yksinkertaisia. Taatelikakku ja kylmä maito, aah. Tulee oma lapsuus mieleen. Taatelikakku sopii tosiaankin erinomaisesti joulunpyhiin. Leppoisaa joulun odotusta! :)

      Poista
  4. Missä niitä tiiviitä taatelipaketteja myydään? Ainakin viime joulukuussa etsin ja kyselin niitä S-marketista, Alepasta ja K-kaupasta, mutta ei vaan ollut.

    Taatelikakkua himoava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime jouluna minulla oli sama ongelma, taateli oli pitkään loppu kaupoista. Mutta jollei toimitusongelmia ole, sitä on ihan perusruokakaupoissa saatavilla.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit