torstai 1. marraskuuta 2012

Mia Tiu ja sata sanaa (Lukudiplomi-haaste)


Sari Airola: Mia Tiu ja sata sanaa
Kuvitus: Sari Airola
Kustantaja: WSOY, 2006
Sivuja: 25
Pisteet: 4+/5

Hei lukijat! Sari Airolan kirjoittama ja kuvittava Mia Tiu ja sata sanaa oli jännä kokemus. Alkuun kuusivuotiaamme hieman vierasti kirjan punamustaa, voimakasta kuvitusta. Tarinan alettua tunnelma kuitenkin rentoutui heti. Mia Tiu ja sata sanaa on mukavan lempeä tarina rohkeudesta ja ystävyydestä.

 
Lukudiplomihaasteeseen Kaukoputki-kirjatarjottimelta valitsemamme Mia Tiu ja sata sanaa kertoo pienestä kiinalaisesta tytöstä, joka ei puhu. Tytölle päätetäänkin hankkia kaveriksi lintu. Jospa lintu saisi Mian puhumaan. Mia rakastaa punaista väriä, joten hän valitsee ystäväkseen kirkkaanpunaisen linnun. Hän antaa linnulle nimeksi Vai Ti. Vai Ti saakin Mian puhumaan, mutta alkaa itse menettää höyheniään ja ruokahalunsa. Mian täytyy kerätä kaikki rohkeutensa ja lähteä viemään lintunsa parantajalle vaikean matkan päähän. Mutta löytääkö Mia linnullensa apua ja itsestään matkaan tarvittavaa rohkeutta?

Kirjan kuvitus ja teksti on mietityn oloista ja kaunista. Tarina ei selitä kaikkea auki vaan antaa lukijan löytää teemat itse. Kiinaan sijoittuvan kirjan mukana pääsee kurkkaamaan myös kiinalaiseen kulttuuriin. Harvoin törmää lastenkirjaan, jonka eteen tuntuu nähdyn näin paljon vaivaa. Kirjasta huokuu arvostus pientä lukijaa kohtaan. Kuusivuotiaammekin oli samaa mieltä, tätä emme raaski ihan heti palauttaa kirjastoon.

Ps. Mia Tiu ja sata sanaa-kirjasta oli vaikuttunut myös Valkoinen Kirahvi. Hänen blogistaan saimmekin idean kirjan ottamiseksi osaksi haastettamme. Kiitokset sinne!

Pps. Myös pihi nainen rakastaa punaista kuten Mia Tiu. Sattumoisin lukuhetkellä jalassani olivat Mary A. Jalava-merkin punaiset sienisukkahousut, jotka ostin pari päivää sitten. Suosittelen heidän Suomessa käsinpainettuja, värikkäitä sukkahousujaan talven piristykseksi. Hyvää marraskuun alkua kaikille.

10 kommenttia:

 1. Heippa! Sinua onnisti arvonnassani, pistätkö mulle mailia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Onnellinen voittaja täällä laittaa sinulle pian yhteystietonsa sähköpostiisi! :)

   Poista
 2. Hoplaa! Ihana kirja, ihana teksti ja mitkä sukkikset! Ihan ovat kirjan hengessä :D

  Tämä kuvakirja tosiaan nousee mukavasti esiin kuvakirjojen joukosta kuvituksena ja myös tarinansa vuoksi. Hieno kirja! Oli hauska kuulla 6-vuotiaan kommentit kirjasta myöskin.

  Kiitos linkityksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja todella erottuu ja herättää kiinnostuksen muitakin Airolan työstämiä kirjoja kohtaan! Kiitos kiinnostuksen herättämisestä! :)

   Airolan kuvittama Surusaappaat aiomme seuraavaksi etsiä käsiimme. Tarinauttisen hämärän hetket-blogissa kirjasta oli kirjoitettu todella kauniisti.

   Poista
 3. Kuvitus on tässä kyllä vaikuttavan näköistä.

  Ja hurjaa vauhtia tämä lukudiplomi etenee, minä olen vasta lukenut noin 30 sivua ensimmäistä kirjaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvitus on todellakin vaikuttavaa. Alkuun hieman pelkäsin, onko kuvitus lainkaan lapsen makuun. 6-vuotias piti kuitenkin kovasti kirjasta, mistä olin hivenen yllättynytkin. Tämä kirja kun on aikuiseen makuunkin sopiva taidekokemus.

   Lukudiplomin tavoittelu etenee lastenkirjoilla kyllä nopeasti. Tämä haaste on laajentanut entisestään reviiriämme lastenkirjojen maailmassa. Kiitokset siis vielä loistavan haasteen kehittämisestä! :)

   Poista
 4. Tämä on meilläkin luettu ensimmäisenä haastekirjana. En vain ole saanut aikaiseksi blogata siitä vielä.. Teillä tosiaan suoritetaan diplomia hurjaa vauhtia!

  Hauska tuo alempi kuva:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, jään innolla odottelemaan postaustanne tästä kirjasta! Tämä on hieno kirja, mutta silti minusta tuntuu, että tämä taitaa myös jakaa mielipiteitä. Tämä kirja ei ole ainakaan lastenkirjojen massaa. :)

   Olen suuri pienten käsityöpajojen ystävä, joten uhrattiin nyt koivetkin käsinpainettujen sukkahousujen hyväksi! :D (Kaikille muuten tiedoksi, että nämä tuotejutut eivät ole koskaan maksettuja mainoksia eli ostan aina tuotteet itse. Tsempit pienyrittäjille!)

   Poista
 5. Oi, kiitos lastenkirjavinkistä! Kuulostaa tutustumisen arvoiselta tarinalta! :-) Ihana!

  Ja mitkä suloiset sukkikset!!! Tuollaiset satukirjasukkikset on pakko saada talvea piristämään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mukava kuulla, että tykkäsit vinkistä! :)

   Varoituksena sanottakoon, että noihin sukkiksiin tulee himo! Nyt haaveilen myös okranvärisistä pöllökuvituksella.. Ne ovat muuten todella pientä kokoa. Jos hommaa, niin kannattaa ostaa kokoa suuremmat kuin yleensä (mulla on noissa sopiva M-koko, vaikka olen vain 157cm pitkä).

   Poista

Kiitos kommentistasi!