Kulttuurikävelyllä Helsingissä


















Pauli Jokinen: Kulttuurikävelyllä Helsingissä
Valokuvat: Merja Väänänen
Kustantaja: Minerva, 2011
Sivuja: 144
Pisteet: 5-/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Helsinki on kuin suuri ulkoilmamuseo: täynnä arvokasta taidetta, mielenkiintoista arkkitehtuuria, luovaa kaupunkisuunnittelua ja kekseliästä muotoilua. Ei tarvitse välttämättä käydä museoissa kokeakseen unohtumattomia taide-elämyksiä...

... Tämän kirjan johtava teema on huomaamattomuus. En ole koonnut kirjaan niitä kaikkein ilmeisimpiä kohteita; Kolmen sepän patsasta, Mannerheimin ratsastajapatsasta tai Eduskuntataloa. Olen poiminut kohteita, jotka ovat piilossa, vaikeasti huomattavissa tai sitten niin itsestään selviä, ettei niihin kiinnitä huomiota...

... Yhteistä teoksille on se, että ne ovat julkisia. Kaikilla on vapaa pääsy niiden luokse.

Hei lukijat! Melkein arvasinkin, että tykästyisin Pauli Jokisen teksteillä ja Merja Väänäsen valokuvilla varustettuun Kulttuurikävelyllä Helsingissä-tietokirjaan. Koska pidän a) historiasta, b) kävelyistä ja c) ilmaisista kulttuurielämyksistä, on Kulttuurikävelyllä Helsingissä näiden yhdistelmänä minusta todella mielenkiintoinen teos.

Hilda Flodinin taidonnäyte Aleksanterinkadulla.
Kulttuurikävelyllä Helsingissä on jaettu neljään erilaiseen kävelyreittiin; Taideteoksia julkisissa tiloissa, Katsetta korkeammalla, Sisätilojen kulttuurihistoriaa sekä Arjen muotoilua ja pienimuotoista arkkitehtuuria. Ensin olin aivan varma, että Katsetta korkeammalla olisi mielenkiintoisin kävelyreitti. Reitillä kuljetaan pääasiassa Aleksanterinkatua tutustuen julkisivujen veistoksiin. Tiedän nyt, että Vakuutusyhtiö Pohjolan entisen pääkonttorin hurjat Kalevala-aiheiset seinäfiguurit ovat kuvanveistäjä Hilda Flodinin (1877-1958) käsialaa.

Akseli Gallen-Kallelan freskoja Kansallismuseossa. 
Tutustuessani Taideteoksia julkisissa tiloissa-kävelyreittiin en enää ollutkaan varma suosikkireitistäni. Taideteoksia julkisissa tiloissa johdattaa mm. Kansallismuseon aulaan ihastelemaan Akseli Gallen-Kallelan (1865-1931) maalaamia upeita Kalevala-aiheisia kattofreskoja, Arbikseen katsomaan nuoren Tove Janssonin (1914-2001) seinämaalauksia ja Kansalliskirjastoon ihmettelemään C. H. Carlssonin toinen toistaan hienompia kattomaalauksia (Kansalliskirjaston Kupolisalia ihastelinkin jo täällä). Eivätkä kirjan kaksi muutakaan kävelyreittiä näille lempireiteilleni kalpene. Kyseessä on siis tasokas ja käytännönläheinen tietokirja kaikille historian, taiteen ja arkkitehtuurin ystäville. Suosittelen.

Ps. Korvapuustit maistuivat Kulttuurikävelyllä Helsingissä-teoksen seurassa (Jos minulta kysyttäisiin, niin korvapuusti voitaisiin julistaa suorastaan Helsingin viralliseksi nisuksi!). Korvapuustitaikinan reseptin voit kurkata vaikka täältä.

Pps. Valitsin mielenkiintoisimmat kävelyreitit kirjan lukemisen perusteella, en reittejä käytännössä testaamalla.
Kävelyreitti johdattaa Tove Janssonin maalausten luo.

Kommentit

  1. Hei kirjaanhan on saatu kuva Hilda Flodinin seinäfiguureista ILMAN tupakannatsaa, jonka aika joku nokkela ohikulkija on sijoittanut huulten väliin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai sitten on vain niin, että tämä veistoskaksikko on vihdoinkin lopettanut tupakoinnin! Helsinki alkaa nyt virallisesti olla savuton kaupunki ;)

      Poista
  2. Ihana kirja! Minä hankin juuri opuksen, jossa on esitelty kävelyreitteinä Helsingin muistomerkit, opus kustansi naurettavat 5 euroa Korjaamon kirjakaupassa. Nyt vain odotan sopivaa hetkeä lähteä kävelylle.. Tämä kuulostaa vähintään yhtä mielenkiintoiselta, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kirjavinkistä! Täytyy käydä pikimmiten tsekkaamassa, jos sitä olisi vielä jäljellä. Kuulostaa kenties omituiselta, mutta minusta tällaiset kävelyreittikirjat on jotenkin romanttisiakin. Heti tuli fiilis, että olisi ihana käydä näillä kävelyillä puolison kanssa. Katsoa yhdessä näitä hienoja juttuja. :)

      Poista
  3. Mahtava kirja, kiitos vinkistä! Menee ehdottomasti ostoslistalle ja käytännön kokeiluun, kun seuraavan kerran olemme siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä opus on kyllä todella hyvä. Löysin vaikka mitä mielenkiintoista nähtävää, jotka ilman kirjaa menisivät ohi huomaamatta. Olen mm. ihastellut Cafe Ursula Aleksin (siellä on aika mukava aamiainen) ikkunoista vastapaisen rakennuksen patsaita. Nyt tiedän, että ne on tehnyt Walter Runeberg, kansallisrunoilija Runebergin poika, joka on tehnyt myös Senaatintorin Aleksanteti II:n patsaan. Yleissivistävä kirja. :)

      Poista
  4. Sinulla on mielenkiintoinen blogi! :) Olen jo pitkään pohtinut tuon kirjan ostamista, mutta nyt se varmaan täytyy käydä ostamassa kun kuulosti niin hyvältä. Kuinka monta reitti olet jo kävellyt ja kauanko yhteen kierrokseen menee aikaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kävinkin juuri vastavierailulla kiinnostavassa blogissasi. Ooppera ja baletti on jäänyt vähemmälle viime aikoina, ehkäpä saan taas oopperapureman blogistasi! :)

      Saattaa kuulostaa hassulta, mutten ole vielä ehtinyt käydä itse kävelyreiteillä. Kirjan joka kohdassa on laaja kuvitus joten jo kirjan lukemalla on saanut aika kattavan katsauksen. Ei siis välttämättä tarvitse edes käydä Helsingissä nauttiakseen kirjasta. Reittien pituudet vaihtelevat paljon, noin puolestatoista kilometristä noin neljään kilometriin (karkea arvio).

      Poista
  5. Mulla on sellainen turisteille suunnattu saman tekijän ohuempi kirja ja sitten joskus vilkuilin sunnuntaikävely-versiota, mutta tähän kulttuurikirjaan en ole vielä päässyt tutustumaan. Pitäisikin arvoida se turistiversio, kun sain jopa testattua ekan reitin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi mielenkiinotista kuulla, miltä reitit tuntuvat käytännössä. Olisi hauskaa, jos kirjoittaisit kokemuksestasi!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit