torstai 18. lokakuuta 2012

Tatu ja Patu pihalla


Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu pihalla
Kuvitus: Aino Havukainen ja Sami Toivonen
Kustantaja: Otava, 2012
Sivuja: 128
Pisteet: 4+/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Hyvät lukijat! Tänään hyppäsin 6-vuotiaan kanssa Tatu ja Patu pihalla-käsikirjan kyytiin. Tatu ja Patu-kirjat taitavat olla monen lapsiperheen luottonaurattajia. Meidän perheessä yhteiseloa Tatun ja Patun seikkailujen kanssa on jo neljän vuoden ajalta. Yksi suosikeistamme on Tatu ja Patu päiväkodissa, joka on mainio kirja päivähoidossa aloittelevalle lapselle. Kirjan avulla on helppo käydä läpi tulevaa päiväkotieloa yhdessä lapsen kanssa. On toiminut hyvin meidän perheessä.

Tatu ja Patu pihalla on hieman erilainen kuin sarjassa aiemmin ilmestyneet kirjat. Se on käsikirjatyyliin pienempi kooltaan. Kirja mainostaa olevansa outo käsikirja siitä, mitä kaikkea kivaa pihalla voi tehdä. Kirjassa käydään läpi todella perinteiset ulkotouhut kuten puuhun kiipeäminen, lumiukon tekeminen ja lätäkköleikit. Aikuisena käsikirjalta olisi ehkä toivonut lisäksi erikoisempien pihaleikkien (kymmenen tikkua laudalla jne.) esittelyä. Kuusivuotias puolestaan nautti täysin siemauksin hulvattomista perusleikkien kuvaamisista. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen tekstit ja kuvitukset irrottavat makeat naurunremakat kuvasta ja tekstistä toiseen.

Kukkaseppeleen punominen.
Seppeleen punomisen kuvaaminen oli minulle aikuisena kirjan parasta antia. Taisin olla niitä harvoja aikuisia, jotka eivät ole aiemmin osanneet punoa kukkaseppelettä. Mutta nyt minäkin osaan! Tällaisia vinkkejä olisi ollut hauska löytää kirjasta vaikka enemmänkin. 

Yksi heinän monista käyttötavoista!
Tatu ja Patu pihalla on sarjan tuttuun tyyliin jälleen humoristisen hulvaton. Kirja esittelee yleisimmät pihaleikit joten erikoisempia pihaleikkejä esitteleväksi oppaaksi kannattanee hommata joku muu, virallisempi opas. Tatu ja Patu pihalla onnistuu innostamaan niin lasta kuin aikuistakin majanrakennukseen, lumileikkeihin ja muihin ulkopuuhiin. Kirja herättelee myös mielikuvitusta ja kutittelee mukavasti nauruhermoja. 

8 kommenttia:

 1. Nämä ovat kyllä niin kivoja! Meillä on vasta Tatun ja Patun Suomi, mutta muut ostoslistalla myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tatu ja Patu-kirjat on kyllä niin hauskoja! Joskus näitä on onnistunut bongaamaan alesta esim. Hulluilta päiviltä (kuten tuo Tatun ja Patun Suomi). Muut olemmekin tainneet saada kummeilta joululahjoiksi eri vuosina. Nämä ovatkin hyviä lahjaideoita kummeille ja isovanhemmille. :)

   Poista
 2. Juuri tänään laitoin mummolle viestiä esikoisen synttärilahjatoiveesta, joka onkin juuri tämä Tatu ja Patu pihalla. Itse pelkäsin, että kirja todella olisi ollut käsikirja, meillä kun on käynyt niin, että monen lapsille suunatun käsikirjan ohjeet on sellaisia, että lapsi ei pysty niitä itsekseen toteuttamaan ja kun vanhemmat ei ehdi/jaksa paneutua pitkiin rakenteluihin tai muihin askarteluihin, niin lapselle jää vaan kirjasta paha mieli. Esimerkiksi Sudenpentujen käsikirjasta poika innostui ja halusi kokeilla niitä ohjeiden mukaisia kemiallisia kokeita, jotka sotkivat koko kämpän ja vaativat aikuisen herkeämätöntä läsnäoloa. Siksi olin tyytyväinen kun selvisi, että tämän käsikirjan aiheet on yksikertaisia eikä tarvita erikoisvälineitä tai vanhempien innokasta puuhastelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on melkoisen takuuvarmasti mieluinen synttärilahja/joululahja. :) Eikä saata vanhempia pulaan! ;)

   Poista
 3. Vaikuttaa siltä että sama varma tyyli jatkuu, meilläkin pidetään. Minusta näissä on hienoa tuttu suomalainen ympäristö ja yksityiskohdat, miten he huomaavatkin kaikkea jännää kuvitukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varma, hulvaton tuuli jatkuu nokkeline kuvituksineen! Tulee jotenkin sellainen röyheän ylpeä olo suomalaisen lastenkirjallisuuden puolesta Tatun ja Patun tekijöiden ja muutaman muunkin huippulastenkirjailijan kohdalla. Kyllä meillä osataan! :)

   Poista
 4. Näitä meilläkin luetaan ja näistä keskustellaan, ei ole ihan tylsää luettavaa aiukuisellekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikuisenkin näkökulmasta on tosiaan hauskaa, että miltei joka lukukerta huomaa itsekin jonkin uuden kikkailun jossain päin sivua. Ei käy tylsäksi. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!