maanantai 15. lokakuuta 2012

Lastenkirjoilla lukudiplomin kimppuunHyvät lukijat! Hyönteisdokumentti-blogin LUKUDIPLOMI-haaste pärähtää käyntiin nyt myös meillä. Lähdemme eskarilaisemme kanssa tavoittelemaan lukudiplomia Opetushallituksen Kunnarista löytyvällä 1.-2. lk Tapiiri-kokonaisuudella

Haasteeseen voi lähteä mukaan kommentoimalla Hyönteisdokumentin lukudiplomipostaukseen. Tässä vielä haasteen ohjeet:

LUKUDIPLOMI-HAASTE

kaikille innokkaille lukijoille ikävuosista riippumatta.

Haasteen säännöt ovat seuraavat: 

1. Valitse vapaasti luokkatasosi ja diplomi jonka haluat suorittaa. Pohjana suosittelen tuota Opetushallituksen Kunnaria, mutta vastaavat paikkakuntakohtaiset diplomiohjelmat hyväksytään myös. Ilmoita valintasi tämän bloggauksen kommenttiosiossa.

2. Seuraa diplominsuorituksen ohjeita. Tyypillisesti tarjolla on useita temaattisia lukulistoja joista kustakin valitaan luettavaksi yksi kirja niin että yhteensä luetaan 6-10 kirjaa.Luetuista kirjoista joko tehdään normaali bloggaus oman tyylin mukaan tai tehdään jokin diplomiohjeissa annetuista tehtävistä, tai mieluiten tietysti molemmat (kannattaa lukea ne tehtävälistat läpi, siellä on lukuisia mielikuvitusta kutkuttavia tehtäviä...)
Mahdolliset elokuvatehtävät ovat vapaaehtoisia, tällä kertaa keskitymme kirjoihin ja ajoittaisiin sarjakuviin. 

3. Haaste alkaa nyt, ja kouluvuoden mukaisesti päättyy lauantaina 25.5.2013. Tuosta viikon päästä, 1.6.2013 kevätjuhlissa jaetaan diplomit ja saatetaanpa jakaa stipendeinä myös muutama kirjapalkinto arvottuna suorittajien kesken (myös hyvällä yrityksellä pääsee mukaan arvontaan vaikkei koko diplomia saisikaan suoritettua).
Myös jo luetuilla kirjoilla voi osallistua, kunhan ne on lukenut 1.8.2012 jälkeen.

4. Jos lähipiirissäsi on lukeva lapsi, ota selvää olisiko hän kiinnostunut lukudiplomista ja onko hänen koulussaan mahdollisuutta sen suorittamiseen. 


Tässä parivaljakkomme kirjavalinnat Tapiiri-kokonaisuudesta:

Lelulaatikko: Vesa Löhönen - Pietu ja iskän ihmekänny

Veijarit: Tuula Korolainen - Aapo ja hirviökiisseli

Naurupulveri: Jaana Lappo - Niilo Näsikkä ja löysä läjä

Karvakorvat: Hannu Hirvonen - Rakastunut krokotiili

Kiipeilyteline: Leena Virtanen - Xing ja sukulaiset

Satusoppa: Ilpo Tiihonen - Jees, ketsuppia!

Kaukoputki: Sari Airola - Mia Tiu ja sata sanaa 

Vapaa haku: Sinikka Nopola ja Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli

Kirjoihin liittyviä tehtäviä emme aio suorittaa elokuvatehtävää lukuunottamatta. Leffaintoilijoina katsomme todennäköisesti kaikki Tapiiri-listalta löytyvät leffat, vaikka säännöissä määrätään katsottavaksi vain yksi leffa. Tulee olemaan mielenkiintoista postailla nyt sitten myös lastenkirjoista. Puolentoista vuoden aikana olenkin tehnyt vain yhden lastenkirja-arvion, joten taitaa ollakin jo aika hypätä sillekin saralle. Ainakin tilapäisesti.

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille ja lukemisiin! 

10 kommenttia:

 1. Tosi kiinnostava juttu toi lukudiplomi. Harmi etteivät suomalaisen kirjaston antimet ole meidän ulottuvilla, olisi muuten hauska osallistua! Odottelen tässä lisäksi, että meidän 6-v. oppii lukemaan hyvin (nyt se lukee hitaasti sekä suomea että hollantia) ja voin alkaa työntää sen eteen hyviä kirjoja. Olen - köh - nimittäin vähän laiska ääneenlukija... (suutarin lapset jne.) Mukavaa viikkoa myös teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en ollut tullut ajatelleeksikaan! Aikuinenhan voi lukea kirjat ulkomailla englanniksi, mutta lastenkirjat ovatkin sitten kinkkisempi juttu. Lapsillanne on toisaalta varmasti motivaatio kohdillaan opetella hollantia, jotta he pääsevät sisälle hollanninkieliseen lastenkirjallisuuteen. :) Meillä 6vee ei ainakaan tunnusta osaavansa lukea (yksittäisiä sanoja tunnistaa). Ihanaa sitten kun lapsi oppii lukemaan, ja voimme köllötellä vierekkäin eri kirjojen maailmoissa. :)

   Poista
 2. Ihana lista!

  Ihastuin Rakastuneeseen krokotiiliin ja Airolan kirja on aivan ykkönen. Aapo-kirjat kuuluvat niin ikään suosikkeihini. Muutamista kirjoista olen postannutkin, jos haluat käydä kurkistelemassa.

  Antoisia Tapiiri-hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Airolan kirja olikin tuttu postauksestasi, sen takia se olikin helppo valinta listallemme. Airolan kuvitus on todella sykähdyttävää. Mielenkiintoista kuulla 6-vuotiaan kommentit. :)

   Kävin kurkkimassa myös Rakastunut krokotiili-arviosi ja nyt odotan sitäkin entistäkin innokkaammin. Vaikuttaa ihanan lämminhenkiseltä kirjalta. :)

   Poista
 3. hahhahh, meidän pitää tehdä tämä tehtävä luokanopettajaopinnoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa! Tämä olikin mielenkiintoista kuulla. Jos joku lapsi siis haluaa suorittaa lukudiplomin, niin kaikki opet ainakin tietää, mistä on kyse! :)

   Poista
 4. Hei, huomasithan, että voitit blogissani messulipun Viini-, ruoka- ja hyvä elämä + kirjamessuille!? Laittaisitko yhteystietosi blogini sähköpostiin: lemasquerouge@hotmail.fi niin laitan lipun tulemaan postitse. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava juttu!! Laitoin sinulle jo sähköpostia. Suurkiitokset lipusta, tulee tarpeeseen (en ole aiemmin raaskinut käydä kirjamessuilla). :)

   Poista
 5. Olen sitkeästi tupannut meidän koululla kunnaria eteenpäin, nyt näyttää, että jokainen ope suostuu oh:n ohjaukseen.
  En ole oivaltanutkaan aiemmin, että alle kouluikäisetkin voisivat suorittaa kunnaria, vähän kuin sadutuksessa,vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Lukudiplomi-haaste on tällainen epävirallinen tapa suorittaa kirjoja Kunnarista. Luemme yhdessä kirjat eskarilaisemme kanssa. Mitään virallista todistusta emme tästä tietenkään saa. Mutta tämä on mainio keino tutustua kirjallisuuteen ja samalla Kunnarikin tulee yleiseen tietoon :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!