torstai 11. lokakuuta 2012

Elämäni aakkoset - B


Hei! Jatkanpa jälleen Elämäni aakkoset-haasteen parissa. B-kirjain tuotti pientä päänvaivaa. Olisin voinut valita sanaksi vaikkapa biodiversiteetin. Luonnon monimuotoisuuden vähenemisen huomaa etenkin kesäisin. Vapaana kasvavat niityt alkavat olla harvinaisuus. En yllättynyt lukiessani allergioita esiintyvän erityisen paljon heillä, jotka eivät lapsuudessaan ole asuneet kukkaniittyjen lähettyvillä. En tiedä auttaako se, että annamme oman pihamme luonnonkukkien rehottaa vapaana. Ainakin se on pieni mielenilmaus biodiversiteetin puolesta. Ja loistava keino päästä helpolla pihan kanssa. ;)

Tai valitako vaikka sana biologia? Adoptioäitinä minulla on sanasta yllättäin vanhemmuudenkin kautta kokemusta. Yleisestihän puhutaan biologisista lapsista tai adoptiolapsista. Olen kuitenkin omalla kohdallani huomannut, että myös adoptioperhe rakentuu biologian avustamana. Lapsen saadessaan pyrähtää myös adoptiovanhemmissa erilaisia hormoneja pintaan. Kiintymyssuhteen muodostuessa välittyy elimistöstä monensorttista ainetta. Tätä on alettu viime aikoina tutkiakin joten en aivan höperöitä puhele. Tulevaisuudessa voimmekin kenties puhua geneettisistä lapsista ja adoptiolapsista. Se on ainakin termien kohdalla selvää, että niin biologiset lapset (eli geneettiset lapset) kuin adoptiolapset ovat omia lapsia.

Mutta koska halusin pysyä rehellisenä, jaan teille tässä ensimmäisen b-kirjaimesta mieleeni tulleen sanan. B niin kuin banaani. Banaani on maukas ja ihana, mutta siihen myös kyllästyy aina silloin tällöin. Sitten pöydällä onkin nippu tummuneita banaaneja. Ja hukkaanhan ne sitten helposti menee. Mutta ei hätää. Ylikypsistä banaaneista tulee nimittäin herkullisia banaanimuffinsseja. Lisäksi banaanimuffinsseissa voi hyödyntää piparkakkutaikinan valmistuksessa käytettäviä mausteita. Meillä ne ainakin tuppaavat muutoin nököttämään kaapissa joulusta toiseen. Tässä mehevien banaanimuffinssien ohje:

Banaanimuffinssit (n. 25 kpl)

150 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
4 ylikypsää banaania
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/2 dl fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä

1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Lisää munat vatkaimella samalla vatkaten.
3. Muussaa banaanit soseeksi haarukalla. Sekoita kuivat aineet keskenään.
4. Lisää banaanisose ja jauhoseos taikinaan ja sekoita.
4. Lapa taikina lusikalla muffinssivuokiin ja paista 175 asteessa 20 minuuttia.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!