Omenaongelmia?


Hei! Omenasesonki on juuri nyt parhaimmillaan. Omenoihin liittyy joka syksy kuitenkin kaksi ongelmaa; omenoita ei ole joko lainkaan tai niitä on aivan liikaa. Päätinkin tehdä postauksen, jossa pähkäilen, mitä asioille voisi tehdä.

1. Omenoita ei ole. Asut alueella, jolla ei kasva omenapuita eikä sukulaisillakaan/tutuilla ole omenapuita: 

a) Lähde retkelle lähiöön, jossa on runsaasti omenapuita. Kaihoisasti omenapuita katsellessasi pihalle eksynyt asukas useissa tapauksissa ymmärtää yskän ja kysyy olisiko omenoille tarvetta. On toiminut omalla kohdallani. Oma kassi mukaan!

b) Pientalovaltaisella alueella kävellessä vastaan voi hyvinkin tulla valmiiksi pussitettuja omenoita, joihin on merkattu lupa ottaa omenat. Kaksi muovikassillista omppuja on päätynyt tällä keinolla rouskutettavaksemme.

c) Liittymällä Stadin Aikapankkiin löydät ilmoituksia, joissa omenoita voi noutaa ämpärikaupalla (tai mikä oma tarve onkaan) pientä tovikorvausta vastaan (yksi tovi vastaa aina tunnin työpanosta).

d) Jättämällä Facebookin Annetaan/vaihdetaan/vastaanotetaan-palstalle toiveen omenoista, lykästää melko varmasti.

EDIT: e) Pääkaupunkiseutulaisten kannattaa tsekata Facebookin ryhmä Stadin omenapörssi. Siellä kohtaavat omenoita antavat ja vastaanottavat.

2. Omenoita on vähän liiankin paljon:

a) Omenoita tulee kuin aisaa etkä ehdi hillota niitä tai valmistaa omenapiiraita? Helppo keino saada omenat talteen talven varalle on kuoria ja pilkkoa omenat lohkoiksi ja pakastaa omenalohkot pakastuspusseissa. Taputat itseäsi taatusti olalle, kun otat talvimyrskyn keskellä pakkasesta valmiit omenalohkot ja ropsautat ne jäisinä suoraan omenapiirakkataikinan päälle tai pistät uuniin muhimaan omenapaistokseksi. Omenapaistoksen reseptin voit kurkata vaikka täältä.

b) Jos omenoita on yli oman tarpeen, ja edessä on pilaantumisriski, kannattaa (minun mielestäni) yrittää saattaa omenat hyötykäyttöön. Pussita omenat valmiiksi muovipusseihin ja varusta lapulla, johon merkitset, että omenat saa ottaa. Jos toivot vastalahjaa, voit lapussa pyytää ottajia jättämään jotain pientä postilaatikkoosi. Mutta ainakin saat iloa omenoiden mennessä hyötykäyttöön, ja säästyessäsi pilaantuneiden omenoiden hävityksen vaivalta.

Tulisikos teille muille mieleen lisää vinkkejä jompaan kumpaan kohtaan? Lopuksi vielä superhelpon omenapiiraan resepti. Iloista omenasyksyä kaikille!

Omenapiirakka

2 dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
3 dl maitoa
2 munaa
2 dl ruokaöljyä

1. Sekoita kaikki aineet sekaisin.
2. Levitä seos pellille.
3. Lado pinnalle omenaviipaleita.
4. Ripota päälle kanelia.
5. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Kommentit

  1. Ihanan helpon kuuloinen omenapiirakan ohje, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella helppo, aikamoisen terveellinen ja mukavalle maistuvakin! Vaniljakastiketta vielä vaikka Ikeasta, niin herkutteluhetki on taattu :)

      Poista
  2. Me käytämme nykyään kaikki paitsi talviomenamme, joille ei ole miellä mitään käyttöä itsellämme. Emme ole sitä puuta edes istuttaneet, sillä vannomme keltakanelin nimeen. Mutta yksi asia tuli mieleeni: Luontopihan eläimet. Jätämme aina luonnolle osan kirsikoita, luumuja ja omenoita. Minulla on viime vuodelta se hauska ja julkaistu kuvakin, jossa oli punainen omena asetettu tiukasti luumupuun okdan haaraan eli oravan varasto. Nurmikolle ne putoavat, talviomenat, kun vihdoin putoavat, osa jää yläilmoihin, mutta meillä on paikkoja, joihin niitä viskomme, omalla tontilla, ja joista eläimet ne löytävät.

    Omatekemä omenasose on liian hyvää. Aina pyydän R:ä tekemään pitsireunalettuja;-) Mutta eihän tuo ole muuta kuin hyvää herkkua eli ei pahe ollenkaan!

    Kaunista viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä Leena! Hilloamistaidottomina saimme kaverilta onneksemme ihanaa omenahilloa (syntisen hyvää) ja mies paistelee meilläkin plätyt. Delegoiminen siis kannattaa.

      Mukavaa, syksyistä viikonloppua! :)

      Poista
  3. Hei!

    Facebookissa on myös ryhmä Stadin omenapörssi, jonka tarkoituksena on saattaa yhteen ylijäämäomenat ja niiden tarvitsijat.

    terv, Pikkutalon emäntä, jolla ei valitettavasti ole omenoita omiinkaan tarpeisiin, mutta onneksi Mummo tuo tänään pussillisen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Aivan loistovinkki tuo Stadin omenapörssi, liityin heti! Kiitos vinkistä :)

      Poista
  4. Leipomis-addiktina olen näin omena-aikaan ihan kuin vasikka laitumella: haluan leipoa kaikkea ja koko ajan ja hamstraan omien omenoiden lisäksi niitä muualtakin. Leivon piirakoita, paistoksia, kakkuja, keitän hilloksi ja soseeksi... Maailman parasta! Mikään määrä ei ole liikaa omenoita, en vaan millään kehtaa ottaa niitä ihmisten porteilleen jättämiä omenapusseja itselle, kun aina ajattelen että joku muu voisi tarvita niitä vielä enemmin... =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenasesonki on herättänyt minussakin leipomisinnostuksen! Tänä vuonna taitaa kaikille halukkaille löytyä omppuja, ihanaa :)

      Poista
  5. Namnam, omenaa <3 Minulla on tavoitteena aloittaa omenasouvi tänään ja voisin harkita tuota pakastamista kun osa kesän marjoista on jo tilasta poistunut parempiin suihin. Tai jos tekisi kauraomenapaistosta.. Meillä on kyllä ihan liikaa omenoita, voisin ensi viikolla viedä portin pieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä omenasouviin! Täällä on paistunut syntisen usein kauraomenapaistos.. Herkullisen maun lisäksi ihanaa on paistoksesta leijaileva tuoksu. Arjen aromaterapiaa :)

      Poista
  6. Rakastan omenoita. On tullut viime aikoina keitettyä hilloa ja leivottua omenapiirakkaa. Jossain vaiheessa tajusin, etten millään ehdi keittää kaikista omenoista hilloa ja löysin ilokseni Marttojen sivuilta tuon mainitsemasi pakastusohjeen. En ollut tienytkään, että omenoita voi pakastaa.

    Olen muuten aina luullut, että omenapora on turha kapistus, kunnes aloin urakalla veitsellä poistaa kotia. Tuli nyt omenapora hankittua ja se kyllä helpottaa ja nopeuttaa tosi paljon omenoiden käsittelyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä piipahtaa Marttojen sivuilla katsastamassa, mitä kaikkea vinkkejä sieltä saisikaan! Meillä perheen mummo tietää vastauksen lähes mihin tahansa arkielon kysymykseen. Sieltä olen myös oppinut omenalohkojen pakastuksen. Ja sata muuta arkieloa helpottavaa kikkaa :)

      Omenapora olisi kyllä hyvä hankinta, puuttuu harmillisesti vielä omasta varustuksesta.

      Poista
  7. Turussa törmää paljon omenakoreihin, joissa lukee, että saa ottaa. Siitä voi sitten kerätä haluamansa määrän. Tänä vuonna on itseltä jäänyt omenat saamatta :(

    Ps. blogissani on sinulle jotain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin heti kurkkimassa blogiisi, kiitos kivasta "tittelistä"! :)

      Facebookista löytyy ryhmä Turun Omenaporssi, vielä näyttäisi olevan omppuja tarjolla :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit