tiistai 21. elokuuta 2012

Leffa kirjastosta: Pariisin varpunen - Edith Piaf

Lisää kuvateksti
Pariisin varpunen - Edith Piaf
Alkuperäisnimi: La Mome
Käsikirjoitus: Olivier Dahan, Isabella Sobelman
Ohjaus: Olivier Dahan
Ilmestymisvuosi: 2007
Ikäraja: K12
Kesto: 134 min.
Tyylilaji: elämäkerrallinen draama
Pääosassa: Marion Cotillard
Pisteet: 5/5

Hei kaikki! Kirjastosta lähti mukaani Edith Piafin (1915-1963) rakkauden- ja vastoinkäymisten täyttämästä elämästä kertova elokuva Pariisin varpunen. Olin nähnyt aikoinaan kyseisen leffan trailerin, ja elokuva vaikutti sen perusteella omituiselta ja tylsältä. Jälleen kerran rohkeus kuitenkin palkittiin, ja kirjastosta kotiin tuomani leffa oli kerrassaan valloittava!

Pariisin varpunen vie katsojansa läpi Piafin elämän hänen lapsuudestaan aina hänen kuolemaansa saakka. Lapsuutensa bordellissa viettänyt ja kirjaimellisesti kadulta tähtiin ponnistanut karismaattinen laulaja koki elämässään niin hurjia vastoinkäymisiä kuin suurta onneakin. Jotten paljasta liikaa, totean, että vain 47-vuotiaana kuolleen laulajattaren elämään mahtui paljon sairauksia, päihteiden väärinkäyttöä ja rakkaiden menetyksiä. Onneksi hänen elämäänsä mahtui kuitenkin myös suurta onnea hänen saadessaan laulaa ja rakastaa.

Elokuva ei etene perinteiseen tyyliin kronologisesti, vaan piipahtelee muistojen muodossa Piafin lapsuudessa ja nuoruudessa palaillen jälleen takaisin 60-luvulle laulajattaren viimeisiin vuosiin. Epäkronologinen kerronta tuo elokuvaan mukavaa vaihtelua. Elokuva ei myöskään alleviivaa Piafin elämänvaiheita, vaan antaa katsojan itse rakentaa kuvan voimakastahtoisen laulajattaren elämästä. Elokuvassa kuultavat alkuperäistulkinnat Piafin lauluista ja näkymät Piafin synnyinkaupunkiin saivat minut jälleen rakastumaan niin Piafin musiikkiin kuin Pariisiinkin. Elokuva antoi minulle myös lisäintoa tarttua kirjapinossani odottavaan, Kujerruksia-blogin Linnean minulle Ota riski ja rakastu kirjaan-haasteen kautta suosittelemaan Edith Piafin siskopuolen (ja samalla Piafin armoitetun juopotteluystävän) Simone Berteautin kirjoittamaan elämäkertaan Piaf: Jumalani kuinka olen elänyt!

2 kommenttia:

  1. Hyvä vinkki ja voisin lainata myös tuon elokuvan kirjastosta! Elämäkertakin alkoi kiinnostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Marion Cotillard on aivan huikea Piafina, nappasi roolillaan Oscarinkin. Kirjastosta löytyy kyllä mainioita leffoja ja plussana on tietty se, ettei niiden palautuksella ole yhtä kiire kuin videovuokraamoissa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!