tiistai 14. elokuuta 2012

30 Days of Books: mielestäni yliarvostetuin kirja

Kuva: Otava
Juha Itkonen: Kohti
Kustantaja: Otava, 2007
Sivuja: 428

Hyvät lukijat! Tänään pohdiskelen mielestäni yliarvostetuinta kirjaa (ja vahva paino jälleen sanalla mielestäni). Vuonna 2007 ilmestynyt ja samana vuonna Finlandia-ehdokkaaksikin valittu Juha Itkosen romaani Kohti oli aikoinaan minulle henkilökohtainen kirjallinen huti. Pidin Itkosen esikoisesta (joka myös oli aikoinaan Finlandia-ehdokkaana) Myöhempien aikojen pyhistä sekä Anna minun rakastaa enemmän-teoksesta. Itkosen Seitsemäntoista on puolestaan samassa sarjassa Kohti-kirjan kanssa. Ne eivät värisytä minua.

Kohti kertoo menestyneestä ministeri-isästä, joka on asemansa saavuttaakseen tehnyt uhrauksia perhe-elämässään. Avioliitto on hajonnut ja perheen kaksi lasta kasvanut kuin huomaamatta aikuisiksi. Poika Jussi on seurannut isänsä menestyksekkäitä jalanjälkiä bisnesmaailmaan, mutta tytär Julia on kadonnut avustustyön perässä Thaimaaseen. Isä ja poika lähtevät etsimään kadonnutta Juliaa ja löytävät lopulta itsensä keskeltä erilaisten arvojen törmäyskurssia.

Alkuasettelu kirjassa on mehukas. Kaksi täysin erilaista ajatusmaailmaa menestyksestä ja kolme erilaista kokemusmaailmaa siitä, mitä perheessä aikoinaan tapahtui. Mutta, mutta, mutta... Kirjan henkilöhahmot tuntuivat vastenmielisiltä joten samaistuminen oli minulle erittäin hankalaa eivätkä teemat, mielenkiintoisuudestaan huolimatta, millään lähteneet lentoon kirjan aikana. Kirja jätti minut kylmäksi.

7 kommenttia:

 1. Nyt pyörryt: Minä en pysty lukemaan ylimainsotettuja kirjoja;-) Menen ihan lukkoon ja sitten jos yritän niitä lukea, ne eivät ole minulle yhtikäs mitään eli saan aina kokea saman muiston sadusta Keisarin uudet vaatteet...

  Mikä ihana yläbanneri sulla onkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän oikein hyvin! Hyvin monesti niin käy itsellekin. Tätäkin kirjaa hypetettiin niin kovasti aikoinaan ja eihän se sitten tuntunut oikein miltään.. Tunnustettava on, että heti kun Coelhon kirjoistakin alkoi mieletön hypetys tuli itsellekin kirjoista ällö olo. Samoin minulle on käynyt Dan Brownin, Carlos Ruiz Zafonin ja niin monen muun kanssa. Olen alkanut kutsua tätä päässäni ns. Coldplay-ilmiöksi, joka sopii oikein hyvin myös kirjallisuuteen. Kun jostakin tulee liian iso, se alkaa tökkimään.

   Poista
  2. Ja kiitos yläbannerikehusta! :)

   Poista
 2. Aivan ihana banneri!! Onko kuvan mekko SpiritStoresta? Vastaavanlaista muistan köyhänä kuolanneeni keväällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos!! :) Mekko on tuore löytöni Huuto.netistä, en saa merkistä valitettavasti oikein selvää.. Hommaan Huuto.netistä kaikki vaatteeni, se on köyhäilevän vintagefanin paratiisi! :)

   Poista
 3. Minä en ole tätä lukenut, vaikka toki olen kuullut tästä - siltä ei ole voinut välttyä ;) Oli kyllä tarkoitus tämä joskus lukea, mutta jostain syystä en sitten kuitenkaan lukenut. Ei harmita enää ollenkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Kohti oli suoraansanottuna kökkö lukukokemus. Olen kyllä huomannut, että moni on puolestaan pitänyt tästä kirjasti kovasti.

   Poista

Kiitos kommentistasi!