maanantai 13. elokuuta 2012

30 Days of Books: mielestäni aliarvostetuin kirja

Kuva: Bazar
Paulo Coelho: Veronika päättää kuolla
Alkuteos: Veronika decide morrer, 1998
Kustantaja: Bazar, 2003
Suomentaja: Sanna Pernu
Sivuja: 248

Hyvät lukijat. Palailen syksyn kunniaksi jatkamaan kesken jäänyttä 30 Days of Books-haastettani. Tällä kertaa tehtävänäni on valita mielestäni aliarvostetuin kirja. Kenties hieman yllättäen valintani on Paulo Coelhon Veronika päättää kuolla. Paulo Coelhon kirjoja kun sanotaan yleensä yliarvostetuiksi. Minusta osa hänen tuotannostaan jää tämän vuoksi harmillisesti väittelyn jalkoihin. Veronika päättää kuolla on mielestäni nimittäin oivallinen kirja.

Kirja kertoo tarinan nuoresta Veronikasta, joka kokee saavuttaneensa elämässään jo kaiken haluamansa. Hän on siis liiankin tyytyväinen ja näin ollen piinattu tyhjyyden tunteella. Slovenian Ljubljanassa asuva Veronika päättää tehdä itsemurhan lääkkeillä. Epäonnistuneen itsemurhayrityksensä jälkeen hän herääkin paikallisessa mielisairaalassa kuulemaan omaavansa ainoastaan viikon elinaikaa. Alkaa viikon mittainen matka mielisairaalan arkeen ja tutustuminen sen värikkäisiin asukkaisiin sekä Veronikan mieleen, joka alkaa kaivata kiihkeästi takaisin elämään.

Kyllä. Kirja on ennalta-arvattava, mutta matka kirjan kyydissä on antoisa. Luin kirjan viisi vuotta sitten, mutta muistan yhä elävästi kirjan henkilöhahmot ja ajatukset, joita kirja herätti. Parasta antia olivat muiden mielisairaalan potilaiden Veronikan kanssa käymät keskustelut. Ne saavat huomaamaan, että tuon mielisairaalan potilaat taitavatkin itse asiassa olla selväjärkisempiä kuin muurien ulkopuolella vapaana kulkevat ihmiset. Veronika päättää kuolla sisältää paljon hyviä ajatuksia ja on hyvä kuvaus ajasta, jolloin mielisairaalaan päätyi nopeasti, jos uskalsi ajatella toisin kuin muut.

15 kommenttia:

 1. Aikoinani tämän luin ja positiivisen fiiliksen se jätti, mutta ei kovin merkittävää muistijälkeä... Nyt huomaan, etten muista teoksesta kuin idean :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja taisi jäädä mieleeni siksi niin hyvin, että siihen aikaan kun tämän luin, ei esim. downshiftauksesta vielä Suomessa paljon puhuttu. Tämä kirja taisi antaa minulle vahvistusta kuunnella itseäni ja tehdä omanlaiset päätökset elämässä. :)

   Poista
 2. Aivan ihanan kuvan olet muuten päivittänyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Jänskätti kovasti vaihtaa kuvaa, kun se jellonakuva on ollut blogissani niin kauan. Kaipasin vähän lisää väriä blogiin, joten päätin uskaltautua :)

   Poista
 3. Ok kirja, mutta ihmettelin näitä astraalimatkoja, ja ylilääkärin kummia hoitofilosofioita, eivät olleet tätä päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo hoitojutut olen jo harmillisesti unohtanut. Coelhohan oli itse mielisairaalassa kolmeen otteeseen 1970-luvulla. Näin kun jälkikäteen mietin, niin taisin aikoinaan lukiessa kuvitella kirjan tapahtuvaksi menneisyydessä, vaikka kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1997.

   Poista
 4. Voi. Tai siis mietin, että kannattaako minun kommentoida ollenkaan. :) Veronika päättää kuolla on varmaankin eniten inhoamani kirja ainakin niiden joukossa, joista olen blogiini kirjoittanut. En voi mitään. Halusin aikoinaan pitää tästä kirjasta, mutta inhosin oikeastaan kaikkea. Mutta monille tämä on rakas kirja, yksi Coelhon parhaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on hienoa että kirjat jakavat mielipiteet. Itse en pidä oikeastaan muista Coelhon kirjoista, mutta juuri tästä tykkäsin! :) Mietin, että jos olisin valinnut jonkin toisen kirjailijan, ei varmasti olisi syntynyt näin mielenkiintoista keskustelua. Coelho on vedenjakaja :)

   Poista
 5. Tämä oli ensimmäinen Coelhon kirja, jonka luin ja on mielestäni lukemistani paras. En tosin enää muista tästä paljonkaan, siitä on niin kauan aikaa kun tämän luin.

  Muista Coelhon kirjoista en pahemmin piittaa enkä tajua sitä armotonta hypetystä, joka niiden ymprillä pyörii. Siinä valossa tämä kirja on tosiaan aliarvostettu puhuttaessa vain Coelhon tuotannosta.

  Eli vedenjakaja tosiaan ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tämä oli ensimmäinen lukemani Coelhon kirjoista. Muissa Coelhon kirjoissa elämänohjeiden jakaminen menee kenties pikkuisen överiksi.. On tosiaan tuntunut, että Veronika päättää kuolla jää hypetyksen jalkoihin (ja liikaa muiden Coelhon kirjojen varjoon). Tätä kirjaa kyllä suosittelen, jos joku haluaa kokeilla Coelhoa :)

   Poista
 6. Kirjaa en ole lukenut, mutta huikkaan kuitenkin että uusi banneri on hieno! Kannatti uskaltaa :)

  VastaaPoista
 7. Luin tämän joskus teininä, enkä muista tästä enää muuta kuin pääkohdat. Joskus aloin innoissani katsomaan elokuvaakin, mutta se ei oikein sytyttänyt ja jäi lopulta kesken.

  Ihana uusi banneri! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekaan nähnyt tästä tehtyä leffaa. Tuntuu kyllä jotenkin, että tällaisesta pitkälti ajatuksiin perustuvasta kirjasta olisi aika vaikea saada aikaan erinomaista leffaa. Veikkaanpa että jäisi minultakin kesken.

   Paljon kiitoksia bannerikehusta! :)

   Poista
 8. (Luen jälleen viikon myöhässä muiden blogipostauksia, mutta liekö tuo haittane, vaikka kommentteja myöhemmin tuleekin...)

  Minä luin tämän joskus muutama vuosi sitten kun niin monet hehkuttivat Coelhoa. Ja ajattelin aloittaa kirjasta, jota monet kehuivat parhaaksi. Luettuani tämän, en todellakaan halunnut tietää millaisia ne vähemmän hyvät Coelhon teokset olivat, sillä tämä ei mielestäni kyllä ollut hyvä missään mielessä. (Olen sen jälkeen lukenut Coelhon Zahirin ja tsissus.... ei hyvä, ei ollenkaan.)

  Ymmärrän kyllä, että näiden kirjojen melko helppo filosofia puree ihmisiin ja hyvähän se vain. Mutta itse filosofian ystävänä pidin kirjoja hirveän latteina. Ehkä joskus tosi nuorena luettuna tämä olisi voinut olla ihan menestyskin mielestäni, mutta ei sitten enää, kun oli eksynyt lukiossa filosofian tunneille ja itselle oli auennut täysin uusi maailma :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!