sunnuntai 26. elokuuta 2012

30 Days of Books: lempiklassikkoni

Kuvitusta ensipainoksesta. Piirroksessa Cosette. Kuva: Wikipedia
Victor Hugo: Kurjat
Alkuteos: Les Misérables, 1862
Kustantaja: WSOY, 1998
Sivuja: 978

Hyvät lukijat. Lempiklassikon valinta oli minulle helppoa. Victor Hugon (1802-1885) Kurjat teki minuun lähtemättömän vaikutuksen joitakin vuosia sitten. Kirjan nimen perusteella olin valmistautunut lukemaan synkän ja raskaan klassikkomöhkäleen, mutta sivujen välistä eteeni avautuikin rakastettava tarina uskosta ihmisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Kurjuutta ja köyhyyttä kirjassa kyllä riitti, mutta kylmimpinäkin hetkinä kirjasta huokui lähimmäisenrakkautta, joka lämmitti sydäntäni.

Kurjat tapahtuu Pariisissa 1800-luvun alkupuoliskolla. Päähenkilö on entinen kuritushuonevanki Jean Valjean, joka joutuu taistelemaan yhteiskunnan ennakkoluuloja vastaan häpeällisen taustansa vuoksi. Jean Valjeanilla on kuitenkin voimakas omatunto ja pyrkimys oikeudenmukaisuuteen, mikä toimii sekä Jean Valjeanin että koko kirjan kantavana voimana hänen matkatessaan kohti hyväksyntää ottotytär Cosette matkassaan.

Kirjassa kuvattu köyhyys on syvää ja raadollista. Se kuitenkin ajaa ihmisiä katkeruuden ja luovuttamisen sijasta auttamaan toisiaan ja ponnistelemaan köyhyyden murtamiseksi. Kirjassa eletäänkin muutosten tuulissa Ranskan vallankumouksen läpi köyhien, mutta sitäkin uskollisempien vallankumouslaisten silmin. Kirjasta on helppo huomata, että Victor Hugo oli itse vasemmistolainen ja syvästi vallankumouksellisten puolella. Kurjat kuljettaa lukijansa läpi Ranskan historian tarjoten samalla sekä realistisen että romanttisen näkymän 1800-luvun arkeen. Ympäristön ja elinolosuhteiden kuvaamisessa Victor Hugo on turvautunut realismiin, mutta ihmiskuvauksissa hän on päästänyt romantikkoideaalinsa valloilleen. Kurjat valloitti minut unelmallaan tasavertaisemmasta yhteiskunnasta. Toivottavasti uskomme siihen yhä.

10 kommenttia:

 1. Kurjat on upea, minä ihastuin siihen alunperin 12-vuotiaana kun äiti vei minut katsomaan kys. musikaalin. Myöhemmin luin kirjankin, tarina on hieno ja Jean Valjean kiinnostava hahmo. Ihana, että nostit tämän esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musikaali on varmasti ollut hieno kokemus! :) Ajattelin verestää Kurjat-muistojani katsomalla Bille Augustin elokuvaversion kirjasta. Leffan roolitus kuulostaa ainakin erinomaiselta (Liam Neeson, Uma Thurman ja Claire Danes)! :)

   Poista
 2. Palttiarallaa saman aikakauden Kolme muskettisoturia ja Monte Criston kreivi olivat mieleisiä, pitäisi ehkä talven pitkiksi illoiksi ottaa tämä työn alle! Romantiikan ajan kirjoissa on ihanaa hyvyyttä ja pahuutta ja intohimoa, jotka on kaikki jotenkin maton alle hävettyjä tällä hetkellä. ^__^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjissa on todellakin aimo annos Romantiikan ajan intohimoa, mutta silti kirja ei tuntunut (uskomatonta kyllä!) oikeastaan lainkaan mustavalkoiselta. Oli onni, että Victor Hugolta kesti niin pitkään kirjoittaa Kurjat. Lopputuloksena kun on kahden tyylisuuntauksen loistava yhdistelmä :)

   Kolme muskettisoturia ja Monte Criston kreivi on minulla lukematta. Kommenttisi perusteella varmasti ihastuisin niihinkin, lukulistalleni siis :)

   Poista
 3. Kurjat on ihana kirja. Hieno valinta lempiklassikoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjat on todellakin ihana :) Muutama muukin klassikko häivähti mielessäni lempiklassikkoa valitessani (mm. Sadan vuoden yksinäisyys ja Rouva Bovary) mutta Kurjat on kyllä klassikoista ehdoton ykköseni :)

   Poista
 4. Kurjat on minunkin suosikkeja, luin sen nuorempana moneen kertaan. Köyhyyden kuvaus tuntui silloin järisyttävältä mutta kirjasta ei kuitenkaan jäänyt toivotonta oloa. On minulla edelleen uudelleen luettavien kirjojen isossa joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan sama tunne kulki minullakin niin Kurjia lukiessa että sen lopetettuani. Kurjat ei tuntunut missään vaiheessa kovista olosuhteista huolimatta toivottomalta.

   Poista
 5. Blogissani on sinulle tunnustus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Piristi mukavasti maanantaiaamuani! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!