keskiviikko 29. elokuuta 2012

30 Days of Books: kirja, jota inhosin

Kuva: Pikku-idis
Bret Easton Ellis: Amerikan Psyko
Alkuteos: American Psycho, 1991
Kustantaja: Pikku-idis, 1993 (myöhemmin Tammi)
Suomentaja: Erkki Jukarainen
Kansi: Jari Tammi
Sivuja: 448

Huhhahhei ja rommia pullo! Bret Easton Ellisin Amerikan Psyko oli nopea valinta kirjaksi, jota inhosin. 1980-luvun loppupuolen taloudellisen nousukauden huipentuman aikoihin sijoittuva romaani kertoo nuoresta newyorkilaisesta pankkiirista nimeltä Patrick Bateman. Bateman on rikas, kylmä, vainoharhainen, sairaan huumorintajun omaava, erittäin julma ja erittäin ylimielinen juppi. Ei siis todellakaan mikään maailman ihastuttavin eikä helposti samaistuttavin päähenkilö!

Romaani on fiktiivinen (onneksi!) kertomus Batemanin elitistisestä elämästä shoppailuineen, huippuravintoloineen ja kokaiinipöllyisine yöklubiretkineen. Mitä pidemmälle kirjassa etenee, sitä likaisemmaksi kirja muuttuu. Öisin Bateman alkaa tehdä hirvittäviä murhia. Ja mitä edemmäs kirjassa edetään, sitä hirvittävimmiksi ja patologisimmiksi rikokset muuttuvat. Bateman kokee olevansa kaikin tavoin muiden ihmisten, lakien ja moraalin yläpuolella.

Luin kirjan nuorella iällä ja muistan, että oloni tuntui yököttävältä kirjan luettuani. Minulla olikin tarve päästä kirjasta nopeasti eroon. Amerikan Psyko ei antanut minulle mitään hyvää. Vuosienkin jälkeen mietin yhä, miksi ihmeessä luin tämän kammottavan kirjan.

2 kommenttia:

  1. Mukavaa, että teet 30 days of booksia! Tätä on aina kiva seurata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että näitä jaksetaan kurkkia :) Yllättävän haasteellinen haaste muuten. Tuntuu vaikealta kirjoittaa kirjoista, jotka on lukenut kauan sitten. Vasta luetuista on niin paljon helpompi kirjoittaa tuoreella tunteella :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!