Paul Austerin eroottisesti kihelmöivä Näkymätön

Kuva: Tammi
Paul Auster: Näkymätön (<- Adlibrikseen)
Alkuteos: Invisible, 2009
Kustantaja: Tammi, 2010
Sivuja: 303
Pisteet: 3/5

Hyvät lukijat! Paul Auster on ehdottomasti yksi lempikirjailijoistani. Hyväntahtoinen Sattumuksia Brooklynissa omistaa vahvan sijan lempikirjojeni joukkiossa (suosittelen!). Näkymätön on erilaista Austeria. Se on kiihkeä, eroottisuutta väreilevä kurkistus ihmismielen pimeämpään puoleen.

Kirjan parikymppisellä kirjallisuutta opiskelevalla Adam Walkerilla on hyvä sydän ja jalot aikeet. Sattumalta hän tutustuu mystiseen ranskalaisprofessoriin Rudolf Borniin ja hänen viehättävään Margot-tyttöystäväänsä. Henkilöiden välille muodostuu lyhyt mutta intohimoinen kolmiodraama, joka seurauksineen muuttaa Adam Walkerin elämän lopullisesti. Tapahtuu pahoja asioita, joiden korjaamiseen ja selvittämiseen Walker omistaa loppuelämänsä. Mutta mitä oikeasti tapahtui, kun kaikki kirjan henkilöt muistavat tapahtumat jälkeenpäin eri tavalla?

Kirja kulkee eteenpäin kuin kuumeessa. Tapahtumat alkavat vuoden 1967 New Yorkista ja kulkevat Pariisin kautta kuumalle paratiisisaarelle vuoteen 2007. Totuutta ei tunnu löytyvän mistään, likaisia yksityiskohtia ja surullisia ihmiskohtaloita kylläkin. Kirja käsittelee rankkojen tapahtumiensa kautta ihmisen pahuutta, moraalin rappiota ja insestiä, mutta myös ihmisen hyvyyttä ja pyrkimystä oikeudenmukaisuuteen. Tärkeistä teemoistaan ja rullaavasta tarinankerronnastaan huolimatta tämä ei ollut minun kirjani. Suurin ongelmani oli, etten onnistunut löytämään kertomuksesta samaistumiskohdetta. Kirja jäikin minulle kylläkin varsin intensiiviseksi mutta valitettavan tarkoituksettomaksi kokemukseksi.

Näkymättömästä ovat kirjoittaneet myös ainakin Sanna / Luettua, marjis, Leena Lumianni.m ja Valkoinen Kirahvi.

Kommentit

  1. Hyvänen aika...Tämä on minulle taas ainoa Auster, joka menee ohitse minkään Ian McEwanin kirjan;-) Pidän tätä teosta ihan nerona ja luen ensi tilassa uudelleen. Kuume tästä kyllä nousee, sen muistan. Auster on kiinnostava, mutta hiemna liikaa tavaraa yhteen teokseen tunkeva, joten kaikki Brooklynit ovat olleet vähän häslinkiä, tosin hyvälaatuista sellaista, mutta tämä kirja on minulle 4-ever Austerin paras.

    Samaistumiskohde vaikuttaa kirjan vetovoimaan. Mutta ehkä sitä ei haluaisikaan löytää, jos vaikka lukee McEwanin Vieraan turvan. Toisaalta, jos löytää vahvan samaistumiskohteen, kirja todellakin jää elämään sisälle sieluun ja näin minulle kävi Shriverin Kaksoisvirheen kanssa. Tosin koin samaistumista myös erääseen henkilöön hänen kirjassaan Jonnekin pois...

    Tämä onkin rankka kirja eli siinäkin minusta aika eri kuin aiemmat Austerit.

    Kauheaa, jos oltaisiin kaikesta samaa mieltä;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itsekin hieman järkyttynyt, miksi en pitänyt tästä kirjasta! Yleensä vierailen kirjallisesti oikeinkin mielelläni ihmismielen pimeissäkin syövereissä. Tämä kirja kyllä ravisteli ja kuljetti minua herpaantumatta epämiellyttävässä tunteessa. Ehkäpä kirja onnistui kohdallani jopa liiankin hyvin? Tuntui kuin olisin juonut kunnon huikat likaviemäristä ;)

      Poista
    2. No, minulle niin kävi McEwanin Vieraan turvassa. Asiaa pahensi se,että löysin kirjasta tehdyn elokuvan filmitrailerit ja onneton katsoin niitä, mutta ei olisi pitänyt: Monenlaista kestää lukea, mutta ei katsoa. Olin järkyttynyt! Kirja sinänsä, siis niin Vieraan turva kuin tämä Näkymätön, on minulle nautinto lukea, vaikka välillä heikottaakin. Minun täytyy lukea tämä uudelleen, sillä en minä ihan likaviemäriä muista, mutta vähän sinne päin;-) Ymmärrän mitä tarkoitat. Siis en ikinä katsoisi Näkymätöntä elokuvana...

      Poista
    3. Kirja on ainakin mietityttänyt minua paljon jälkeenpäin... Minulle tässä kävi juuri toisinpäin. Uskon tämän kirjana menneen enemmän ihoni alle kuin jos olisin nähnyt sen elokuvana "toisen kokemana versiona".

      Kirja rakentui kyllä hienolla tavalla kokoon kolmesta eri tavalla kerrotusta jaksosta. Tuli kuitenkin tunne Austerin juoksevan kuumeessaan liiankin nopeaan. Kirjan eroottisuus tuntui välillä liian helpolta ja pinnalliselta keinolta luoda tarinaa. Kenties tässä piileekin pointti. Kenties en osaa arvostaa eroottista romaania?

      Poista
  2. Tätä kirjaa on selvästi rakastettu tai sitten hieman vieroksuttu. Paul Auster on periaatteessa yksi lempikirjailijoistani, mutta laahaan hänen teostensa suhteen pahasti jäljessä ja tämäkin tulee lukuun sitten joskus. :)

    VastaaPoista
  3. Ja itse Paul Austerkin tuntuu kirjailijana jakavan mielipiteitä. Osa tuntuu kaipaavan hänen teksteihinsä lisää rosoisuutta. Vaikka tässä tarinassa aihe oli hyvinkin rosoinen, saattoi tekstin nopean (ja paikoin viimeistelemättömän) tuntuinen juoksutus johtua juurikin rosoisuuden puutteesta..

    Kävinkin Katja tätä Näkymätön-postaustani kirjoittaessani kurkkaamassa blogistasi, josko olisit tämän kirjan lukenut. Huomasin, että olit aikonut tämän lukea ja jotenkin tuli mieleen, että tämä ei ehkä olisi sinun tyyppisesi kirja... Olisi mielenkiintoista joskus sitten kuulla, mitä pidit kirjasta :)

    VastaaPoista
  4. Oih, minäkin pidin tästä valtavasti! Muistan, että olin aivan tarinan vietävänä tämän kirjan kanssa. Tunnelma on tosiaan kuumeisen intensiivinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Luin innolla bloggauksesi tästä kirjasta. Näkymätön-nimen pohdintasi osui ja upposi! Jäin taas miettimään faktan ja fiktion eroa. Voiko mikään kirjoitettu todella ollakaan täysin faktaa, kun kaikki kokevat tapahtumat kuitenkin eri tavalla (ja etenkin muistavat eri tavalla) :)

      Poista
  5. Voi että...! Innostuin ja kiinnostuin. Minun on pakko lukea tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkymätön kyllä tempaa mukaansa, mutta Austereista Sattumuksia Brooklynissa on edelleen ehdoton suosikkini :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit