perjantai 8. kesäkuuta 2012

Arno Kotron vakavasti leikittelevä Sanovat sitä rakkaudeksi

Kuva: Like
Arno Kotro: Sanovat sitä rakkaudeksi
Kustantaja: Like, 2003
Sivuja: 134
Pisteet: 5-/5

Hyvät lukijat! Tämä kesä tuntuu osaltani olevan vahvasti runojen aikaa. TBR 100-listallani odottelikin sopivasti pari mielenkiintoista runoteosta. Arno Kotron kaunistelematon mutta kaunis esikoisrunoteos Sanovat sitä rakkaudeksi kertoo tarinan onnettomasta rakkaudesta. Siitä, kuinka on samalla sekä mahdotonta rakastaa että mahdotonta unohtaa. Kun rakkaus on raunioina, ei voi kuin yrittää hukuttaa kaipuutaan. Usein itsetuhoisesti.

Kotro leikittelee sanoilla aran aiheen ympärillä. Vaikka sisältö on rankka, saa teos myös nauramaan hyväntahtoisesti. Kotro ei piilottele eikä häpeile. Hän tuo myös ansiokkaasti esiin erotilanteen epätasa-arvoisuutta miehen näkökulmasta. Sanovat sitä rakkaudeksi on helposti lähestyttävä runoteos, jonka lukemista ei pysty lopettamaan ennen kuin viimeisen runon viimeinenkin sana on sanottu.

ei se että tehtyä ei saa tekemättömäksi

vaan se että

tekemätöntä ei saa tehdyksi


   kaipuuta kuopatuksi
                   surua surruksi

-Arno Kotro-

Täällä voit kuunnella Arno Kotron mielenkiintoisen ja tuoreen haastattelun (22.5.2012). Pohdintaa mm. keski-ikäisyydestä ja ajoista ennen ja jälkeen Sanovat sitä rakkaudeksi-runoteosta. Haastattelijana Olga K.

6 kommenttia:

 1. Minä olen lukenut tämän osittain, mutta jossain vaiheessa tuo sanoilla leikittely alkoi suoraan sanottuna ärsyttää. Kirja alkoi tuntua liian nokkelalta ja kadotin tunneyhteyden.

  Ehkä pitää joskus kokeilla uudelleen eri mielentilassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nokkela sanailu olisi vähemmässä määrin itse asiassa lisännyt keinon tehoa. Nyt se hieman laimeni. Kotro usein päättää teoksessa runonsa "leikitellen" sanoilla. Siinä kohtaa runoissa tunsin, että tuskan takaa pääsi esiin katkeruus ja ivallisuus. Tunne siis muuttui muttei kadonnut mihinkään. Kirjoittajan piti saada antaa vielä se viimeinen naseva sivallus.

   Poista
 2. Täytyypä ottaa tuo kirja esille ja lukea uudestaan. Toisaalta voisin ehkä kuunnellakin tuon teoksen, sillä minulla pitäisi olla myös levyllä tuo kirja ja muistaakseni Kotron itsensä esittämänä. Kumma, että en oikein muista mitään tuosta runokirjasta. Se oli kovasti esillä kaikkialla silloin ilmestyessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi mielenkiintoista kuulla tämä Kotron lukemana! Jos on keskellä erokriisiä, tämä teos on korvaamaton vertaistuellinen kokemus. Jos elämäntilanne on rauhallinen, voi tämä runoteos helposti jäädä ulkokohtaiseksi kokemukseksi.

   Poista
 3. Tämä oli ihana! Jokaisen eron läpikäyneen pitäisi lukea. Tälle oli joku jatko-osakin, minkä nimeä en nyt kuollaksenikaan muista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Todellakin kaikille eroamassa oleville tai jo eron läpikäyneille lohdullinen teos. Minäkin muistelin että jatko-osakin on olemassa.. Tsekkasin kirjaston sivuilta, ja jatko-osan nimi on Musta morsian. Nyt sekin alkoi kovasti houkuttaa lukea. Molemmat runoteokset ovat ilmestyneet myös yhteisniteenä nimellä Ilman sinun rakkauttasi. Yhteisnidettäkin näyttää löytyvän mukavasti pääkaupunkiseudun kirjastoista :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!