lauantai 2. kesäkuuta 2012

30 days of books: kirja, joka tekee minut surulliseksi

Kuva: Wsoy
Hyvät lukijat! Luin Kreetta Onkelin vuonna 1996 julkaistun romaanin Ilonen talo joitakin vuosia sitten. Kirja jätti niin vahvan muistijäljen, että se oli melko selvä valinta kirjaksi, joka tekee minut surulliseksi. Onkelin omaelämäkerrallinen Ilonen talo ei itketä. Se tekee surulliseksi.

Päähenkilö Ruut on nuori tyttö, joka asuu siskonsa Birgen sekä alkoholisoituneen ja mielenterveysongelmista kärsivän yksinhuoltajaäitinsä kanssa syrjäseudulla Luhanka-nimisessä kylässä. Perheen isä on kuollut, ja äiti ei kykene huolehtimaan itsestään saati lapsistaan. Ruut ja Birge joutuvatkin lapsina kantamaan vastuuta asioista joita heidän ei lapsina kuuluisi kantaa. Arki on tiukkaa selviytymistä ruuan ja rahan loppuessa, mutta toisaalta pelottavan rajatonta aikuisen huolenpidon puuttuessa. Minua eniten koskettanut kohta kirjassa oli perheen rakkaan koiran lopetuttaminen rahapulan vuoksi. Se teki todella surulliseksi. Täytyy muuttaa aiempaa toteamustani. Kirja onnistuu myös itkettämään.

Näin jälkikäteen tuntuu hämmästyttävältä, että Ilonen talo koostuu vain 148 sivusta. Noihin sivuihin mahtuu niin paljon. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!