tiistai 8. toukokuuta 2012

30 days of books: lempikirjasarjani paras kirja

Kuva: Tammi
Hyvät lukijat! Tänään valitsin mielestäni parhaan osan Harry Pottereiden seitsenosaisesta kirjasarjasta. Siinäpä olikin pohtimista, sillä useampikin osista oli suorastaan kutkuttavan koukuttava. Parhaaksi valikoitui kuitenkin osista ensimmäinen, Harry Potter ja viisasten kivi. Se kun onnistui tartuttamaan minuun, fantasiakirjallisuudesta aiemmin lähestulkoon allergisia reaktiotia saaneeseen lukijaan, sellaisen Potter-kuumeen ettei paremmasta väliä.

Tässä lyhyesti kirjan juonesta. Kirjan päähenkilö on Harry Potter, joka on menettänyt vanhempansa traagisesti jo vauvaikäisenä. Hän asuu ilkeiden sukulaistensa luona kaltoinkohdeltuna ja ajattelee olevansa tavallinen, keskivertoa epäonnisempi, poika. Saadessaan kutsun Tylypahkan velhokouluun Harrylle selviää yllättäin uskomaton asia. Hän on velho! Siitä alkaa uskomaton seikkailu. Harry tutustuu muihin velhokoululaisiin ja ystävystyy Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa. Oppilaista Draco Malfoy puolestaan pyrkii tekemään mahdollisimman paljon kiusaa Harrylle ystävineen.

Harry paneutuu Tylypahkan velhokoulussa uusiin ja varsin mielenkiintoisiin kouluaineisiin kuten taikajuomien valmistukseen ja pimeydenvoimilta suojautumiseen. Jälkimmäinen kouluaine tuleekin Harrylle tarpeeseen hänen saadessaan selville vanhempiensa kuolleen pahan velhon Voldemortin taiasta, ja Harrynkin päätyessä hengenvaaralliseen seikkailuun yrittäessään estää Voldemortin nousun uudelleen valtaan...

Vaikka kirjaa yrittäisi kuinka kuvailla ja hehkuttaa, ei kirjan tunnelmaa pysty kunnolla luonnehtimaan. Tämä kirja pitää lukea itse ymmärtääkseen, mistä Harry Potter-maniassa oikein on kyse. Harry Potterit kirjoittanutta J. K. Rowlingia on Wikipedian mukaan verrattu jopa muinaiseen tarinankertojaan Homerokseen. Harry Potterit ovat vaikuttaneet positiivisesti lasten ja nuorten lukemiseen. Hienoa on, että näiden suosittujen kirjojen ansiosta nekin lapset, jotka eivät ole aiemmin innostuneet lukemisesta, ovat löytäneet tiensä kirjallisuuden pariin.

2 kommenttia:

  1. H.P. ja Viisasten kivi vei minutkin mukanaan ja sai kiinnostumaan fantasiasta :) Ja kirja(sarja)n ideaa on tosiaan vaikea kuvata. Minä en innostunut lukemaan kirjoja kuvauksen perusteella vaan ihan puhtaasti uteliaisuudesta, kun mm. sukulaispojatkin olivat Potter-manian kynsissä ;)

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos viestistäsi! Tuntui hieman hölmöltä kirjoittaa kirjasta, jota ei oikein pysty kuvailemaan. Nämä kirjat täytyy tsekata itse. Rowling on kyllä hieno tarinanakertoja, ei voi muuta sanoa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!