lauantai 12. toukokuuta 2012

30 days of books: kirja, joka tekee minut iloiseksi

Kuva: Otava
Hyvät lukijat! Vuonna 2002 julkaistu Anja Snellmanin Äiti ja koira on ehdottomasti yksi hyvän mielen kirjoistani. Vaikka olen lukenut kirjan jo vuosia sitten, sen muisteleminen kirvoittaa yhä hymynkareen suupieleeni. Suurin osa Snellmanin kirjoista kallistuu vakavampiin sävyihin, joten oli ilo piipahtaa iloisemmallakin puolella. Jos kirjaa haluaisi verrata johonkin, tulee mieleeni ensimmäisenä Paul Austerin Sattumuksia Brooklynissa. Molemmissa päähenkilöiden lähtökohdat ovat heikohkot, mutta toivo voittaa. Ja se on ihanaa!

Äiti ja koira kertoo avioparista, Ahti ja Meeri Bergmanista, jotka päätyvät, ainakin Meerin mielestä, yllättäin avioeroon. Lapset ovat jo aikuistuneet, ja Ahti löytää uuden onnen selvästi nuoremmasta assistentistaan. Toivottoman tuntuisessa tilanteessaan Meeri alkaa ulkoiluttaa pientä koiraa terapiamielessä ja löytää itsensä lopulta huimasta seikkailusta ja aivan uudenlaisesta elämästä. Ja todistaa samalla, että onni kuuluu myös keski-ikäisille naisille!

Kirja tuo onnistuneesti esille yhteiskunnassamme vallitsevan nuoruuden ihannoinnin ja vanhenemisen pelon. Ja onnistuneesti se myös meitä pelokkaita rauhoittelee huumori apuvälineenään, mutta silti pelkomme vakasti ottaen. Kirja on aiheeltaan tärkeä, mutta onnistuu samalla viihdyttämään ja tekemään lukijansa iloiseksi. Niin iloiseksi.

6 kommenttia:

 1. Mulla on tuo kirja hyllyssä, mutta en ole lukenut sitä! Nyt laitan sen heti lukulistalle - kirjoitit siitä niin mukavasti. Olen ollut aiemmin Snellmaniin pettynyt, siksi ehkä Äiti ja koira on jäänyt pölyyntymään hyllyn nurkalle.
  Parvekejumalista pidin oikein kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä lukea! Minulla on lukulistalla puolestaan Parvekejumalat ja kommenttisi ansiosta odotan sen lukemista nyt aiempaa enemmän (minullekin jotkut Snellmanin teokset maistuu ja jotkut eivät). :)

   Poista
 2. Hei pihi nainen, blogissani olisi sinulle haaste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos haasteesta! Täytyypä osallistua :)

   Poista
 3. Aah, minä muistan tästä kirjasta vain sen, että tykkäsin kovasti. En mitään muuta! On siis hyvä hetki uudistaa lukukokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin tekisi kovasti mieli lukea tämä uudestaan. Hyviä kirjoja on vain niin paljon, että porhallan aina kohti uusia elämyksiä. Jos tietää jonkun joka kärsii ikäkriisistä, niin kannattaa suositella tätä kirjaa. Helpottaa varmasti! :)

   Ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi Roz! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!