Janet G. Woititzin käytännön apua tarjoava Irti noidankehästä - alkoholistien aikuiset lapset


Janet G. Woititz: Irti noidankehästä; alkoholistien aikuiset lapset
Kustantaja: Kirjapaja, 1989
Alkuteos: Adult Children of Alcoholics, 1983
Sivuja: 182
Pisteet: 4.5/5

Hyvät lukijat! Tuttavan kirjahyllyn siivoaminen on mielenkiintoista puuhaa, ja usein lainaan lähteekin kasvattavia teoksia joihin ei olisi välttämättä muuten tullut törmättyä. Juuri tällainen teos on Janet G. Woititzin Irti noidankehästä.

Irti noidankehästä käsittelee kohta kohdalta ongelmia joihin alkoholistiperheessä kasvaneet lapset aikuistuttuaan voivat törmätä. Kirja on äärimmäisen selkeä ja johdonmukainen, muttei missään tapauksessa tylsä. Kirjan ensimmäisessä puoliskossa esitetyt ongelmat ja toisessa jaksossa niihin ehdotetut ratkaisumallit nimittäin käsitellään aitojen esimerkkitapausten avulla. Janet G. Woititz on työskennellyt pitkään alkoholistien aikuisten lasten terapiatyön parissa, ja kirja onkin kirjoitettu pitkälti hänen tekemiensä havaintojen perusteella.

Kirjasta havahtuu huomaamaan, että alkoholistien aikuisten lasten turvaton ja ristiriitaisia signaaleja sisältänyt lapsuus vaikuttaa merkittävästi heidän elämäänsä vielä aikuisenakin. Ja kuten Woititz toteaa, nämä ongelmat eivät katoa minnekään ajan kuluessa. Kirja on mielestäni mainio askel alkoholistien aikuisille lapsille, jotka ovat alkaneet pohtia lapsuuttaan ja nykyisyyttään ja jotka haluavat ja tarvitsevat muutosta elämäänsä. Muutamassa kohtaa Woititzin tekstistä kuultaa läpi hienoinen konservatiivisuus sekä mielestäni liiallinen synkkyys (sain kirjasta kuvan, että alkoholistin aikuinen lapsi joko alkoholisoituu itse tai menee alkoholistin kanssa naimisiin), mutta jollei näiden anna häiritä, kirja on erinomainen. Tässä ote, jossa luetellaan ongelmat, joista alkoholistien aikuiset lapset mahdollisesti kärsivät ja joiden käsittelyyn kirja keskittyy:

"On tiettyjä yhteisiä piirteitä, jotka tavalla tai toisella ilmenevät lähes jokaisen kokoontumisen yhteydessä. Nämä huomiot ovat huolellisen tutkimisen ja keskustelun arvoisia.

1. Alkoholistien aikuisten lasten käsitys normaalista käyttäytymisestä perustuu arvauksiin.

2. Alkoholistien aikuisten lasten on vaikea toteuttaa jokin suunnitelma alusta loppuun saakka.

3. Alkoholistien aikuiset lapset valehtelevat silloinkin, kun olisi aivan yhtä helppoa puhua totta.

4. Alkoholistien aikuiset lapset arvostelevat itseään armottomasti.

5. Alkoholistien aikuisten lasten on vaikea pitää hauskaa.

6. Alkoholistien aikuiset lapset suhtautuvat itseensä hyvin vakavasti.

7. Alkoholistien aikuisilla lapsilla on vaikeuksia läheisissä ihmissuhteissaan.

8. Alkoholistien aikuiset lapset reagoivat kohtuuttoman voimakkaasti muutoksiin, joille eivät voi mitään.

9. Alkoholistien aikuiset lapset hakevat alituisesti hyväksyntää ja tunnustusta.

10. Alkoholistien aikuiset lapset tuntevat tavallisesti olevansa erilaisia kuin muut ihmiset.

11. Alkoholistien aikuiset lapset ovat erityisen vastuuntuntoisia tai erityisen vastuuttomia.

12. Alkoholistien aikuiset lapset ovat äärimmäisen lojaaleja silloinkin kun on ilmiselvää, että lojaalisuus ei ole paikallaan.

13. Alkoholistien aikuiset lapset ovat impulsiivisia. He ovat taipuvaisia takertumaan johonkin toimintamalliin harkitsematta vakavasti vaihtoehtoisia käyttäytymistapoja tai mahdollisia seurauksia. Tämä impulsiivisuus johtaa hämmennykseen, itseinhoon ja elämäntilanteen hallinnan menettämiseen. Lisäksi kohtuuttoman paljon heidän tarmoaan menee sotkujen selvittelemiseen."

Suosittelen! Kirja löytyy kirjastoista ainakin pääkaupunkiseudulla.

Kommentit

  1. Kiitos tästä, pistän tämän heti kirjastosta varaukseen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Susa kommentista, mieluisampaa palautetta ei kirjoista bloggaava voi saada :)

    VastaaPoista
  3. Sain tämän kirjastosta eilen ja olen lueskellut jo aika paljon. Sivut ovat ihan hiirenkorvilla :) En tosin tiedä, "tuonko" sitä blogiini, sillä on jotenkin niin henkilökohtainen lukukokemus.

    VastaaPoista
  4. Hei, mukava kuulla ettei kirja ollut pettymys :) Pyrin pitämään "kirja-arvioni" tässä tapauksessa yleisellä tasolla aivan samasta syystä. Tärkeä kirja vaikkakin kirjaa saa ja pitääkin kyseenalaistaa. AAL-ryhmissä käyvät saisivat tästä kirjasta varmasti aikaan hyvinkin hedelmällisen keskustelun.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit