maanantai 5. joulukuuta 2011

Leffa kirjastosta: Capitalism: A Love Story

Capitalism: A Love Story
Käsikirjoitus: Michael Moore
Ohjaus: Michael Moore
Ilmestymisvuosi: 2009
Ikäraja: K7
Kesto: 127 min.
Tyylilaji: Dokumentti
Pääosassa: Michael Moore
Oma arvio: ****

Hei! Taas vuorossa katsaus osastoon mieheni valitsemia kirjastotuotteita. En ollut hirveän innostunut tästä leffavalinnasta, välillä kun Michael Mooren dokumentit sortuvat mustavalkoisuuteen. Niin tälläkin kertaa mutta silti Capitalism: A Love Story on erinomainen dokumentti!

Dokumentti pureutuu Yhdysvaltojen suureen rakkauteen kapitalismiin. Amerikkalaiset ovat aina eläneet siinä uskossa, että kaikilla on sama mahdollisuus rikastumiseen. 2000-luvun lopun finanssikriisistä lähtien on tavalliselle työntekijälle alkanut vihdoin valjeta, että heidän ainoa mahdollisuutensa on köyhtyä lisää.

Dokumentti paljastaa ketkä kapitalismia pyörittävät ja siitä hyötyvät. Isot yritykset. Ja kun useat poliitikoista ovat olleet aiemmin suuryrityksien palveluksessa, on selvää kenen etuja poliitikot ajavat. Suuryritysten. Työntekijä, tavallinen amerikkalainen, on vain numero koneella. Jokin joka imetään kuiviin ja heitetään pois.

Michael Moore heittää lopuksi ilmaan hyviä kysymyksiä. Miksi kohtuus ei riitä? Miksi hirvittävä ahneus? Kuka tarvitsee 10 miljoonien omaisuuden? Michael Moore ennustaa, että tämä meno ei voi jatkua. Pieni prosentti amerikkalaisista omistaa suurimman osan kaikesta omaisuudesta ja johtaa politiikkaa omaksi edukseen. Vastarinta on alkamassa. Vihdoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!