sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kiasman ARS 11: Afrikka!


Huhhahhei ja rommia pullo! Kipaisin eilen punaisissa saappaissani (ei liity juttuun mitenkään) Kiasmassa katsomassa, kuulemassa ja tuntemassa ARS 11 näyttelyn. ARS 11 oli mojova Afrikka-kokemus!

ARS 11 kertoo nykytaiteen keinoin elämästä Afrikassa suurine iloineen mutta myös suurine ongelmineen. Näyttelyn taiteilijat ovat pääosin afrikkalaisia, mutta mukana on myös taiteilijoita muilta mantereilta. Hekin kertovat tarinansa Afrikasta. Näyttelyssä käsitellään useita Afrikassa yhä voimakkaasti tabuina pidettyjä asioita kuten homoseksuaalisuutta ja AIDS-epidemiaa.

Myös pakolaisuus ja Afrikan ympäristöongelmat tulevat lähemmäksi, kun aihetta käsitellään yksilön näkökulmasta. Kapkaupungin kaatopaikoilla myrkkysavujen keskellä asustavat nuoret miehet saavat todella pohtimaan, mitä hittoa oikein teemme, kun lykkäämme jätteemme Afrikkaan. Tai kun seuraa pakolaisen useita kuukausia kestävää matkaa Saharan autiomaan halki kohti jossain kaukana siintävää tulevaisuutta kohti. Usein on liiankin helppo vain kääntää lehden sivua näistä asioista lukiessa. ARS 11 pysäyttää. Mutta myös hymyilyttää. Arki on arkea ja rakkaus yhtä ihanaa joka mantereella.

Kierreltyäni kaikki kerrokset ja löytäessäni itseni viidennen kerroksen viimeisestä huoneesta tajusin sen. Afrikan mantereella painitaan loppujen lopuksi ihan samojen asioiden kanssa kuin meilläkin. Myös kulutusmentaliteetti on saavuttanut ennen mielenrauhastaan tunnetut afrikkalaiset. Sielläkin ihmisillä alkaa olla kiire. Harmi.

Mutta nyt on kiire näkemään ARS 11! Näyttely on avoinna enää 27.11.2011 asti. Menkää ihmiset ihmeessä, menkää. Ette kadu tässä näyttelyssä vierailua. Pihi nainenkin satsasi ostamalla aikuisen normaalilipun 10 eurolla. Ja jos kerää kolmen kimpan perjantaisin klo 17-21 välisenä aikana, sisään pääsee kolme kahden hinnalla. Juoskaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!