sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Neil Hardwick: Hullun lailla

Neil Hardwick: Hullun lailla
Alkuteos: Suomennettu käsikirjoituksesta I'm still here- an sunsuccesful suicide note
Kustantaja: Otava, 1999
Sivuja: 174
Pisteet: 4/5

Hyvät lukijat! Päädyin jälleen pyörimään kirjaston elämäkertatelineen luo kuin kissa kuuman puuron ympärillä. Tarkoituksenanihan ei ole lukea pelkästään elämäkertoja, mutta miten ne osaavatkin olla välillä niin mielenkiintoisia! Neil Hardwickin Hullun lailla on yksi mielenkiintoisimmista. Kertomus hauskuuttamisestaan kuuluisan käsikirjoittajan ja ohjaajan matkasta masennuksen mustaan maahan.

Alunperin teksti oli Hardwickin mukaan tarkoitettu pelkästään hänen psykiatrinsa silmille, mutta pienellä sensuroinnilla käsikirjoituksesta kuoriutuikin ihan oikea kirja. Teksti on paikoin pomppivaa, hieman epäjärjestyksessä ja samoihin tapahtumiin palaavaa, mutta rehellisyydessään ja aiheen merkittävyydessä mitattuna hienoa.

Masennuksen taustalla Hardwickilla oli monen vuoden hillitön työputki, joka sisälsi myös monia epäonnistumisia. Uran takaiskut yhdistettynä parisuhteen epäonnistumiseen veivät miehen kuilun partaalle ja siitä suoraan romahdukseen. Romahdus vei mieheltä muistin, huumorintajun, unen, ruokahalun, työn ja ystävät.

Hardwick analysoi kirjassa tarkasti masennukseen johtaneita syitä ja kirjan avulla todella ymmärtää masennuksen olevan aivojen kemiallisen sekasorron tulosta. Hardwick korostaakin masennuksen olevan sairaus sairauksien joukossa. Toipuminen on hidasta joten sormia napsauttamalla tai viikon etelänmatkalla sairautta ei yhtäkkiä voiteta. Erinomainen kirja etenkin masennuksen kanssa kamppaileville sekä heidän läheisilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!