sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Leffa kirjastosta: Kielletty hedelmä

Kielletty hedelmä
Käsikirjoitus: Aleksi Bardy
Ohjaus: Dome Karukoski
Ilmestymisvuosi: 2009
Ikäraja: K11
Kesto: 98 min.
Tyylilaji: Draama
Pääosissa: Marjut Maristo, Amanda Pilke, Joel Mäkinen
Oma arvio****Hei kaikki! Taas löytyi ilmaista viihdettä kirjastosta mukaan. Kotimainen Kielletty hedelmä-leffa kiinnosti ilmestyttyään kovasti, mutta jäi aikanaan katsomatta. Onneksi huomasin leffan kirjastossa ja vein kotiin. 


Kielletty hedelmä ei DVD:n kansitietojensa takia liiemmin houkuttele. Kannen kuva aikaansaa mielikuvan kepeästä hömppäleffasta ja kotelon takana mainostetaan elokuvaa draamakomediana. Komedia Kielletty hedelmä ei todellakaan ole. Onneksi!


Kielletty hedelmä kertoo kahdesta 18-vuotiaasta vanhoillislestadiolaisesta maalaistytöstä Raakelista (Marjut Maristo) ja Mariasta (Amanda Pilke). Tytöt elävät vanhoillislestadiolaisessa yhteisössään useiden rajoitusten ympäröiminä. Rytmimusiikki, elokuvat, alkoholi, televisio ja esiaviollinen seksi ovat tiukasti kielletty. Kielletty alkaa kuitenkin palavasti houkuttaa ja tytöt hyppäävät bussin kyytiin kohti houkutusten Helsinkiä. 


Kielletty hedelmä kuvaa mielestäni realistisesti elämää uskonnollisessa lahkossa ja nuorten kapinointia. Hetkittäin elokuvaa katsoessa pelottaa elokuvan sortuvan liaalliseen mustavalkoisuuteen. Sortuminen olisi helppoa, mutta onneksi käsikirjoittaja  Aleksi Bardy on pitänyt tarinan uskottavana ja antaa katsojan ymmärtää, että mikään ei ole mustavalkoista. Niin uskossa kuin uskon ulkopuolella eläminen voi olla hyvää. Vaikkei hyväksyisi tiukkoja sääntöjä, ei uskoa myöskään silti tarvitse kokonaan hylätä.


Nuoret näyttelijät tekevät roolihahmoistaan suloisia ja elokuvaa katsoo sydän syrjällään toivoen ettei tytöille käy pahasti. Myös Raakelin ihastusta helsinkiläistä Tonia esittävä Joel Mäkinen tekee leffassa sympaattisen roolin. Suosittelen ehdottomasti lainaamaan leffan vaikka kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!