perjantai 6. toukokuuta 2011

Michael Cunningham: Tunnit

Rakkaat lukijat! Kirjojen saralla vuorossa oli Michael Cunninghamin kirja Tunnit vuodelta 1998. Kirja ja sen pohjalta tehty elokuva ovat olleet jo pitkään luku-ja katsomislistallani, mutta ne ovat aina jostain syystä jääneet muiden jalkoihin. Kun lukupiirissä tuli käsiteltäväksi Virginia Woolf, oli luonnollista lukea Tunnit, joka osaltaan kertoo Woolfin tarinaa.

Tunnit kertoo kolmen naisen tarinan yhden päivän ajalta. Ensimmäinen naisista on ahdistunut Virginia Woolf, joka elää vuotta 1923 kirjoittaen kirjaa ja peläten mielenterveytensä jälleen horjuvan ja kirjoittamiskykynsä vaarantuvan lopullisesti. Toinen nainen on Laura Brown, joka elää omaan makuunsa liiankin rauhallista kotirouvan elämää Los Angelesissa vuonna 1949 ja yrittää tasapainotella perheensä ja vapaudenkaipuunsa kanssa. Kolmas nainen on jo keski-iän ylittänyt Clarissa Vaughan, joka elää New Yorkissa naiskumppaninsa kera 1900-luvun lopulla pohtien tehtyjä elämänvalintojaan ja järjestäen aidsiin sairastuneelle Richard-ystävälleen juhlia taidepalkinnon saamisen johdosta.

Kolme naista, kolme mielenkiintoista tarinaa. Nautinnollista ja rauhallista luettavaa vaikka tarinoiden sisältö ei olekaan kevyimmästä päästä. Kantavina ajatuksina kaikkien naisten tarinoissa löytyy naisen asema, vapaus ja sen puute, toiveet ja niiden toteutumattomuus. Keltaiset ruusut yhdistävät tarinoita ja lopussa yhdistyvät myös naisten kohtalot lopullisesti ja dramaattisesti. Suosittelen lämpimästi ja suuntaan itse seuraavaksi kirjan filmatisoinnin äärelle.

                                                                      ****

2 kommenttia:

  1. Tärkeä kirja, jonka luin jo ennen blogiani. Tästä päädyin sitten elokuvaan, joka piti tietysti myös ostaa sekä löysin elämäni sielukirjan Virginia Woolfin Mrs. Dallowayn.

    VastaaPoista
  2. Mrs. Dalloway täytyy kyllä ehdottomasti lukea ja Tunnit-elokuva vihdoin katsoa. Paljon mielenkiintoista siis edessä :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!