sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Lukupiknik toimii!

Hei! Perheemme on vallannut aivan uudenlainen lukuinnostus. Huomasin nimittäin, että lapsillekin kirjat maittavat erityisen hyvin ulkoilmassa. Piknikreppumme onkin nykyään pullollaan kirjoja. Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasarja on ollut alkukesän suosikkimme. 


Myös lautapelien pelaaminen on tuntunut hauskemmalta ulkosalla. Rings Up -peli meinasi unohtua kotona kaapin perukoille, mutta puistopelinä se on jälleen suosionsa huipulla. Pelaajat pysyvät vetreänä yrittäessään laittaa rinkulat oikeaan värijärjestykseen mahdollisimman nopeasti.

Lukupiknikin varusteet

- piknikhuopa
- kirjoja (lyhyet kirjat ovat hauskoja ulkona nautittavaksi, niitä napsii välipaloiksi leikin lomassa)
- eväät
- lautapeli vaihteluksi
- aurinkorasvaa, aurinkolasit ja hattu 

Richard Bach
Lokki Joonatan (Gummerus 2015)
Alkuteos Jonathan Livingston Seagull ilmestyi vuonna 1970
Valokuvat Russell Munson
Suomentanut Jaana Kapari-Jatta
125 sivua

Omakin lukujumitukseni haihtui lukupiknik-harrastuksen myötä. Richard Bachin Lokki Joonatan suorastaan lensi silmieni alla. Paljon kehuja kerännyt teos ei valitettavasti ollut teekupposeni, vaikka sen nopeasti ahmaisinkin. Kirjan teemoja ovat omien rajojen kokeilu ja unelmien tavoittelu muiden mielipiteistä välittämättä. Hienoista ajatuksista huolimatta kirja tuntui makuuni aivan liian siirappiselta. Nuorempana olisin todennäköisesti pitänyt lukemastani enemmän. 

Rivien välistä pilkahteli kuitenkin kiinnostavaa kritiikkiä uskontoja kohtaan. Lokki Joonatanista muodostuu uskonnollista johtajaa muistuttava hahmo. Joonatan kannustaa kanssalokkejaan etsimään elämälleen syvempää merkitystä lentämällä kovempaa ja korkeammalla kuin koskaan aikaisemmin. Hänen seuraajansa kuitenkin unohtavat opit nopeasti ja lakkaavat harjoittelemasta. He rakentavat hienoja muistomerkkejä Lokki Joonatanille mutta eivät elä kuten hän opetti. 

"Arvoisa lokki Fletcher, oliko pyhällä lokki Joonatanilla harmaat vai kullanväriset silmät?" Kysyjä oli harmaasilmäinen lintu ja odotti epätoivoisesti juuri tiettyä vastausta.
"En minä tiedä! Unohtakaa sen silmät! Sillä oli... punaiset silmät! Miten sillä voisi olla mitään väliä? Se tuli kertomaan meille, että me osaamme lentää, jos vain havahdumme ja lakkaamme seisoskelemasta rannoilla juttelemassa jonkun silmien väristä!"

Helmet-lukuhaasteen kohta 41. Kirjan kannessa on eläin. 

30 kommenttia:

 1. Lukupiknik kuulostaa juuri ihanalta ajanvietteeltä kesäpäivään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoisella säällä mitä parasta ajanvietettä. :) Sadepäivän varalle olemme suunnitelleet Päivälehden museon Viisi ihmeellistä aarretta -näyttelyä. Se on vielä tsekkaamatta. :)

   Poista
 2. Lukupiknik on yksi hienoimpia tapoja viettää aikaa! Nimimerkillä "vuosien kokemuksella";)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukupiknik on rentouttavaa puuhaa, ja myös yllättävän tehokasta! Toista lasta on saanut houkutella kirjojen ääreen, mutta ulkona lukeminen onkin ihan eri tavalla kiinnostavaa. Lähikirjaston valikoima on kohta koluttu hänenkin kanssaan. :)

   Poista
 3. Lukupiknik on loistava idea, nappaamme käyttöön! Lapsetkin- kuten myös me kypsemmät persoonat- tykkäävät muutenkin luontoretkistä tietenkin eväineen päivineen ja se on hauskaa vaihtelua näin kesäloma-aikaan kaikille.
  Kiitos myös Päivälehden museon vinkistä, jääpi muistiin kesälomalaisten sadepäiväin varalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kiva kuulla, mukavaa lukuretkeilyä! :) Ja Päivälehden museo on tosiaan mainio sadepäivän ilmaiskohde (auki joka päivä klo 11-17, juhannusta lukuunottamatta). Siellä on viihdytty joka kerta. :)

   Poista
  2. Iso kiitos vielä lisätiedoista, etenkin kun tulevan viikonlopun sääennuste ei ulkoilukeleillä hemmottele:)

   Poista
  3. Eipä kestä. :) Mukavaa museoreissua, jos suunta sinne käy. :)

   Poista
 4. Hauska idea, tuota täytyy kokeilla :) Eräässä koulussa on vakava homeongelma, joten se pantiin nyt keväällä kiinni kokonaan ja kaikki opetus tapahtui ulkona. Kyllä lapset olivat riemuissaan. Vaatii myös opelta kekseliäisyyttä ;) Oppilaillahan sitä kekseliäisyyttä on vaikka kuinka paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! :) Kommentistasi tuli mieleen, että kauniilla säällä lukupiknik voisi innostaa lukemisen pariin myös koulussa. Voisikohan kouluissa kokeilla vaikka lukupiknik-välituntia? Riemu repeäisi varmasti ainakin siitä, jos äidinkielen tunti vietettäisiin säännöllisesti ulkona lueskellen ja eväitä nautiskellen. Lukemiseen voisi kehittyä siihen aiemmin nihkeästi suhtautuneiden keskuudessa aivan uudenlainen positiivinen suhde. Joskus yllättävän pienet jutut voivat herättää lukuinnostuksen. :)

   Poista
 5. Ihana lukupiknik! Vielä kun säät olisivat vähän suosiollisemmat piknikille.. Tuota Rings Up -peliä en tiedäkään, vaikka paljon pojan kanssa pelaamme. Vaikuttaa juurikin sopivalta pelattavaksi reissuilla. Asumme Kaivopuiston vieressä ja olemme pojan kanssa harrastaneet paljon puistopiknikkiä ja käyneet joskus iltapalallakin puistossa. Viime kesänä pojalla oli yleensä Tintti-kirjoja tai Aku Ankan taskukirjoja mukana. Puistossa on myös pari kesää toiminut piste, josta voi lainata ulko- ja lautapelejä. Se on aika hauska idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan suosiollisempaa säätä, tänään jäi lukupiknik tihkusateen vuoksi vain haaveeksi. Onneksi voi sentään täydentää lukupakkia kirjastoretken merkeissä. :) Koffin puistossakin on ollut kesäisin lainauspiste, mistä saa käydä nappaamassa hauskaa puuhaa. Pitääpä käydä Kaivopuiston tarjontakin testaamassa. Mukavia puistoretkiä toivotellen. :)

   Poista
 6. Lukupiknik on hieno idea. Ilokseni katselen kirjastossa käydessäni äitejä lapsineen, joilla on hurjat kirjapinot! Toivotaan kesäkelejä, voisin itse soveltaa ideaa pihalla / terassilla lukemiseen... Lokki Joonatania en ole lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lastenkirjojen lainausmäärät ovat olleet pääkaupunkiseudulla hurjassa nousussa. Mahtavaa, ettei kirjaa niin vain unohdeta. :) Ulkona lukemista kannattaa kokeilla erityisesti, jos lukujumi vaivaa. Ulkona on tuntunut helpommalta keskittyä lukemiseen. Siellä eivät ole kodin härpäkkeet häiritsemässä.

   Poista
 7. Kiva idea tuo lukupiknik! Minäkin lueskelin tänään ulkosalla, mutta ilman eväitä. Auringonpaiste, puistonpenkki ja Anni Swanin Iiris rukka -olivat oikein mukava yhdistelmä. Harvinaista herkkua tänä vuonna. :)

  Lokki Joonatanin olen muistaakseni lukenut kouluaikoina "pakollisena" kirjana. En muista kirjasta juuri muuta kuin kannen ja valokuvat, mutta ainakaan kirjasta ei tullut suosikkiani. Onkohan kirjasta tullut uusi suomennos? Epäilen, ettei kouluaikana lukemani kirja ollut Kapari-Jatan kääntämä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseessä on tosiaan tuore suomennos vuodelta 2015. :) Teokseen on myös tullut merkittävänä lisäyksenä neljäs kappale. Bach kirjoitti lisäyksen jo 70-luvulla mutta unohti sen pölyttymään pöytälaatikkoonsa. Itselleni neljäs kappale oli kirjan parasta antia (havaitsin rivien välistä uskonnon ulkokultaisuuden kritisoimista), joten ehdottomasti hyvä lisä. Klassikkokin voi siis näemmä vuosikymmenten varrella muuttua merkittävästi.

   Poista
 8. Kokemukseni Lokki Joonatanista on aivan sama kuin sinulla. Ei tullut maineikkaasta kirjasta minun suosikkiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohdullista, että on muitakin, joita Lokki Joonatan ei ole sykähdyttänyt. Joku kehui tätä vuosia sitten ja vihdoinkin muistin tämän lukea. Ei kuitenkaan ollut oikeastaan ollenkaan ns. minun kirjani.

   Poista
 9. Olen lukenut Lokki Joonatanin joskus aika nuorena. Muistelen, etten siitä isommin vaikuttunut, vaikka se oli silloin jonkinlainen "must". Mutta se on siis käännetty uudelleen ja sitä luetaan edelleen, joten ilmiselvästi se jonkinlainen klassikko on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansiliepeessä kerrottiin kyseessä olevan jo 39. painos. Lokki Joonatan porskuttaa siis vuosikymmenestä toiseen. Ehkä tätä voisi suositella nuorille, joilla elämän tuulet ja tuiverrukset ovat vielä edessä.

   Poista
 10. Hauska idea tuo lukupiknik! Meillä keskimmäinen lapsi tykkäsi viime kesänä viedä kasan kirjoja ulos telttaan ja lueskella niitä siellä (jopa yksin joskus), välillä pötkötellä ja lepäillä ja sitten taas kutsua minut lukemaan. Lautapelien pelaaminen taitaa vaatia kyllä aika tuulettoman sään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuteltta on myös hauska idea! :) Eilen tuulenpuuskat todellakin vaikeuttivat ulkona pelailua. Eväspapereitakin saimme jahdata ihan kunnolla. Onneksi kirjat eivät sentään lähteneet karkuteille. :)

   Poista
 11. Lukupiknik kirjojen ja lautapelien kanssa on kyllä ihan mahti-idea. Nyt kun vielä säätkin ovat suotuisat, täytyy tätä ehdottomasti kokeilla. Meillä on Trivial Pursuit -innostus päällä muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taytyypa etsia itsekin Trivial Pursuit. Hyva muistutus, ei ole nimittain tullut pelailtua kyseista pelia vahaan aikaan.

   Poista
 12. Lukupiknik kuulostaa oikein hyvältä. Toivottavasti sen säät mahdollisimman pian sallivat. Lukupiknik kohmeessa ei meinaan kuullostaa ollenkaan houkuttelevalta. :D

  En ole lukenut Lokki Joonatania, kun mulla on just kuvaamasi kaltainen siirappiennakkotunnelma tästä kirjasta. Edustaa osastoa, jolle olen allerginen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa ei tosiaan talla hetkella houkuttele piknikille. Toivotaan pikaista muutosta!

   En tiennyt etukateen mitaan Lokki Joonatanista, joten lahdin rohkeasti tekstin pariin. Kirjan kansi antoi kylla viitetta sisallosta. En muista missa tormasin kehuihin, pitkaan olen kuitenkin teoksen aikonut lukea. Tunsin itseni suorastaan kyyniseksi tarinan parissa. Nuorempana olisi saattanut maistua eri tavalla.

   Poista
 13. Lukupiknik vaikuttaa oikein oivalliselta ohjelmanumerolta. Tosin en muista, milloin olisin ollut piknikillä, piknik-korikin lautasineen on virunut varastossa käyttämättömnä vuosia. Ehkäpä kokeilemme tänä kesänä edes kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan suosiollisia saita piknikin harrastamiseen! Sain kymmenisen vuotta sitten setani perintona katevan piknikrepun, joka aukeaa huovaksi. Mukava tapa kuljettaa myos rakkaan sedan muistoa mukana.

   Poista
 14. Kiva idea lasten kanssa! Tulee itselleni muistoja mieleen, ei lapsuudesta mutta nuoruudesta, kun kesäisin oli ystävän kanssa tapana juurikin ottaa mukaan syötävää ja vinkkupullo ja mennä ottamaan aurinkoa ja lukemaan kirjoja ja lehtiä siinä samalla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisia muistoja herasi itsellekin. Asuin nuorempana muutaman kesan Porissa ja siella tuli usein retkeiltya lukemisen merkeissa ystavan kanssa. Kirjurinluodolla oli tunnelmaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!