tiistai 31. maaliskuuta 2015

Valloittava Kirjavan Kissan luontoretkiLotta Kujanpää: Kirjavan Kissan luontoretki
Kuvitus: Ilma-Sofia Kuismanen
Kustantaja: Maahenki, 2015
Sivuja: 53
Goodreads-tähdet: ★ really liked it
(Kirja saatu kustantamosta)

Hei! Sää on viileä mutta onneksi laadukas lastenkirjallisuus lämmittää. Yhdeksi tämänhetkiseksi suosikiksemme on sillä saralla noussut Lotta Kujanpään riimittelemä ja Ilma-Sofia Kuismasen kuvittama Kirjavan Kissan luontoretki-lorukirja. On yleensä todella hankalaa löytää iltasatukirjaksi lastenkirja, joka iskisi niin 4- kuin 9-vuotiaaseen, ja jota myös me vanhemmat lukisimme mielellämme. Kirjavan kissan luontoretki onnistui kuitenkin hurmaamaan koko perheemme. Kuvitus on värikästä ja vitsikästä, mikä herätti lapsissamme hihityksiä heti alkumetreillä.
Kujanpään riimit napsahtelevat nokkelasti paikoilleen ja kuljettavat lukijat metsän siimekseen eri eläinlajien pariin. Matkalla tavataan muun muassa kiukkuinen kettu, parisuhdeneuvoja antava joutsen, kiinteistönvälittäjänä toimiva orava ja jopa taistelevat metsot. Loruista löytyy sopivasti räväkkyyttä ja eläinten aseman tutkailua.

Vähemmistövaltuutettu, rouva Norppa Lumous
toivoo, että tapahtuisi norppavallankumous.

"Oikeus elintilaan on puolueeni motto.
Kohtalomme ei olla voi kuin lauantainen lotto."

Yhdessä lorussa riimitellään puolestaan Lapin murteella, mikä oli varsin mieluisa kokemus. Murteilla loruttelua olisi kiva lukea enemmänkin.

"Mie Artturi olen, tässä perheeni näet
me tunnemme nämät pohjoisen mäet

Tuo vilkas kaveri on meijän vasa
pikkuinen poikamme nimeltään Masa...

...Ja serkkuni, arvaas, hän lentämään oppi
Joulupukkia kulettaa se poronkloppi."

Kirjan kieli on mukavan tuoretta ja kirjassa seikkaileva Kirjava Kissa ja hänen seurassaan kulkeva hiiri sympaattisia. Lapset nimesivät hiiren heti Mortiksi ja yhdeksi kivaksi puuhaksi tuli Mortin bongaaminen sivuilta. Kirjavan Kissan luontoretkeä on luettu meillä jo monta kertaa eikä kyllästymistä ole havaittavissa. Kirja tuntuu sopivan varsin laajalla skaalalla eri-ikäisille lapsille. Varmin kohderyhmä voisivat olla 3-6-vuotiaat. Loruttelemisiin!

2 kommenttia:

  1. Voih, hipelöin tuota kirjaa viikko sitten Akateemisessa, mutta ens illoin raaskinut ostaa. Näyttää kyllä todella mukavalta kirjalta, joka varmasti kiinnostaisi meidän omaakin poikaa mutta myös pikkukoululaisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja iski huumorillaan ja luontoaiheellaan meihin kuin häkä. Ja tämä on mielestäni myös todella kaunis kirja, silmä lepää kuvituksissa. Olin yllättynyt miten paljon tokaluokkalaisemmekin tästä kirjasta tykkää. Suosittelen! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!