torstai 26. helmikuuta 2015

Aikapankista apua arkeen ja juhlaan


Hei! Vuosi on taas vierähtänyt ja vanhimman lapsen synttärit jälleen kemuiltu. Aiemmin stressasin syntymäpäiviä melkoisesti, sillä koen erityisesti täytekakun valmistamisen haastavaksi. En vain tunnu omaavan lainkaan esteettistä silmää sillä saralla (kakkujani on tarjoiltu hyvin hämärässä valaistuksessa). Onneksi löytyy ihmisiä, jotka puolestaan rentoutuvat tällaisen puuhan parissa. Naapuriapua välittävä, pääkaupunkiseudulla toimiva Stadin Aikapankki tulikin onneksi tässäkin asiassa apuun.

Tällä kertaa lapsemme haaveena oli Minecraft-teemakakku ja jo aiemmin leipomuksistaan tuttu aikapankkilainen pyöräytti meille toiveen mukaisen kakun näppärästi. Ainekset olimme vieneet hänelle pari päivää aiemmin. Tilasimme häneltä myös herkullisen kasvispiirakan suolaiseksi tarjottavaksi. Kakun ja piirakan yhteishinnaksi muodostui kolme tovia (yksi tovi vastaa tunnin työtä).


Aikapankkeja löytyy melko kattavasti ympäri Suomen (lista aikapankeista täällä). Ne toimivat kätevästi netin kautta ja kullakin on oma verkkosivunsa, jonka kautta toisten aikapankkilaisten työtarjouksia on helppo selata (tuoreimpia Stadin Aikapankin tarjouksia voit tutkailla täällä). Uusimmat tarjoukset tulevat lisäksi säännöllisesti omaan sähköpostiin. Myös toviveloitukset tehdään sujuvasti netin kautta. Mukavaa on myös se, että naapuriapua pääsee "ostamaan" heti liityttyään. On suorastaan suositeltavaa, että aikapankin käyttäminen aloitetaan rohkeasti, jotta toiminta pyörii tehokkaasti. Tili saakin olla miinukselle jopa 50 tovia (eli 50 työtuntia).

Onneksi naapuriapua saa yhä antaa (aikapankissa saa siis tarjota apua, jota ei tee työkseen), sillä se on matalan kynnyksen keino saada ja tarjota apua. Olen muun muassa tehnyt uupuneelle joulusiivouksen, pessyt leikkauksesta toipuvan ikkunat, hoitanut matkalla olleen kissaa, osallistunut mökkitalkoisiin ja toiminut muuttoapuna.

Koska toiminnassa ei liiku raha, tuntuu, että ihminen niin vastaanottajana kuin työn tarjoajanakin tulee paremmin esille. Olemmekin saaneet aikapankin kautta arkea ja juhlaa helpottaneen avun lisäksi useamman hyvän ystävän perheemme elämään. Sukulaistemme asuessa kaukana aikapankin kautta syntynyt tukiverkosto on perheellemme hyvin merkittävä. Lapsillemme aikapankkitoiminta on ollut myös kasvatuksellinen kokemus, sillä "jokainen joka apua saa, sitä joskus osaa myös antaa". Lisää aikapankkiaiheisia postauksiani löytyy täältä.


10 kommenttia:

 1. Wau, tuo aikapankkihan on loistava, ikinä en ole aiemmin moisesta kuullut, tosin itse asun niin pienessä kaupungissa, että täällä ei sellaista ole tarjollakaan. Kaveriporukassa harrastamme tuota palveluiden vaihtoa kyllä ihan muuten vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosiaan mainio ja ollut meille joskus aivan pelastus (esim. kun olin kovasti kipeänä ja sain aikapankin kautta hoitoapua pienille lapsilleni). Samalla se on tuonut entistä enemmän sisältöä elämään (tavannut mukavia ihmisiä ja on mukava olla muillekin hyödyksi). Minun on aina ollut kovin hankala pyytää apua ystäviltä, joten aikapankki on toiminut siinäkin mielessä hyvin. Helpottaa avun pyytämistä ja antamista. :)

   Poista
 2. Hieno homma! Tällä systeemillä voi saada sellaisiakin palveluja, joita muuten ei voi oikein mistään ostaa. Kävin katsomassa listaa, toimintaa näyttää olevan täällä meillä Kouvolassakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkeinpä suurin osa on juuri tällaisia naapurillisia töitä, joita ei ole kovin paljon kaupallisesti tarjolla (esim. kukkien kastelu ja kissan hoitaminen matkojen aikana, koiran ulkoilutus, kirjan lukeminen tai keskusteluseura yksinäiselle vanhukselle, satunnainen kauppa-apu äkillisissä sairastumisissa jne.).

   Poista
 3. Kuulostaa hienolta! Ja Oulussakin tuo näyttää toimivan myös. Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen aikapankkeilua lämpimästi yli neljän vuoden kokemuksella. :)

   Poista
 4. Kiitos vinkistä - minä olen koko ajan luullut, että tämä Aikapankki toimii vain pääkaupunkiseudulla, mutta Turussakin näyttää olevan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja se on vielä bonusta, että kaikki aikapankit toimivat myös keskenään eli voit vaikka Turun aikapankin kautta "ostaa" majoituksen Helsingin aikapankkilaiselta (itse olen tehnyt ja lähettänyt esim. kissanleluja Jyväskylän aikapankkilaiselle). Tai vaikka ulkomaisesta aikapankista. Lämpimästi suosittelen aikapankkitoimintaa. Vähentää stressiä ainakin minun kohdallani monen asian suhteen. :)

   Poista
 5. Oho, enpä ollut kuullutkaan aikapankista ennen. Mainiolta kuulostaa. Ja onnea ysiveelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti aikapankkitoiminta laajenisi entisestään ja tulisi tunnetummaksi. Se on mielestäni tärkeää toimintaa myös yhteisöllisyyden kannalta. Kiitos ysiveemme puolesta onnittelusta. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!