Lasten saariseikkailua Harakalla

Hei! Helsingin edustalta löytyvällä Harakan saarella järjestetään 4-10-vuotiaille lapsille (aikuisten seurassa) ilmaisia saariseikkailuja kesäsunnuntaisin (Harakan tapahtumakalenteri vuodelle 2016 täällä). Mekin hyppäsimme lauttaan, joka lähtee Cafe Ursulan vierestä löytyvältä laiturilta (Ehrenströmintie 3) ja suuntasimme oppimaan saaristoluonnosta seikkailun merkeissä.
Lyhyt lauttamaksu oli hivenen suolainen (aikuisen meno-paluu 5 euroa, lapsen meno-paluu 2 euroa, alle 4-vuotiaat ilmaiseksi), mutta retki oli ehdottomasti sen arvoinen. Seikkailun aikana opittiin luonto-oppaan johdolla perustietoa Itämerestä, lintulajeista ja levistä. Reissu päivitti mukavasti myös allekirjoittaneen aikuisen tietoja, sillä eri lokkilajitkin olivat melko pitkälti ehtineet painua unholaan. Opin myös tunnistamaan tiiran (kuva alla). Oppimisen riemua siis myös aikuiselle.
Kaksi ja puoli tuntia kestäneen reissun (joka oli ehkä enemmänkin tutkimusmatka kuin seikkailu) kohokohtia olivat 4- ja 8-vuotiaiden lastemme mielestä eväiden syöminen (muistakaa pakata reppuun omat eväät), lintujen kiikarointi ja levien etsiminen. Itse puolestani nautin kauniista silokallioista. Myös eri levien tunnistus oli minustakin varsin kiinnostavaa. Opimmekin tunnistamaan rakkolevän, suolilevän ja mainion nimen omaavan ahdinparran.


Lasten saariseikkailu on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Klo 12 lautalla ehtii hyvin ja lautta näytti hakevan myös siitä jääneet, jotta he ehtivät seikkailemaan. 

Kommentit

 1. Käytiin siellä juuri sunnuntaina ihan aikuisvoimin pyörimässä ja huhheijaa miten hieno paikka! Kesä-Helsinki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kaunis saari, ei ihme että linnutkin sitä rakastaa. Ihanaa että noin lähellä keskustaa on luonnontilaista, suojeltua luontoa.

   Poista
 2. Minä olen käynyt muutaman kerran Harakan saarella ja se on kiva paikka. Joka kesä on ollut mielessä, että olisi lastenkin kanssa kiva mennä, mutta sinne(kään) ei olla vielä ehditty. Josko vihdoinkin tänä kesänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli meille eka kerta Harakalla, monta vuotta ehti olla mielessä. Kivoja tällaiset järjestetyt opastukset, madaltaa kynnystä lähteä tutustumaan saareen. :)

   Poista
 3. Pitääpä käydä itsekin, opettajakollegat ovat antaneet siitä hyvää palautetta ja muutenkin vaikuttaisi olevan ihana paikka. Kiitos vinkistä! ps. missä tutkimusmatkat aikuisille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä! Saaren kasemateista löytyy myös mielenkiintoisia juttuja. Aikuisillekin olisi tosiaan hauska olla seikkailuja ja tutkimusmatkoja. Täältä luontokalenterista löytyy onneksi erilaisia opastettuja retkiä myös aikuisille: http://www.hel.fi/static/ymk/esitteet/luontokalenteri-2014.pdf

   Poista
 4. Vanhin poika on käynyt tuolla koulun kanssa ja tykkäsi kovasti!

  VastaaPoista
 5. Minä en ikinä opi tunnistamaan tiiraa! Mulle kaikki nämä enimmäkseen valkoiset on ihan vaan lokkeja ;) Joka kerta, kun on käyty ruokkimassa lintuja, vannon itselleni että nyt viimeinkin pänttään päähäni nämä linnut, mutta eivät ne vain pysy päässä :)

  Yllättävän monta levälajia löysitte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin lajit valuu heti päästä mutta kun opas kertoi jutuista niin ihmeen hyvin tarttui mieleen. Pitääkin mennä aina siivellä näihin lasten luontojuttuihin mukaan niin opin itsekin. Tuolla retkellä opin tunnistamaan mm. selkälokin (tumma selkä) ja kalalokin (harmaat siivet).

   Nopsasti lapset löysivät erilaisia leviä. Minulle ne kaikki ovat ennen olleet vain leviä mutta kiva että nyt tunnistaa nuo peruslevät. :)

   Poista
 6. Harakan saari on minusta ihana paikka! Meidän keskimmäinen on suuri Harakan fani ja on nyt käynyt siellä jo 4 kesänä :)

  VastaaPoista
 7. Näyttääpä ihanalta paikalta, jossa varmasti aikuisetkin viihtyisivät! Tuo lapsille suunnattu saariseikkailu voisi olla myös jänskä, vaikka minulla lokit, tiirat ja levät ovat melko hyvin hallussa. Mutta kertauksena olisi kiva ja toisen esittelemänä. Varmasti siinä oppisi jotain uutta itsekin. Pitäisi vaan lainata joltain lapsia tuollaista reissua varten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissulla näkyikin kivasti että kanssaretkeilevän aikuisen ei tarvitse olla vanhempi. Kiva retki toteuttaa vaikka kummilapsen kanssa. Isovanhempaakin löytyi porukasta. Eli nyt vaan kyselemään lainalasta. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit