Herkuttelemassa Maunulan uudella luontopolullaHei! Maunulan luontopolku (Maunulan maja, Metsäläntie 9) avattiin yleisölle viime viikolla ilmaisella, oppaan kanssa kuljetulla kierroksella. Menin tietysti mukaan opastetulle kierrokselle.


Parin kilometrin mittainen, sinisin käpykuvioin merkattu Maunulan luontopolku on varsin erikoinen polku. Matkan varrella näkee harvinaisen pähkinälehdon, vanhan hyppyrimäen ja urbaanin puron meritaimenineen. Reitin loppupuoliskolla kuljetaan jopa kauniin uurnahautausmaan poikki. Maunulan luontopolku onkin monelle varmasti nostalginen ja varsin tunnelmallinenkin kokemus. Huonojalkaisimmille ja lastenrattaille polku ei sovi, sillä osan matkaa reitillä kuljetaan kallion rinnettä.
Urbaaniudestaan huolimatta luontopolun ympäristö on myös kääpäaluetta. Ylimmässä kuvassa näkyy polun varrelta bongattu musta pakurikääpä. Kääpineen ja lahoine puineen alue kertookin kulkijalleen luonnolle äärimmäisen merkityksellisestä asiasta. Siitä, kuinka tärkeää eläimistölle on, että metsässä on myös kuolleita puita. Pehmeät, lahot puut ovat monille eläimille elintärkeitä pesäpaikkoja.


Yksi itselle mielenkiintoisimmista asioista luontopolulla oli oppaan vinkit villikasvien hyödyntämisestä ruuanlaitossa. Nokkonen onkin monille tuttu raaka-aine lettuihin ja nokkoskeittoon. Polulla maistoimme mm. vuohenputkea, joka sopii sellaisenaan vaikka salaattiin. Hyvältä maistui. Yläpuolella kuva metsälehmuksesta, jota on hyödynnetty yleisimmin sitkeän niinensä vuoksi. Maistoin miedonmakuista, sydämenmuodostaan melko helposti tunnistettavaa lehteä, jota on metsälehmusten kukkien tavoin käytetty flunssalääkkeenä. Mukavalta maistui. Lisää villivihannesten hyötykäytöstä eli hortoilusta voi lukea vaikka Hortoilu-sivustolta täältä. Tärkeää on, että kerää vain varmasti tuntemiansa, myrkyttömiä kasveja. Nokkosella ja voikukallakin pääsee jo pitkälle.

Kommentit

 1. Ihana postaus kuvineen! Maunulan metsä onkin tuttua minulle eniten lapsuudesta. Myöhemmin tein sinne joskus fillariretkiä ja kävin eläinten hautausmaalla. Nostalginen olo tuli :) Kiitäs myös Hortoilu-linkistä. Luonnossa on paljon syötäväksi kelpaavaa, kunhan vain osaa (täytyykin alkaa opetella). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Tuo luontopolku päättyy eläinten hautuumaan kupeeseen. Harmi kun en viime reissulla ehtinyt siellä piipahtaa. Ensi kerralla varmasti.

   Nyt onkin juuri hortoilukausi parhaimmillaan kun kasvien lehdet ovat nuorimmillaan ja maukkaimmillaan. Nokkoskeittoa söin juuri viime viikolla ja oli todella hyvää! :)

   Poista
 2. Tämä on mukava vinkki, tuon voisi käydä kiertämässä.

  VastaaPoista
 3. Luontopolut on <3 ! Joskus pitäisi lähteä sellaiselle kesäreissulle, että kiertelisi Suomen parhaita luontopolkuja kaupunkikohteiden ohella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja hyvä idea! Asiaa hieman sivuten juuri tuossa pohdin, kuinka matkailussa minulle yksi tärkeä juttu on pieni seikkailullisuus. Uudella luontopolulla koen samoin pienen, rentouttavan irtioton, kun ei tiedä mitä kaunista seuraavan mutkan takaa ilmestyy. Luonnon omia lomamatkoja. :)

   Poista
 4. Onpa mukavaa, pitää käydä tsekkaamassa Maunula! Villiyrtit sun muut ovat kyllä kiinnostavia, meillä tehtiin jokin aika sitten tosi hyvää vuohenputkilasagnea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä! Vuohenputkilasagne kuulostaa herkulliselta. Ja kuten luonto-opas tuolla reitillä sanoi: jos et voi estää vuohenputken leviämistä, voit ainakin syödä sen. :)

   Poista
 5. Mun pomo taisi olla tuolla samalla kierroksella sun kanssa. Me käytiin työporukan kanssa kiertämässä sama lenkki eilen. Oli ihan jännää, kun enhän mä ole koskaan tuolla keskuspuistossa liikkunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avauskierroksella olikin mukavasti porukkaa juhlistamassa avajaisia. Luontopolut ovat kyllä todella kivoja, sillä kynnys luontoon tutustumisessa on valmiilla reitillä matala. Vaikka olisi aina asunut kaupungin vilinässä, pärjää merkatulla luontopolulla hyvin ja voi siitä sitten kenties innostua vaikka laajentamaankin luontoon tutustumista. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit