sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Tallinnan hurja Lentosatama (merimuseo)


Hei! Aika lähellä Tallinnan satamaa sijaitseva Lentosataman museo (osa Viron Merimuseota) oli näppärä retkikohde päivävisiitillämme Tallinnassa. Hyväjalkainen kävellä kipittää Vanhastakaupungista Lentosatamaan (Vesilennuki 6) puolessa tunnissa. Julkisetkin kulkevat kohtuullisen lähelle museota (hyvät suomenkieliset saapumisohjeet löytyvät täältä) ja omalla autolla kulkeville on tarjolla ilmainen parkkipaikka.


Lentosataman museo majailee Pietari Suuren rakennuttamassa valtavan suuressa vesitasohalleista koostuvassa teräsbetonirakennuksessa. Rakennuksen kupolit kattoikkunoineen ja museoon luotu sinisenhämärä tunnelma tekevät paikasta visuaalisesti todella hienon. Historia ja uusin tekniikka on saatu museossa lyömään kättä aika sulavasti. Jokaiselle kävijälle annetaan kulkukortti, jonka avulla voi lähettää tietopaketin kiinnostavista kohteista omaan sähköpostiinsa. Näppärää, vaikkei itse tullutkaan mahdollisuutta kokeiltua. 

Vierailin museossa nelivuotiaan tyttäreni kanssa ja kohde tuntui soveltuvan varsin mukavasti myös lapsille. Valtavassa museohallissa ei tarvinnut hyssytellä eikä esilllä ollut mitään helposti rikkoontuvaa. Kaikkea sai kokeilla. Museon hämäryys saattaa toisaalta arimmille lapsille olla hieman pelottavaa. Tällaiselle korkeanpaikankammoiselle kahteen kerrokseen perustettu museo toi sopivasti pientä lisäjännitystä. Ylemmästä kerroksesta kun on koko ajan näköyhteys alempaan kerrokseen. Allekirjoittanut on myös lievästi ahtaanpaikankammoinen, joten yksi museon vetonauloista oli melko hurja kokemus. Lapsen laskeutuessa innokkaasti 1930-luvulta peräisin olevaan Lembit-sukellusveneeseen, veti tämä äiti syvään henkeä ja pakottautui teräskuoren sisälle. 


Visiitti sukellusveneessä oli lopulta museovierailumme kohokohta. Lembitissä sai konkreettista tuntumaa, millaista miehistön elämä aikoinaan ahtaassa sukellusveneessä oli. Jälkeenpäin tuntui myös hyvältä, että olin voittanut pelkoni. 

Monia tunteita herättänyt informatiivinen ja näyttävä museo oli mielestäni ehdottomasti 10 euron sisäänpääsyn arvoinen. Alle yhdeksänvuotiaat lapset pääsevät paikkaan lisäksi ilmaiseksi. Harmillisesti museossa vieraillut Titanic-näyttely oli jo ehtinyt jatkaa matkaansa, mutta perusnäyttelykin on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Lentosatama kannattaa laittaa vierailulistalle, jos piipahtaa Tallinnassa.

10 kommenttia:

 1. Me kävimme miehen kanssa tuolla kahdestaan ensimmäistä kertaa juurikin Titanic-näyttelyn takia. Lennusadam teki meihin vaikutuksen ja varmasti teemme uuden reissu sinne lapsien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin todella paljon halunnut nähdä Titanic-näyttelyn. Onneksi tuo perusnäyttelykin on niin hieno että lohdutti.

   Poista
 2. Tuo oli ihan mielttömän hieno paikka, oih ja voih! Reilu kuukausi sitten käytiin aikuisvoimin ja paikka tarjosi paitsi tietoa ja vaikuttavan miljöön, myös ihanan lapseksiheittäytymisen fiiliksen isoillekin ihmisille (mua harmittaa vieläkin, että en päässyt lentosimulaattoriin ;)). Suursuositus siis täältäkin, menen uudestaankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin jäi tunne että uudestaankin tuonne on päästävä. Paljon jäi mielenkiintoisia juttuja vielä testaamatta ja tarkemmin tutkimatta. Läheinen Patarein vankilamuseo on myös yksi kohde, joka on joskus Tallinnan reissulla varmaan tsekattava.

   Poista
 3. Kävin Lentosataman museossa muistaakseni toissa kesänä, ja hieno paikkahan se oli. Hieman hämärä, iso halli oli tunnelmallinen paikka, jossa kaikki veneet sun muut pääsivät hyvin esille, kun niitä ei oltu ahdettu liian pieneen tilaan. Minäkin tykkäsin, vaikken mikään sotaintoilija olekaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole sotaintoilija ja olin jopa hieman yllättynyt miten sotapainotteinen museo oli. Mutta museosta ei jäänyt onneksi mitenkään sotaa ihannoiva fiilis.

   Poista
 4. Tuosta Titanic-näyttelystä olinkin ehtinyt onnekseni pari postausta nähdä, mutta kiva oli päästä katsomaan perusnäyttelyäkin. Olisi muuten minullakin ollut pakottautuminen tuohon sukellusveneeseen, ei ahtaat paikat tunnu kovin mieluisilta. Mukava kuulla että paikka on kävijää aktivoiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla tosiaan riittää tekemistä ja tunnelmaa vaikka vierailunäyttelyä ei nyt ollutkaan. Toivottavasti sinne tulisi taas vierailulle joku mielenkiintoinen juttu.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Paikka on melkoista visuaalista ilotulitusta. Jo rakennuksena ehdottomasti käymisen arvoinen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!