Rauhoittava Lapsen oma luontoretki-kirja
Titta Kuisma: Lapsen oma luontoretki - Seikkailuja mökkimaisemissa (<- Adlibris)
Kuvitus: Laila Nevakivi
Kustantaja: Minerva, 2014
Sivuja: 81
Pisteet: 4+/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Nouseva aurinko paistoi suoraan Astan kasvoihin ja herätti tämän. Kammarissa oli vielä mukavan lämmin, sillä isä oli illalla lämmittänyt tuvan ison uunin.
Mustarastaan kaunis laulu kuului sisään. Asta nousi ylös ja näki ikkunasta, kuinka Tonttu-Hermanni kulki pihapolkua jo näin varhain. Tyttö päätti lähteä ulos.
Pihalla kuului uskomaton lintujen liverrys.
- Toukokuu on vuoden parasta aikaa!  Hermanni riemuitsi. 

Hei! Ensin 4- ja 8- vuotiaita lapsiamme piti vähän houkutella Titta Kuisman kirjoittaman Lapsen on luontoretki-kirjan pariin. Luontokirja ei kuulemma kiinnostanut yhtään Harry Potterin ja Akun Ankan seikkailuihin verrattuna. Mutta kun aloimme tutustua kirjaan, tykästyivät lapset kovasti tähän tarinaa ja tietoiskuja yhdistelevään rauhalliseen kirjaan. Laila Nevakiven herkkä kuvitus tuntui myös miellyttävän pieniä lukijoita.Lapsen oma luontoretki-kirjassa seikkaillaan luonnon keskellä Kolisevanmäen tilan ympäristössä. Asta-tyttö ja Joonas-serkku ovat viettämässä tilalla kesälomaa ja saavat yllättäin tietäväisen opastajan savusaunassa majailevasta Hermanni-tontusta. Mökkimaiseman neuvontantajina toimivat myös Astan vanhemmat. Astan ja Joonaksen seurassa tutustutaan mm. eri lintulajeihin, pihapuihin, kalalajeihin ja marjoihin, kurkistetaan juhannusperinteisiin, jokamiehenoikeuksiin ja kompostointiin sekä piipahdetaan kalastamassa ja sieniretkellä.

Kirjassa vuorottelevat tarinat, joissa Asta ja Joonas tekevät erilaisia jännittäviä luontohavaintoja sekä tietosivut, joissa tutustuaan tarkemmin tarinoissa esiintyviin ilmiöihin, kasveihin ja eläimiin. Meillä erityistä kiinnostusta herätti kappale Kiehtovat kivet ja mineraalit. Muista aiheista olemme tainneet lukea paljon jo ennestään mutta kivistä lastenkirjoissa tulee tietoa harvemmin vastaan.


Niin mökkielämään liittyviä puuhia kuin ympäristössä eläviä kasveja ja eläimiä esitellään kirjassa melko suppeasti. Hyvä puoli on kirjan monipuolisuus; lapsen kiinnostus pysyy hyvin yllä ja monesta asiasta oppii kuin vahingossa ainakin pikkuisen. Meillä Lapsen oma luontoretki on toiminut rauhoittavana ja leppoisana iltasatukirjana. Jopa vilkas nelivuotiaamme jaksaa kuunnella ja katsella kirjan esittelemiä luonnon ihmeitä. Tällaisen lempeän lastenkirjan äärellä viihdyin hyvin itsekin.

Kannattaa käydä lukemassa Leena Lumin kattava bloggaus samaisesta kirjasta.

Kommentit

 1. Minustakin tämä on ihastuttava kirja niin lapselle kuin aikuiselle. Ja tämä on riittävän kiinnostava sitomaan myös vilkkaankin lapsen kirjan äärelle. Kirjassa on ihastuttava tarina, kuvat ja riittävän tietopainotteinen teksti. Muistaisin, että itsekin opin tästä taas jotain uutta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnossa on jotain mystistä. Jopa kirjan kautta koettuna se onnistuu vaikuttamaan vahvasti. Moni lapsuusmuisto palasi mieleen tätä kirjaa lukiessa. Etsin pienenä mm. ruusukvartsia rikastumisen toivossa. Pitääpä elvyttää oma kiviharrastus ja lähteä lasten kanssa kiviretkelle. :)

   Poista
 2. Tuo kivet ja mineraalit on hyvä idea kyllä. Voin uskoa että kiehtoisi meitäkin :). Mukava että lapsille tehdään tietokirjoja, se tuntuu hyvälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjassa oli kivasti sekaisin tarinaa ja tietoa. Tulee kuin vaivihkaa saatua pientä luontokasvatusta, mikä ei ole pahitteeksi. :)

   Poista
 3. Kuulostaapa kivalta kirjalta. Juuri sellainen tarina, jota on kiva lukea ennen mökkireissua. Ja samalla olisi itselläkin mahdollisuus palautella mieleen vähän luontotietoutta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin erinomainen kirja ennen mökkireissua/luontoretkeä tai mökkireissulla luettavaksi. Paljon luontotietoutta palautui mieleen kirjan avulla aikuisellekin, mitenkä sitä muistista karkaakin koko ajan niin paljon juttuja. :)

   Poista
  2. Ostin tuon kirjan arviosi innoittamana ja meidän 3,5-vuotias poika on aivan hullaantunut siihen. Sitä onkin nyt luettu joka päivä iltasatuna ja vähän joka välissä muutenkin. Nyt odotetaan innolla, että päästään näkemään kirjan kovin juttu eli rupikonna livenä:)

   Poista
  3. Todella kiva kuulla! Meillä piti juuri ihan vasiten vaihtaa tämä toiseen iltasatukirjaan, että saadaan vähän vaihtelua. Lapset jaksaisivat lukea tätä vaikka kuinka monta kertaa. Onnekasta rupikonnabongausta. :)

   Poista
 4. Kivan näköinen kirja. Tuo pitää hommata, lastenlapsia ajatellen. Luen heille usein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskallan suositella. :) Luontojuttujen ja kauniin kuvituksen lisäksi kirjasta löytyy mukavan perinteikästä kieltä ja sanoja, jotka eivät niin usein tule vastaan nykylapsen elämässä. On kammaria, tupaa ja savusaunakin taitaa olla monelle lapselle nykyään tuntematon käsite (valitettavasti meidänkään lapset eivät ole vielä kokeneet perinteistä savusaunaa). Näistä sanoista voikin sukeutua sitten isovanhempien kanssa mukavia tarinointihetkiä. :)

   Poista
 5. Minäkin tykkään näistä, tai siis yhdestä joka meillä on, Lapsen oma luontokirja. Siinä on kerrottu tarinoita vuodenaikojen mukaan, eläimistä ja kasveista. Ja meilläkin tämä oli iltasatukirja, johon rauhoittui itse kukin. Tämä uusinkin, jonka esittelit, vaikuttaa kiinnostavalta, etenkin juuri nuo kivet, lapset kun aina keräävät niitä ja ihastelevat niiden muotoja tai värejä.
  http://varikaspaiva.blogspot.fi/2013/08/suvi-vanhanen-ja-laila-nevakivi-lapsen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tämä Lapsen oma luontoretki laukaisi lapsissa tosi kovan kivienkeräilyinnostuksen. Aika pieni tuo kirjan kiviosuus on mutta onnistui silti herättämään kiinnostuksen. Nyt on lasten taskut täynnä maitokvartsia ja ruusukvartsia. Pitää olla tarkkana kun pesee takkeja ja huppareita. ;)

   Tuon Lapsen oman luontokirjan haluaisin kovasti myös lukea lapsille. Täytyypä katsoa ensin kirjastosta, omaksikin se olisi kyllä hyvä hankinta. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit