Neljän museon kierros Helsingissä

Teatterimuseo, kuvaaja Tanja Ahola
Hei! Vierailin viikonloppuna neljässä Museoviikkoa ilmaisella sisäänpääsyllä juhlistaneessa museossa. Lauantaina tutustuimme koko perheen voimin Tekniikan museoon (Viikintie 1), johon etenkin lapsemme tykästyivät. Suomen teollisuuden ja tekniikan kehityksestä kertovassa näyttelyssä oli muistettu mukavasti myös lapset. Siellä täällä oli pieniä puuhapisteitä perheen pienimmille. Visiitillämme huomasimme, että Tekniikan museoon on vapaa pääsy joka torstai klo 9-19. Aiomme viedä tuonne ehdottomasti isovanhemmatkin. Tekniikan huimaa kehittymistä jo pitempään seuranneille museo antaa varmasti valtavasti. Museon vieressä pauhaava Vanhankaupunginkoski on myös nähtävyys jo itsessään.


Sunnuntain ensimmäisenä kohteena oli Ateneumin Tove Jansson-näyttely. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka Janssonin maalaustyylit vaihtuvat vuosikymmeneltä toiselle. Näyttely herätti minussa monenlaisia ajatuksia. Omaan elämääni näyttely antoi pirskauksen satua ja ajatuksen, että arkeenkin voisi mahtua enemmän väriä ja hauskuutta. Näyttely on varsin laaja ja sai konkreettisesti tajuamaan, miten paljon Jansson maalasikaan ja maalaamista rakasti. Tyylilajien vaihtelut laidasta toiseen saivat minut pohtimaan, olivatko Muumit lopulta kuitenkin sitä aidointa ja ainutlaatuisinta Janssonia, vaikka hän olisikin ehkä halunnut olla taiteilijana tunnettu paremmin muustakin tuotannostaan. 

Seuraava kohde oli Kaapelitehdas (Tallberginkatu 1) ja sieltä löytyvät Teatterimuseo ja Suomen valokuvataiteen museo. Suomen valokuvataiteen museossa sävähdytti ekologisuutta ja ihmisen aiheuttamaa muutosta ympäristöön käsittelevä Ecological Fallacy - Virhepäätelmä. Näyttely valottaa kuvillaan syitä erilaisten ekokatastrofien takana.


Näistä neljästä museosta suurimman vaikutuksen teki Teatterimuseo. Heti museoon astuessaan tiesi tulleensa johonkin todella hauskaan ja inspiroivaan paikkaan. Museossa pääsi dubbaamaan tuttuja elokuvia, kokeilemaan roolivaatteita sekä säätämään valaistuksia ja äänimaailmaa. Dubbaaminen oli minusta erityisen hauskaa. Täytyy kuitenkin varoittaa, että Teatterimuseo saattaa herättää kävijässään varsin voimakkaan harrastajateatterikuumeen. Aivan mahtava aktivoiva museo. Seuraavan kerran ilmaisia sisäänpääsyjä useisiin helsinkiläismuseoihin on tarjolla Helsinki-päivänä 12.6.2014.

Kommentit

 1. Kiva museokierros! Kuuluvat myös minun suosikkeihini ja etenkin tuo Tove-näyttely on aivan ihastuttava. Olisi pitänyt minunkin hyödyntää museoviikkoa, mutta nyt ei ehtinyt. Kiva vinkki tuo 12.6., en olisikaan muistanut sitä, mutta nyt muistan. Silloin sitten museoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tove-näyttely herätti entistä kovemman kuumeen lukea Tee työtä ja rakasta-elämäkerta. Kaikki museot antoivat jonkinlaista inspiraatiota, joten vallan antoisa viikonloppu takana.

   12.6. kalenteriin ja menoksi! :)

   Poista
 2. Museot ovat ihania! Teatterimuseossa olen käynyt kerran, mutta dubbaamismahdollisuutta en muista. Joko sitä ei ollut silloin tai sitten se meni vain ohi. Pitäisi kyllä käydä tuolla uudestaan! Tove Jansson -näyttely oli myös kiinnostava, kun kävin siellä joku aika sitten, ja uusin elämäkerta on myös kiinnostava (vaikken sitä kokonaan olekaan vielä lukenut).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsin dubbausjutussa esittämään rouva Rygseckiä kohtauksessa itsensä Komisario Palmun kanssa. Aika hauskaa tällaiselle Komisario Palmu-leffojen fanille. Tuon uusimman Toven elämäkerran aion ehdottomasti lukea.

   Poista
 3. Ihana museokierros! Tykkään kovasti käydä museoissa, mutta harmillisesti tämä viikonloppu oli turboahdettu täyteen muuta ohjelmaa :( Itselläni on nuo Kaapelitehtaan museot kokonaan käymättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Kaapelitehtaan museot kannattaa käydä tsekkaamassa. Saman sisäänkäynnin yhteydestä löytyy myös mielenkiintoiselta vaikuttava Hotelli- ja ravintolamuseo. Museoihin myydään yhteislippuja, jos haluaa tsekata samalla reissulla useamman museon. Esim. kympillä pääsee sekä tuohon Hotelli- ja ravintolamuseoon ja Teatterimuseoon.

   Oli kyllä monipuolinen museoviikonloppu. Paljon tuli nähtyä, koettua ja opittua. :)

   Poista
 4. Kiitos museoraportista. Tekniikan museo pitää laittaa ohjelmistoon, kun siellä ei olla koskaan käyty. Kuulostaa erittäin tutustumisen arvoiselta.

  Teatterimuseota ei mielestäni voi liikaa hehkuttaa. Niin mahtava paikka. Tove-näyttelyssä oli minusta erityisen kiinnostavaa hänen poliittinen aktiivisuutensa, jonka laajuudesta olin ennen näyttelyä tietämätön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tuota Tekniikan museota, laaja ja kiiinnostava. Itse aluekin on ihastuttava, samalla kertaa voi vaikka istahtaa nurmikolle pienelle piknikille.

   Minut yllätti Janssonin poliittinen rohkeus. Erittäin kunnioitettavaa. Hitler sai kunnolla kyytiä Tovelta, loistavaa. Hänen kaikkea työtään tuntuu yhdistävän humaanius. Ehkä se punainen lanka oli minulla välillä näyttelyssä hukassa mutta tiettyihin aiheisiin hän tuntui aina palaavan kuten oikeudenmukaisuuteen ja yksinäisyyteen.

   Poista
 5. Kiitos museoraportista! Teatterimuseossa ei olla koskaan käyty, sinne siis kesälomalla. Tove-näyttelyn haluan nähdä myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teatterimuseota suosittelen todella lämpimästi. Siitä tuli kertaheitolla yksi lemppareistani. Tove-näyttely kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, jos siihen vain on mahdollisuus. Pureskeltavaa pitkäksi aikaa.

   Poista
 6. Kiitos kaikista meno-, luku- ja säästövinkeistäsi! Tässä sinulle kesäksi kirjallinen kohtaamishaaste: http://anunihmeellisetmatkat.wordpress.com/2014/05/19/elegia-siniselle-niilille/
  Jos ehdit vastaamaan, voitko laittaa siitä linkin takaisin blogiini? Ihanaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon haasteesta. Olen vähän jumitellut tämän haasteen kanssa mutta kunhan saan inspiraation niin vastailen ehdottomasti. Todella mukavaa jos vinkeistäni on hyötyä. Kaunista kesää! :)

   Poista
 7. Häpeäkseni joudun tunnustamaan etten käynyt museoviikolla yhdessäkään museossa... Tuosta Tekniikan museosta oli kiva kuulla, se oli itselleni tuntematon paikka. Tykkään noista sinun hiuskoristeistasi :) Niitä on kiva käyttää itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sinä käyt muutenkin niin paljon museoissa, joten ei todellakaan mikään häpeä. Tälllaiselle saamattomammalle Museoviikko toimi hyvänä innoittajana. Tuo Tekniikan museo oli ihan kiinnostava ja valtavan laaja (sisältää monta eri rakennusta). Kiitos hiuskoristekommentista. Ja samoin, juuri vähän aika sitten ihastelin hiuksissasi ollutta rusettia ja nyt metsästän samanmoista sidottavaa huivia itsellekin. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit