torstai 22. toukokuuta 2014

InsideOut - itsetuntemusta kasvattanut pakopeli

Kuva: InsideOut room escape gameHei! Sain mahdollisuuden käydä testaamassa Suomeen rantautunutta InsideOut room escape game-peliä (kiitos lipusta pelinjärjestäjille). Pelin säännöt ovat monelle tietokonepelejä pelaavalle tutut: suljetusta huoneesta on päästävä ulos ratkaisemalla annetut tehtävät tietyssä aikarajassa. InsideOut-pelin tekee astetta mielenkiintoisemmaksi se, että pelaajat on oikeasti lukittu huoneeseen. Ollaan siis konkreettisesti pelin sisällä.

InsideOut room escape game-pelin takana on kolme unkarilaistaustaista naista. Näyttelijä Ágnes Kaszás, graafinen suunnittelija Zsófia Purnhauser ja psykologi Dóra Németh ovat yhdistäneet voimansa ja luoneet pelin, jossa näkyy tekijöidensä vahvuudet. Peli yhdistää luovuuden ja visuaalisuuden psykologiseen aspektiin.

Suuntasimme neljän bloggaajan joukkueena Helsingin Sörnäisiin (Hämeentie 33), missä pelihuone sijaitsee. Pakollinen ennakkovaraus oli tehty aiemmin. Kohta olimmekin jo sisällä pelihuoneessa ja lukkojen takana. Huoneen televisiossa alkoi pyöriä simppelit englanninkieliset peliohjeet, joista tärkeimpänä mieleen jäi, että kyseessä on mielen haastava peli. Fyysistä voimaa ei tarvita eikä kukaan ole vaarassa pelin aikana.

Pilaamatta tulevilta pelaajilta pelinautintoa voin paljastaa sen verran, että huone on täynnä mitä eriskummallisimpia esineitä ja lukoilla varustettuja kaappeja. Tarkoituksena on selvittää koodi jokaiseen lukkoon huoneesta löytyvien vihjeiden sekä ryhmän päättelyn avulla ja saada lopulta ratkaistua huoneen oven avaavan elektronisen lukon koodi. Aikaa toimia on tasan tunti.

Miten joukkueelleemme huoneessa sitten kävi? Jouduimme useampaan kertaan pyytämään lisävihjeitä pelin ohjaajalta. Uuden vihjeen voi pyytää kymmenen minuutin välein. Monta kohtaa ratkaisimme kuitenkin aivan omin päin, mistä seurasi mukavia onnistumisen tunteita ryhmän jokaiselle jäsenelle. Lopusta muodostui hikinen jännitysnäytelmä; saimme huoneen oven auki vain reilu minuutti ennen ajan päättymistä. Tuuletukset olivat sen mukaiset.

Peli oli hauska ajanviete mutta sai minut myös pohtimaan omia ominaispiirteitäni matkalla kotiin. Hieman jo ennalta tiesinkin, etten ole se kaikkein loogisin ihminen. Peli herätti minut tajuamaan, että voisin kuitenkin kehittää tätä taitoa. Huomasin myös olevani taipuvainen työskentelemään yksilönä. Olisimme pärjänneet pelissä ehkä vielä paremmin, jos olisimme kunnolla porukkana pysähtyneet miettimään vihjeitä. Ryhmätyöskentelyssä on voimaa.

Kotiin palattuani aloin haaveilla InsideOut-peliin osallistumisesta mieheni kanssa jos/kun uusia huoneita valmistuu. Minimimäärä osallistujia on kaksi ja maksimi viisi. Yhdelle hengelle hintaa tulee ryhmän koosta riippuen 20-40 euroa. Esimerkiksi viiden hengen porukalle naamaa kohti muodostuva 20 euroa tuntuu kohtuulliselta ikimuistoisesta pelikokemuksesta. Voisin hyvinkin harkita kaverin yllätyssynttäreitä tai polttareita ajatellen. Pahaa pulmien ratkaisu ei varmasti tee myöskään työporukan yhteishengelle. Etenkin kunhan kaikki muistetaan ottaa mukaan ratkomaan tehtäviä. Lisää tietoa löytyy pelin kotisivuilta täältä.

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Oli todella jänskä kokemus. Ja ehdottomasti haluaisin kokeilla kykyjäni jossakin toisessakin huoneessa. Toivottavasti näitä saadaan Suomeen lisää.

   Poista
 2. Kiitos Pihi Nainen seurasta, miten mainio kokemus! Elämys! Jotain uutta!
  Ja samaa mieltä persoonallisuuksien välisten erojen ja ryhmätyön suhteen. Jäin miettimään, että paljonko se todella uhkaavasti tikittävä kello (nerokas äänisuunnittelu, sanoo äänisuunnittelijan puolisko) korostikaan ihmisten piirteitä. Ja hei, sä olit ässä! Luulen, että oman panoksen tuntu myös korostuu persoonasta riippuen suuntaan tai toiseen. Terkuin autistinen tiimityöskentelijä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos siulle Heidi! Ehkä se isoin juttu tapahtuu huoneesta poistumisen jälkeen kun alkaa miettiä, miten paineen alla toimi. Itse häsäsin ympäriinsä, vaikka olisi pitänyt pitää homma simppelinä ja miettiä vain annettuja vihjeitä. Lähdin tekemään jutusta monimutkaisempaa kuin se olikaan. Pätee hyvin koko elämään. Keep it simple. Pitää yrittää opetella tätä taitoa.

   Poista
  2. Juu, tämmöisiä pieniä juttuja vaan treenattavana. ;)

   Poista
 3. Vau, siistin kuuloista! Ihmiset ovat niin kekseliäitä, että jaksan sitä aina ihmetellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unkarissa tämä on yleinen vapaa-ajanviettotapa ja on nyt leviämässä muihinkin maihin. Toivon että tämä löytää paikkansa Suomessakin. Hauskempaa ja mielenkiintoisempaa mielestäni esim. kuin hohtokeilaaminen. T. Nimim. Liian monta kertaa virkistyspäivinä keilaamassa käynyt ;)

   Poista
 4. Hieno konsepti. Olisi kiva joskus päästä kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella jännä kokemus. Huomasin vasta jälkikäteen sulkeneeni mielestäni taustalla soineen painostavan musiikin. Oli mielenkiintoista kokeilla miten toimii paineen alla.

   Poista
 5. Oli kyllä hauskaa, kiitos peliseurasta! Itsekin haluaisin mennä kokeilemaan siipan kanssa, toivotaan siis että uusia huoneita saadaan pian. Hinnat ovat myös mielestäni todella kohtuulliset noin hyvin järjestettävästä pelistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin. :) Toivottavasti huoneita tulisi lisää, houkuttaisi pelata toistekin.

   Poista
 6. OI tuo olisi ihan unelma, tykkään kaikesta jännästä :) Kunpa pääsisi joskus kokeilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että tykkäisit. Toivottavasti pääset kokeilemaan. :)

   Poista
 7. Onpas mielenkiintoisen kuuloinen juttu. Tekee mieli päästä itsekin kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla haluttaa uudestaankin pelaamaan. Harmi kun yhtä huonetta on järkeä pelata vain kerran. Samalla hauska ja kehittävä kokemus.

   Poista
 8. Varmasti mielenkiintoinen, jännittävä ja myös opettavainen kokemus! Voi tosiaan löytää itsestään uusia puolia, kun joutuu/pääsee tilanteeseen, jossa ei normaalisti ole. Täytyypä laittaa tämä "seikkailu" korvan taakse, josko menisi itsekin sen kokemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että peli testaa/kehittää lisäksi paineensietokykyä. Sen havaitsin ilokseni, etten kunnolla panikoitunut missään vaiheessa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!