80 reittiä esittelevä Lapsiperheen retkeilyopas


Jouni Laaksonen: Lapsiperheen retkeilyopas
Valokuvat: Jouni Laaksonen
Kustantaja: Karttakeskus, 2014
Sivuja: 208
Goodreads-tähdet: ★ really liked it
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Hei! Jouni Laaksosen kirjoittamasta Lapsiperheen retkeilyoppaasta tuli heti lempparini. Kirja esittelee 80 lapsiperheelle soveltuvaa luontopolkua ympäri Suomen. Reitit ovat pääsääntöisesti muutaman kilometrin mittaisia ja ympyränmallisia. Eli juuri mukavia kohteita lasten kanssa päiväretkellä patikoitavaksi ja tutkailtavaksi.

Kirja on jaksotettu maakunnittain eli opas on varsin tasapuolinen; miltei jokaiselle löytyy reitti kohtuullisen läheltä kotia. Tasapuolisuudella on puolensa. Toisaalta olisin toivonut enemmän kohteita Uudeltamaalta, missä itse asumme (nyt reittejä on Uudeltamaalta esitelty kahdeksan). Todennäköisesti suurin osa kirjan reiteistä jääkin kiertämättä niiden sijainnin vuoksi. Toisaalta laajassa reittikattauksessa on hyväkin puolensa. Löysimme heti monta kiinnostavaa reittiä mm. Pappalamme lähistöltä. Sukulais- ja mökkivierailuihimme taitaakin oppaan ansiosta jatkossa sisältyä pieniä yhteisiä patikkaretkiä. Onneksi koko sukumme tuntuu olevan kiinnostunut retkeilystä.


Kirja on hyvin konkreettinen. Alussa on jonkin verran yleistä asiaa lasten kanssa retkeilystä, mutta pääasiassa kirja on omistautunut luontopolkujen esittelyyn. Enemmän tietoa retkeilystä ja retkiin valmistautumisesta löytyy Laaksosen kirjoittamasta Retkeilijän oppaasta.

Lähdimme Lapsiperheen retkeilyoppaan innostamina ensimmäistä kertaa retkelle Sipoonkorpeen. Kiersimme kirjan esittelemän Ponun perinnepostia-luontopolun (Länsitie 237, Sipoo). Pituutta polulle kertyy leppoisat 2,5 kilometria, jonka aikana ehtii nähdä monenlaista maisemaa vanhasta metsästä aina laitumeen asti (lehmätkin taitavat pian olla moikattavissa omassa aitauksessaan). Matkan varrelta löytyy punaisia postilaatikoita, jotka sisältävät kirjelähetyksiä eri eläimiltä. Lapsista oli kiva bongata laatikoita ja tutkia niiden sisältöä. Kolmasosan matkasta kuljettuaan voi poiketa syömään eväitä tai vaikka paistamaan makkaraa Ängesbölen nuotiopaikalla. Me kokkailimme perinteisesti trangialla lounasherkkuja. Aivan loppumatka reitistä kuljetaan hiekkatien vartta, mikä ei ollut ihanteellisin lopetus luontopolulle. Mutta kuitenkin mukava ja helppo reitti, joka sopii aivan aloittelijallekin.

Lapsiperheen retkeilyoppaasta on postattu myös Lumiomena-blogissa. Sielläkin retkeiltiin sattumoisin samoissa maisemissa.Kommentit

 1. Tämä vaikuttaa huipulta kirjalta. Voisitko kertoa onko kirjassa Lapista mitään? Vai sijoittuuko lähinnä Etelä-Suomeen? Etsin kesälomalle mukavaa kävelyretkeä Lappiin :). Kirja vaikuttaa tosi hyvälle. Minusta netistä vinkkien etsiminen on tosi työlästä ja tylsää, tykkäisin enemmän kirjoista ja esitteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oppaassa on kaikista maakunnista reittejä, Lapista jopa kymmenen. Erittäin lämpimästi suosittelen, olen itse jo ihan kiintynyt kirjaan ja haaveilen oppaan kaikkien reittien patikoimisesta. :)

   Poista
  2. Kuulostaa hyvälle :), kiitos vastauksesta!

   Poista
  3. Oppaan kirjoittaja on itse kiertänyt kaikki kirjan reitit, joten siitä vielä pisteet kirjalle. Ei tule lukijalle/patikoijalle ikäviä yllätyksiä, kun kirjoittaja tietää mistä kirjoittaa. Itku tulisi jos tämän kirjan hukkaisin. Eli varsin vahva suositus täältä. :)

   Poista
  4. Kiitos tästä esittelystä, olemme juurikin tällä viikolla suunnitelleet retkeä Sipoonkorpeen. Kirja vaikuttaa kokonaisuudessaan kiinnostavalta.

   Poista
  5. Meinasin antaa tälle asiantuntevalle oppaalle vieläkin korkeammat pisteet. Reittien sijoittuminen ympäri Suomea hieman laski pisteitä, vaikka toisaalta se on myös vahvuus. Kivaa retkeä Sipoonkorpeen, siellä saa lyhyelläkin reitillä kokea monenlaista maisemaa (loppumatkan hiekkatiepätkä oli kyllä vähän tylsä).

   Poista
 2. Luin jo Lumiomenan esittelyn tästä. Teillä on kummallakin kauniit kuvat. Tuo on varmasti kiinnostava kirja. Pitää saada tuo. Minusta on jännää, että kustantaja on Karttakeskus. Että ovat monipuolistaneet tuotantoaan.
  Pyysin heiltä maaliskuussa Puistot ja puutarhat ja Nuuksion. Olen itse kiertänyt ensin mainitut kohteet todella hyvin ja saatoin olla samaa mieltä, että kohteet oli hyvin valittu. Luen itse parhaillaan Iloa ja ihmettelyä (PS-kustannus). Siinä on aiheena ympäristökasvatus varhaislapsuudessa. Sekin on tosi hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlailin vähän noita mainitsemiasi kirjoja ja kaikki vaikuttavat varsin mielenkiintoisilta. Ihan uskomatonta että Nuuksiosta löytyy niin huima määrä eri kohteita. Täytyisi tutustua ihan kunnolla, vasta pintaraapaisu itsellä koettuna.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit