sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Käytännöllinen Syömään!-keittokirja


Marketta Kotilainen (toim.): Syömään! Kotiruokien parhaat
Valokuvat: Arto Vuohelainen
Graafinen suunnittelu ja taitto: Katri Nietosjärvi
Kustantaja: WSOY, 2013
Sivuja: 320
Pisteet: 4/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Hei! Jos etsit hyvää peruskeittokirjaa, voi Marketta Kotilaisen toimittama Syömään! Kotiruokien parhaat olla etsimäsi. Pitkälti ruokatoimittajien ja kotitalousopettajien teksteistä kootun keittokirjan yli 400 reseptiä ovat helppoja ja toteuttamiskelpoisia. Ei pitkiä raaka-ainelistoja (joita kammoan), ei pitkiä valmistusaikoja. Tässä on keittokirja minun makuuni.

Kirjan kappalejako on hyvin perinteinen. Kirjasta löytyvät mm. osiot Peruna ja juurekset, Kasvisruoat, Kala ja äyriäiset sekä Makeat leivonnaiset. Liha ja riista-kappale on kirjassa kattava. Lihansyöntiä vähentäneenä minulle olisi riittänyt pienempikin määrä lihareseptejä. Kappaleiden alusta löytyy paljon infoa. Kirjasta löytyy vinkkejä mm. kalojen käsittelyyn ja pieni yrttiopas. Itse en koskaan jaksa lukea infokappaleita, mutta heille, jotka haluavat perustietoa raaka-aineista ja niiden käsittelystä, on infosta varmasti iloa ja hyötyä. Johtuneeko infon aika runsaasta määrästä, että reseptit ovat kirjassa varsin tiiviisti aseteltuina. Yhdellä aukeamalla on helposti viisikin reseptiä. Tämä teki kirjan ensivaikutelmasta sekavan. Kun kirjaan kuitenkin uskaltautuu tutustumaan, huomaa reseptien olevan helppoja ja ohjeiden selkeitä. Sekava ensivaikutelma siis onneksi pettää.


Yksi ilahduttavimmista asioista Syömään!-keittokirjassa on perinteisten reseptien pääsy mukaan kirjaan modernien ohjeiden lisäksi. Mieltäni lämmitti etenkin kappale Jälkiruokia mummon keittiöstä, josta löytyy esimerkiksi pullavanukkaan ohje. Kokeiluun keittokirjasta valitsimme kuitenkin Omenapiirakka mamman tapaan-reseptin. Ja kylläpä tuli muuten hyvää ja perinteisen makuista. Suosittelen Syömään!-kirjaa ihmiselle, joka kaipaa arkeen soveltuvia reseptejä ja jolla ei vielä ole hillitöntä määrää keittokirjoja. Tällä kirjalla pysyy sapuskassa.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa tutustumisen arvoiselta. Itsekin kaipaan yksinkertaisia reseptejä. Ei sitä enää väsyneenä töiden jälkeen jaksa mitään monimutkaista ruveta valmistamaan. Valitettavan usein menen kauppaan suoraan töistä väsyneenä ja nälkäisenä ja haluan vain päästä sieltä nopeasti ulos. Pää on aina aivan tyhjä, että mitä ostaisi ja liian usein tie käy eineshyllylle. Varmaan pitäisi enemmän suunnitella ruokia etukäteen tai tehdä jotain vaikka viikonloppuna pakkaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä puolestani päädyn aina niihin iänikuisiin keittoihin. Onneksi lapset rakastavat esim. makkarakeittoa. Teemme kerralla viisi litraa keittoa, jäähdytämme nopeasti ja siitä syömme sitten pari päivää. Minusta ei olisi laittamaan joka päivä erillistä lounasta ja päivällistä. Mutta tämä kirja soveltuu kyllä loistavasti arkeen. Tunnustaudun laiskaksi mutsiksi ja mitä helpompaa, nopeampaa ja maistuvampaa sen parempi. :)

   Poista
 2. Hyviä keittokirjoja ei ole koskaan liikaa! Sen lisäksi että ne ovat hyödyllisiä, ne ovat myös viihdykettä ja silmänruokaa. Kiitos mukavasta postauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä keittokirja on ehkä pikkuisen tylsä (ei siis visuaalisesti kovin houkuttava), mutta olen huomannut ainakin omalla kohdallani, että näitä tylsiä ja käytännöllisiä keittokirjoja tulee käytettyä itse kokkaukseen ja leivontaan eniten.

   Poista
 3. Uutta keittokirjaa kaipaan minäkin, mutta taidan lähteä Katukeittiö Parempaa roskauokaa -kirjan matkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Syömään!-kirja sisältää aika tavallista kotiruokaa. Jotain uutta kaipaavalle sopii ehdottomasti jokin hieman erikoistuneempi keittokirja. Googlailin tuota Katukeittiö-keittokirjaa ja vautsi sen ulkoasua! Tältä kirjalta jäin kaipaamaan tuollaista houkuttelevaa ulkoasua. Käytännöllisyydestä ja reseptien helppoudesta ropsahti kuitenkin rutkasti pisteitä. Tätä kirjaa tulee käytettyä arjen pyörteissä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!